ΕΛΛΑΔΑ

Εκθεση ΙΟΒΕ: Μικρή άνοδος της ανεργίας, ηπιότερη ύφεση για το 2015

Μικρή άνοδος της ανεργίας, ηπιότερη ύφεση που όμως θα κρατήσει μεγαλύτερο διάστημα από το αναμενόμενο. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της τριμηνιαίας έκθεσης του ΙΟΒΕ για την οικονομία.

Συγκεκριμένα, μικρή άνοδο της ανεργίας στο τρίτο τρίμηνο του 2015 «βλέπει» το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, το οποίο εκτιμά ότι θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί στο τελευταίο τρίμηνό του.

Όπως επισημαίνει, όμως, λόγω της σημαντικής υποχώρησης της ανεργίας στο εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου φέτος, αυτή θα διαμορφωθεί φέτος ελαφρώς χαμηλότερα από πέρυσι, στο 26% από 26,5%.

Στην τριμηνιαία έκθεσή του για την οικονομία, το ΙΟΒΕ εκτιμά επίσης ότι παρά την εκδήλωση παραγόντων οι οποίοι ασκούν αυξητικές επιδράσεις στις τιμές, όπως οι υψηλότεροι έμμεσοι φόροι, η αποκλιμάκωση της ζήτησης φαίνεται ότι θα τις αντισταθμίσει σε σημαντικό βαθμό.

Έτσι, η υποχώρηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή έναντι της αντίστοιχης περιόδου θα συνεχιστεί, με τον αποπληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 1,8% φέτος.

Παράλλήλα, το ΙΟΒΕ παρατηρεί νέα εκτεταμένη πτώση επενδύσεων στο -15% περίπου, λόγω της πολύ χαμηλής εμπιστοσύνης επενδυτών, της αναμονής αποτελεσμάτων τρέχουσας και επόμενης αξιολόγησης , της πολύ προσεκτικής πιστοδοτικής πολιτικής τραπεζών λόγω capital controls και των stress test και τις δυσχέρειες στις εισαγωγές πάγιου κεφαλαίου.

Όπως τόνισε ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, η πορεία των επενδύσεων θα διαφανεί τους επόμενους μήνες και θα έχει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της ελληνικής οικονομίας. Υπάρχει ανάγκη αλλά είναι και προϋπόθεση οι επενδύσεις να λειτουργήσουν ως «καύσιμο» για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βέττας, στη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης του ΙΟΒΕ.

Το ΙΟΒΕ γενικότερα εκτιμά ότι οι αντικειμενικές συνθήκες για την αναστροφή της αρνητικής πορείας υπάρχουν.

Όμως, ένας ενδεχόμενος εφησυχασμός από τους υπεύθυνους για την οικονομική πολιτική, όπως και μια πιθανή παρερμηνεία των δεδομένων θα έκρυβαν πολλούς κινδύνους, προσθέτει.

Ηπιότερη του αναμενομένου αλλά μακρύτερης διάρκειας η ύφεση

Την ίδια ώρα, εκτιμά πως η ύφεση στην ελληνική οικονομία θα είναι ηπιότερη του αναμενομένου, αλλά μακρύτερης διάρκειας.

Συγκεκριμένα, το ΙΟΒΕ υποστηρίζει ότι κατά το Β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους το ΑΕΠ θα σημειώσει υποχώρηση της τάξης του 1,5%, έναντι αύξησης 1,1% στο Α’ εξάμηνο του έτους, οδηγώντας σε ετήσια υποχώρηση της τάξης του 1,5%-2%.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην «Τριμηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία», «η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 1,6% στο δεύτερο τρίμηνο, ελαφρώς περισσότερο από ότι αναμενόταν, που διαμόρφωσε την αύξηση του ΑΕΠ στο σύνολο του περασμένου εξαμήνου στο 1,1%, θα μετριάσει την υποχώρησή του στο σύνολο του 2015».

Ως εκ τούτου, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι «η υποχώρηση του ΑΕΠ φέτος αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ του 1,5% και 2,0%».

Παρουσιάζοντας την έκθεση ο γενικός Διευθυντής του ιδρύματος κ. Ν. Βέττας, επεσήμανε ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται να παραμείνει σε κατάσταση ύφεσης και το Α’ εξάμηνο του 2016 όπως επίσης και ότι αναμένεται να καταγραφούν θετικοί ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ κατά το Β’ εξάμηνο του έτους, οι οποίοι ωστόσο θεωρείται αμφίβολο ότι θα προσφέρουν θετικό πρόσημο στην οικονομία για το σύνολο του έτους.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact