ΚΟΣΜΟΣ

Εκδηλώσεις μνήμης με Ολάντ και Γκάουκ για τα 100 χρόνια από την έναρξη του Α Παγκοσμίου Πολέμου


Παίρνοντας το παράδειγμα της συμφιλίωσης μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας ο Ολάντ ζήτησε «τώρα, περισσότερο από ποτέ» να συμφωνηθεί μια εκεχειρία στη Γάζα και να σταματήσουν τα δεινά του άμαχου πληθυσμού

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο γερμανός ομόλογός του Γιόαχιμ Γκάουκ αναφέρθηκαν από κοινού σήμερα στα διδάγματα της βαρβαρότητας του Χαρτμανσβίλερκοπφ, στα Βόσγια Όρη της ανατολικής Γαλλίας, εκατό χρόνια μετά την κήρυξη του πολέμου από τη Γερμανία στη Γαλλία. 

«Η Γαλλία και η Γερμανία, πέρα από τα δεινά και το πένθος, είχαν την τόλμη να συμφιλιωθούν: ήταν ο πιο όμορφος τρόπος να τιμηθούν οι νεκροί και να δοθεί στους ζωντανούς η εγγύηση της ειρήνης», δήλωσε ο Ολάντ από το σημείο αυτό που είναι αφιερωμένο στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

«Είναι αλήθεια, η Ευρώπη είναι ένα δύσκολο σχέδιο», σχολίασε από την πλευρά του ο Γκάουκ, όμως «οι γενιές που προηγήθηκαν ημών, οι πρόγονοί μας που πολέμησαν εδώ στο Χαρτμανσβίλερκοπφ (…) θα ήθελαν πολύ να έχουν μόνο τα προβλήματά μας». 

Παίρνοντας το παράδειγμα της συμφιλίωσης μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας ο Ολάντ ζήτησε «τώρα, περισσότερο από ποτέ» να συμφωνηθεί μια εκεχειρία στη Γάζα και να σταματήσουν τα δεινά του άμαχου πληθυσμού.

«Σε όσους απελπίζονται από τη διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή δεν μπορούμε να τους στείλουμε ένα πιο ωραίο μήνυμα από το σημερινό», πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος. 

«Η ιστορία της Γαλλίας και της Γερμανίας αποδεικνύει ότι η θέληση μπορεί πάντα να νικά τη μοίρα και ότι οι λαοί που θεωρούνταν προαιώνιοι εχθροί μπορούν να συμφιλιωθούν μέσα σε λίγα χρόνια», υπογράμμισε. 

Εξάλλου οι δύο πρόεδροι υπέγραψαν μια κοινή διακήρυξη με την ευκαιρία της τοποθέτησης της πρώτη πέτρας του γαλλογερμανικού μουσείου του Χαρτμανσβίλερκοπφ, «του πρώτου διακρατικού ινστιτούτου αφιερωμένου στον Μεγάλο Πόλεμο». Το μουσείο αυτό αναμένεται να ανοίξει για το κοινό το 2017. 

Πάντως Ολάντ και Γκάουκ δεν έχουν ολοκληρώσει τις τελετές μνήμης. Αύριο Δευτέρα θα βρεθούν στη Λιέγη με αρκετούς άλλους ηγέτες για να τιμήσουν την επέτειο των 100 χρόνων από την εισβολή της Γερμανίας στο Βέλγιο, στις 4 Αυγούστου 1914.

Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοκ από τη σφαγή στη πόλη Μπούσα της Ουκρανίας

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που βλέπουν…

Κάρλα Ντελ Πόντε: Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

«Είναι εγκληματίας πολέμου» Η πρώην Γενική Εισαγγελέας του…

Μπάμπα Βάνγκα: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα γίνει…»

Προφητεία για τη Ρωσία και τον Πούτιν είχε…
contact