ΚΟΣΜΟΣ

Έμπολα: Για βραδύτητα κατηγορεί τον ΠΟΥ καθηγητής που εργάστηκε στην ανακάλυψη του ιού


«Έχουν συγκεντρωθεί όλες οι προϋποθέσεις για να ξεφύγει από τον έλεγχο» η επιδημία του Έμπολα, λέει ο καθηγητής Πέτερ Πιοτ

Ο Βέλγος καθηγητής Πέτερ Πιοτ, ο οποίος συμμετείχε το 1976 στην ανακάλυψη του ιού Έμπολα, δήλωσε την Τρίτη, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Liberation, πως υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε η επιδημία «να ξεφύγει από τον έλεγχο», ενώ εξέφρασε τη λύπη του για «την εξαιρετική βραδύτητα» της απάντησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

«Ουδέποτε είχαμε γνωρίσει μια επιδημία τέτοιας έκτασης. Εδώ και έξι μήνες παρακολουθούμε αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε μια “τέλεια καταιγίδα”: Έχουν συγκεντρωθεί όλες οι προϋποθέσεις για να ξεφύγει από τον έλεγχο», προειδοποίησε ο καθηγητής Πιότ.

Η επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα, η οποία έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 1.500 ανθρώπους, «ξεσπάει σε χώρες όπου οι υπηρεσίες υγείας δεν λειτουργούν, καθώς έχουν καταστραφεί από δεκαετίες πολέμου. Επιπλέον, ο πληθυσμός είναι εξαιρετικά δύσπιστος έναντι των αρχών», δήλωσε ο Βέλγος καθηγητής μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα. «Πρέπει να αποκαταστήσουμνε την εμπιστοσύνη. Τίποτε δεν μπορεί να γίνει με μια επιδημία όπως αυτή του Έμπολα αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη».

Ο συντονιστής του ΟΗΕ εναντίον του ιού Έμπολα, ο δρ. Ντέιβιντ Ναμπάρο, είχε ήδη προειδοποιήσει τη Δευτέρα ότι ο αγώνας εναντίον της επιδημίας είναι ένας «πόλεμος» που θα μπορούσε να διαρκέσει έξι μήνες.

Ο καθηγητής Πιοτ εξέφρασε επίσης τη λύπη του για «την εξαιρετική βραδύτητα» των θεσμών. «Ο ΠΟΥ δεν ξύπνησε παρά τον Ιούλιο» ενώ ο συναγερμός είχε κηρυχθεί ήδη από την αρχή του Μαρτίου και η επιδημία είχε αρχίσει το Δεκέμβριο του 2013. «Έχει αναλάβει τώρα την ηγεσία, αλλά είναι αργά», επισήμανε.

Στα μέσα Αυγούστου, εμπειρογνώμονες τους οποίους συγκέντρωσε ο ΠΟΥ είχαν κρίνει «δεοντολογικό» να χορηγηθούν στους ασθενείς πειραματικά φάρμακα, οι παρενέργειες των οποίων δεν έχουν ακόμη μετρηθεί. «Το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε, είναι να θέσουμε αυτά τα προϊόντα στη διάθεση των χωρών που έχουν πληγεί», τόνισε ο καθηγητής Πιοτ.
Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact