ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ένα ολοκληρωμένο σπίτι σε 18 τ.μ.

Όταν οι μεγάλοι αρχιτέκτονες όριζαν τις αναγκαίες min. διαστάσεις για τον σχεδιασμό των κατοικιών, δεν είχαν φανταστεί ότι ένα πανεπιστήμιο και το ερευνητικό του κέντρο, θα κατάφερναν να ξεπεράσουν αυτά τα όριο και να θέσουν νέα και μικρότερα, ακολουθώντας τις τάσεις της σύγχρονης ζωής, που θέλει όλο και περισσότεροι άνθρωποι να επιλέγουν να ζήσουν στις πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές.

Οι «μικρο-κατοικίες» είναι η τάση που αναπτύσσεται και αποσκοπεί στην αποτελεσματικότητα χρήσης των πολύ μικρών χώρων.

Πάνω σε αυτή την ανάγκη εργάστηκε η ερευνητική Ομάδα του MIT Media Lab, με επικεφαλής τον Kent Larson και παρουσίασε το project MIT Cityhome, που μέσα σε 18 τ.μ. παρουσιάζει μία ολοκληρωμένη κατοικία.

Στην πραγματικότητα το Cityhome, είναι ένα κουτί που περιέχει τα πάντα. Κουζίνα, ντουλάπα, κρεβάτι, γραφείο-τραπέζι και πολλαπλών χρήσεων αποθηκευτικό χώρο. Το σημαντικό δεν είναι τα πολυχρηστικά έπιπλα, αλλά ο τρόπος λειτουργίας ολόκληρης της μονάδας, η οποία είναι χτισμένη πάνω σε κυλίνδρους χαμηλής τριβής, έτσι ώστε να μπορεί εύκολα να μετακινηθεί μερικά μέτρα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση απαιτείται.

Ο σχεδιασμός του project, αλλά και η κατασκευή του θα ήταν μία σύνθετη και πολύπλοκη εργασία για μία εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο των πολυχρηστικών επίπλων και ειδικών κατασκευών, αλλά δεν ήταν αρκετό για τους φοιτητές του MIT, που μέσω αισθητήρων, moter και μηχανικών μερών, μπορούν να ελέγξουν τις κινήσεις, τόσο της κατασκευής όσο και των φωτιστικών σωμάτων, άλλοτε με την αφή ή άλλοτε με χειρονομίες ή δίνοντας φωνητικές εντολές.

Το κρεββάτι πρέπει να κλείσει? Αρκεί μία κίνηση της παλάμης και αυτό θα καταλάβει, όπως ακριβώς θα καταλάβουν και τα φώτα, όταν κουνήσετε το χέρι σας, στοχεύοντας στον αισθητήρα, αν τώρα θέλετε να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία του χρώματος και της φωτεινότητας, αρκεί απλά να αλλάξετε τη θέση του χεριού σας. Με μερικές μόνο κινήσεις, μπορεί να μεταμορφωθεί η τραπεζαρία σε dancehall ή το dancehall σε γραφείο.

Αν και το Cityhome, είναι μόνο ένα concept, ο επικεφαλής του έργου Kent Larson θεωρεί ότι είναι ένα καινοτόμο προϊόν που καλύπτει της ανάγκες της σύγχρονης στέγασης, γιαυτό και προσπαθεί να το βάλει στην παραγωγή.

Πηγή: media.mit.edu, digitaltrends.com

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact