ΕΛΛΑΔΑ

Ελλάδα VS Τουρκία: Οι συσχετισμοί δυνάμεων στη θάλασσα

Η δραματική έκκληση ανώτατου αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού προς την Πολιτεία

«Χρειαζόμαστε νέα πλοία και εκσυγχρονισμό αυτών τα οποία ήδη διαθέτουμε. Όχι για να πάμε σε πολεμική εμπλοκή αλλά για να την αποτρέψουμε».

Είναι η δραματική έκκληση ανώτατου αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού προς την Πολιτεία αλλά και το σαφέστατο μήνυμα προς την κοινωνία.

Δεν αρκεί η συνεχής επίκληση του Διεθνούς Δικαίου για να σταματήσει η τουρκική επιθετικότητα αλλά η δύναμη ανάσχεσης που θα αντιπαρατάξει η Ελλάδα τονίζουν εμφατικά στρατιωτικές πηγές.

«Δεν θα σταματήσουν και το απέδειξαν στην Κύπρο. Σταμάτησαν στο Καστελόριζο όταν εμφανίστηκε μπροστά τους ο ‘ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ‘. Μόνο η ύπαρξη ισχυρού ελληνικού Στόλου μπορεί να αποτελέσει φραγμό στα επεκτατικά σχέδια της Άγκυρας», δηλώνει ο Έλληνας επιτελής.

Με δεδομένη την ποιοτική υπεροχή των ελληνικών πληρωμάτων και τη ναυτοσύνη των στελεχών του ΠΝ τα πλοία του Στόλου σήμερα παρά την «κόπωση» καταφέρνουν να βρίσκονται σε υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα. Ωστόσο, τα επόμενα χρόνια οι ισορροπίες αλλάζουν δραματικά, καθώς το τουρκικό Ναυτικό αναμένεται να ενισχυθεί καταλυτικά.

Έως τότε με ασκήσεις, αλλά κυρίως με «ασφαιρες» navtex και συνεχείς προκλήσεις θα φθείρουν καθημερινά τα πλοία του Στόλου ποντάροντας ότι ο χρόνος κυλά υπέρ τους.

-Οι συσχετισμοί δυνάμεων στη θάλασσα:

Έξι υποβρύχια τύπου 214 όμοια με τα τέσσερα ελληνικά κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» θα προστεθούν στο τουρκικό οπλοστάσιο την επόμενη πενταετία. Επιπλέον, δύο ελικοπτεροφόρα προβλέπεται να ενταχθούν στον τουρκικό στόλο με το πρώτο να κατασκευάζεται ήδη σε ναυπηγείο της γειτονικής χώρας.

Οι Τούρκοι προχωρούν με γοργούς ρυθμούς το πρόγραμμα ναυπήγησης νέας φρεγάτας ενώ ήδη έχουν παραδοθεί τέσσερις σύγχρονες κορβέτες με σημαντικές δυνατότητες σε οπλικά και ηλεκτρονικά συστήματα.

Αντίθετα, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό προβλέπεται να ενισχυθεί μόνο με δύο πυραυλακάτους Super Vita από τα ναυπηγεία της Ελευσίνας σε ένα πρόγραμμα το οποίο έχει έως τώρα περάσει από «χίλια κύματα».

Ακόμα και αν το 2024 και 2025 καταφέρει να εντάξει στο Στόλο τις δύο γαλλικές ψηφιακές φρεγάτες Belh@ra – με προϋπόθεση ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί άμεσα- και έχει εκσυγχρονίσει τις τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ, η σαφής αριθμητική υπεροχή των τουρκικών πλοίων φέρνει το ΠΝ ήδη σε μειονεκτική θέση.

Ο τουρκικός στόλος θα διαθέτει πέρα από 16 φρεγάτες, 18 υποβρύχια-τα έξι από αυτά υπερσύγχρονα, δέκα κορβέτες – οι τέσσερις κατασκευασμένες μετά το 2012, 19 πυραυλακάτους αλλά και 16 περιπολικά τα οποία φέρουν πυροβόλα. Δηλαδή συνολικά 61 μονάδες επιφανείας και μεγάλο αριθμό υποβρυχίων.

Αν προστεθούν και τα δύο ελικοπτεροφόρα η επιχειρησιακή δυνατότητα των γειτόνων στη θάλασσα αυξάνεται ακόμη περισσότερο.

Η Ελλάδα θα έχει να αντιπαραβάλλει 44 μονάδες επιφανείας-ανάμεσα τους πλοία σχεδόν 50 ετών- και 11 υποβρύχια κάποια από αυτά να έχουν αποκτηθεί στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Και αυτά με δεδομένο ότι τα στελέχη του ΠΝ θα καταφέρουν να κρατήσουν «ζωντανά» τα γερασμένα πλοία, κάποια από τα οποία ήδη θα έπρεπε να είχαν αποσυρθεί.

Κατά συνέπεια πέρα από την συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των πλοίων που ήδη διαθέτει ο Στόλος η ανάγκη για προμήθεια ακόμα και μεταχειρισμένων μονάδων παραμένει επιβεβλημένη.

«Oταν πηγαίνεις να μιλήσεις και ο άλλος βγάζει το πιστόλι στο τραπέζι πρέπει και εσύ να βγάλεις το δικό σου…», διαμήνυσε χθες ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Kαι όπως τονίζουν επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού, το ελληνικό πιστόλι σε αυτή την κρίσιμη για τα εθνικά συμφέροντα περίοδο θα είναι ο Στόλος μας.

newpost.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Νέο παραλήρημα Ερντογάν: “Διορθώσαμε το λάθος του 1934”

Νέο «λάδι στη φωτιά» έριξε ο Τούρκος πρόεδρος…

Πόρισμα κόλαφος: Παραπομπή Παπαγγελόπουλου με 8 βαριά αδικήματα

Για 8 βαριά αδικήματα παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο…

Έρχεται μάσκα παντού

Συναγερμός σήμανε στη χώρα μετά την ανακοίνωση του…

Τα μυστήρια της Αγιάς Σοφιάς

Αν κάποια εκκλησιά ειχε λόγους να συμβολίζει τον…

Η Ελλάδα ζήτησε την ενεργοποίηση του άρθρου 42 σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση

«Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδος, υπήρξε ευρύτατη συναίνεση για…

Κλείνει τζαμιά και απελαύνει ιμάμηδες η Αυστρία – Οργή στην Άγκυρα

Καταδικάζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας την απόφαση…

Πρωτοφανές άδειασμα Βερολίνου για την Αγία Σοφία

Πρωτοφανές άδειασμα του Βερολίνου για την Αγία Σοφία…

Έρχεται έκτακτο φθινοπωρινό επίδομα σε 400.000 εργαζομένους

Έξτρα οικονομική ενίσχυση σε έως 400.000 εργαζομένους του…

Τουρκικά ΜΜΕ κατά Βορίδη: «Μπ@στ@δρε τι θέλεις από το σπίτι του Κεμάλ»

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, τα τουρκικά ΜΜΕ συνεχίζουν…
contact