ΥΓΕΙΑ

Εμμηνόπαυση: Οι 4 ερωτήσεις που ντρέπονται να κάνουν οι γυναίκες

Η εμμηνόπαυση είναι συνώνυμη με το τέλος της γονιμότητας και της περιόδου και συνήθως οι γυναίκες περνούν από αυτό το στάδιο όσο πλησιάζουν στην ηλικία των 50.

Τέτοιες δραστικές αλλαγές στη ζωή μιας γυναίκας δεν είναι εύκολες και συνοδεύονται συχνά από έντονο στρες. Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως η νυχτερινή εφίδρωση, οι εναλλαγές στη διάθεση, τα προβλήματα στον ύπνο και το επιπρόσθετο βάρος, δε βοηθούν τη γυναίκα να αποδεχθεί αυτή τη σημαντική μετάβαση.

Οι συμβουλές και η καθοδήγηση του γυναικολόγου είναι απαραίτητες για να αντιμετωπίσει η γυναίκα την εμμηνόπαυση.

Μερικές από τις συχνότερες απορίες που ταλανίζουν τις γυναίκες – αλλά δυσκολεύονται να τις θέσουν ανοιχτά – είναι αυτές που θα διαβάσετε παρακάτω.

1. Γιατί είναι πεσμένη η ερωτική μου διάθεση;

Κατά την εμμηνόπαυση παρατηρούνται σημαντικές ορμονικές μεταβολές. Τα επίπεδα των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης μειώνονται, με αποτέλεσμα η λίμπιντο της γυναίκας να είναι πεσμένη και να μην επιτυγχάνεται επαρκής λίπανση στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, κάτι που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία κατά τη διάρκεια του σεξ. Η μεγαλύτερη διάρκεια των προκαταρκτικών και η χρήση λιπαντικού είναι δύο βασικά βήματα στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο γυναικολόγος μπορεί επίσης να προτείνει τη θεραπεία με ορμόνες.

2. Πονάω κατά τη διάρκεια του σεξ. Τι μπορώ να κάνω;

Η μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσει στην αποδυνάμωση των ιστών του κόλπου, με αποτέλεσμα την αιδοιοκολπική ατροφία. Αυτή είναι και η αιτία του πόνου στο σεξ. Οι λιπαντικές κρέμες με βάση το νερό και η θεραπεία με οιστρογόνα είναι δύο από τις προτεινόμενες μεθόδους αντιμετώπισης του πόνου.

3. Είναι δυνατή η εγκυμοσύνη μετά την εμμηνόπαυση;

Η εγκυμοσύνη είναι αδύνατη για μια γυναίκα που έχει περάσει την εμμηνόπαυση. Γυναίκες που νόμιζαν πως έχουν περάσει την εμμηνόπαυση και έκαναν στη συνέχεια παιδί διαπίστωσαν ότι τελικά βρίσκονταν σε προ-εμμηνοπαυσιακό στάδιο. Ο γενικός κανόνας υποδεικνύει ότι αν η περίοδος έχει διακοπεί για 12 ή περισσότερους μήνες, η γυναίκα έχει περάσει την εμμηνόπαυση και δεν μπορεί πια να μείνει έγκυος. Αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί με τη βοήθεια αιματολογικής εξέτασης.

4. Αισθάνομαι πίεση στα γεννητικά όργανα. Τι σημαίνει;

Είναι αρκετοί οι λόγοι που μπορεί να εξηγούν το σύμπτωμα μετά την εμμηνόπαυση, από τη δυσκοιλιότητα μέχρι διαταραχές του πυελικού εδάφους. Η επίσκεψη στο γυναικολόγο κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να διαπιστωθεί τι προκαλεί το αίσθημα πίεσης και να δοθεί στη συνέχεια κατάλληλη θεραπεία.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact