ΚΟΣΜΟΣ

Ελ Εριάν: Η Ελλάδα μοιάζει με την Αργεντινή του 2001 -Θα πεταχτεί από το ευρώ λόγω ατυχήματος

Σε πρόσφατο άρθρο του στο Bloomberg ο γνωστός οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν είχε τονίσει ότι η αριθμητική απεικόνιση των ελληνικών σεναρίων είναι να υπάρξει ακατάστατος συμβιβασμός (45%), 10% να υπάρξει μια πραγματική πρόοδος και τέλος να ξεφύγουν τα πράγματα από τον έλεγχο (45%).

Αυτή τη φορά επανέρχεται με συνέντευξη στο Bloomberg TV και αναφέρει πως αυτό που διαφοροποιεί την τωρινή κατάσταση στην Ελλάδα από οποιαδήποτε άλλη στο παρελθόν είναι ότι έχουμε από τη μια μεριά μια συμφωνία, εάν και εφόσον επιτευχθεί, και από την άλλη ένα επαπειλούμενο ατύχημα.

Όπως η Αργεντινή

«Η Ελλάδα, στη φάση που βρίσκεται, δεν θα φύγει από το ευρώ έπειτα από συντονισμένη προσπάθεια, αλλά από ένα ατύχημα. Όπως ακριβώς συνέβη στην Αργεντινή το 2001. Η Ελλάδα, απλώς, θα πεταχτεί έξω από το ευρώ και όχι γιατί θα το έχει αποφασίσει η ίδια ή η Γερμανία».

Χάνει από παντού

Εξηγώντας τη σκέψη του, ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή η χώρα χάνει τους θεσμικούς επενδυτές της που αρχίζουν να ρευστοποιούν τα ελληνικά ομόλογα που είχαν στη διάθεσή τους, η εκροή των καταθέσεων μεγαλώνει, ενώ και ο εκνευρισμός φουντώνει στην ΕΚΤ για τον παρεχόμενο ELA προς τις ελληνικές τράπεζες. Αν περιοριστεί κι άλλο η ρευστότητα, τότε αποξηραίνεται το σύστημα. Βλέπουμε τι κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση με τα αποθεματικά των ταμείων, των κρατικών φορέων και των δήμων. Το επόμενο βήμα θα είναι να εκδώσει η Ελλάδα τα λεγόμενα IOUs. Κάπου εκεί θα συμβεί το λάθος που μπορεί να οδηγήσει στο ατύχημα και με τη σειρά του αυτό να προκαλέσει την ελληνική έξοδο».

Κατά τον Ελ Εριάν το μοναδικό που μπορεί να σώσει την κατάσταση είναι να υπάρξει μια δομική αλλαγή πλεύσης στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της. Σε αντίθεση με πολλούς αναλυτές που σημειώνουν πως η Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει και ταυτόχρονα να παραμείνει στο ευρώ, ο Ελ Εριάν σημειώνει πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί. 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact