ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έξτρα» χρήματα στα ΑΤΜ: Σε ποιους θα δοθούν τον επόμενο μήνα

Ενίσχυση των εισοδημάτων τους θα πρέπει να περιμένουν συνταξιούχοι, εργαζόμενοι και πολίτες που ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες.

Εκτός από τα μέτρα που έχουν “κλειδώσει”, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο μίας ακόμα έκτακτης ενίσχυσης σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες πριν το τέλος του έτους, ανάλογα με την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού και τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα υπάρχουν.

“Ανάλογα με το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα φέρει ο προϋπολογισμός στους τελευταίους μήνες που απομένουν, θα αξιοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ που υπάρχει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ώστε να στηριχτεί ο κόσμος. Τι μορφή θα έχει αυτό το μέτρο, αυτά είναι θέματα που θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός”, δήλωσε στο Mega ο αρμόδιος υπουργός, Χάρης Θεοχάρης.

Αναφορικά με το ποσό και το εύρος της βοήθειας είπε πως «το ποσό θα αποφασιστεί ανάλογα με το πως εκτελείται ο προϋπολογισμός. Δηλαδή θα το αποφασίσουμε όλοι εμείς συλλογικά με το εάν τηρούμε τις υποχρεώσεις μας κλπ. Αυτό θα δημιουργήσει το περιθώριο».

Τώρα σε ότι αφορά τα μέτρα στήριξης που ήδη έχουν ανακοινωθεί και θα εφαρμοστούν το δίμηνο Δεκεμβρίου 2023 – Ιανουαρίου 2024, είναι η αύξηση του ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος, οι αυξήσεις στις συντάξεις και στους δημοσίους υπαλλήλους καθώς και το επίδομα προσωπικής διαφοράς.

Υπενθυμίζεται ότι έχει παραταθεί ο χρόνος υποβολής αιτήσεων για την καταβολή του Market Pass 2 για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023, έως και την 8η Ιανουαρίου 2024 για όλους τους δικαιούχους. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις αιτήσεις τους είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr, είτε μέσω των Κ.Ε.Π. Σημειώνεται πως για τους δικαιούχους που είχαν ήδη λάβει την οικονομική ενίσχυση τους προηγούμενους μήνες δεν χρειάζεται νέα υποβολή αίτησης.

Το μηνιαίο ύψος αγορών ορίζεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού με ανώτατο όριο αγορών το ποσό των 1.000 ευρώ. Το όριο αγορών δεν ισχύει για δικαιούχους με περισσότερα από 6 εξαρτώμενα τέκνα.

Στη Θεσσαλία και τον Έβρο θα συνεχιστεί η καταβολή του μέχρι το τέλος του έτους και μάλιστα το ποσό θα είναι διπλάσιο.

Ειδικότερα:

  • από την 1η Δεκεμβρίου το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) που θα καταβληθραυξάνεται κατά 8% ενώ διευρύνονται και τα εισοδηματικά κριτήρια. Έτσι το ύψος του από 200 έως 400 ευρώ που είναι σήμερα, θα αυξηθεί σε 216 με 432 ευρώ.
  • Τον Δεκέμβριο, περίπου 750.000 συνταξιούχοι που δεν θα δουν αύξηση στη σύνταξη τους λόγω προσωπικής διαφοράς μεγαλύτερης των 10 ευρώ, θα λάβουν επίδομα προσωπικής διαφοράς ύψους από 100 έως 200 ανάλογα με το ύψος της σύνταξης που λαμβάνουν. Για συντάξεις έως 700 ευρώ το επίδομα θα ανέρχεται σε 200 ευρώ, για συντάξεις από 701 έως 1.100 ευρώ θα είναι 150 ευρώ και για συντάξεις από 1.101 έως 1.600 ευρώ θα φτάνει στα 100 ευρώ.
  • Από τον Ιανουάριο του 2024, οι υπόλοιποι 1,5 εκατ. συνταξιούχοι θα δουν αύξηση που εκτιμάται στο 3,1%. Παράλληλα, αυξάνεται η εθνική σύνταξη από τα 413,76 ευρώ που είναι τώρα, στα 426 ευρώ από 1/1/2024.
  • Αύξηση κατά μέσο όρο 1.292 ευρώ θα δουν από 1/1/2024 περίπου 663.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Η αύξηση στο βασικό μισθό θα είναι 70 ευρώ για υπαλλήλους, ένστολους και πανεπιστημιακούς. Επίσης, αυξάνονται η οικογενειακή παροχή, το επίδομα θέσης ευθύνης, το επίδομα ειδικών συνθηκών και άλλα.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact