ΚΟΣΜΟΣ

Έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο θέλουν Βρυξέλλες και Σκόπια

Στην «κορυφή της ελπίδας και της σταθερότητας» η γειτονική χώρα, σύμφωνα με τον Γιοχάνες Χαν

Κοινός στόχος ΕΕ και Σκοπίων είναι να αποφασιστεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον ερχόμενο Ιούνιο, επισήμαναν η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά το πέρας του 15ου Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Βόρειας Μακεδονίας, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού της χώρας Ζόραν Ζάεφ.

Η Φ. Μογκερίνι χαρακτήρισε «πολύ θετική» τη σημερινή συνάντηση και έκανε λόγο για «πολυάριθμες επιτυχίες» της κυβέρνησης τόσο σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις με γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της «ιστορικής» Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και σχετικά με την εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής ατζέντας.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, συνεχάρη τον πρωθυπουργό Ζάεφ για την αποφασιστικότητά του, ενώ αναφέρθηκε και στην «ηγετική ικανότητα» του πρωθυπουργού Τσίπρα. «Μας υπενθυμίσατε ότι είναι εφικτό να πετυχαίνετε ιστορικά αποτελέσματα και να παραμένετε προσηλωμένοι στη μεταρρυθμιστική ατζέντα στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της χώρας», επισήμανε η Φ. Μογκερίνι, δηλώντας πως η «μεταρρυθμιστική δυναμική» στη Βόρεια Μακεδονία είναι «εντυπωσιακή».

Συνεχίζοντας, ο επίτροπος Χαν δήλωσε ότι η Βόρεια Μακεδονία προχώρησε από ένα κράτος σε «κρίση» στην «κορυφή της ελπίδας και της σταθερότητας», χαρακτηρίζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών ένα «άνευ προηγουμένου, αποφασιστικό βήμα εμπρός» που «επιβραβεύεται όχι μόνο από την ευρωπαϊκή αλλά και από τη διεθνή κοινότητα».

Ο επίτροπος για τη Διεύρυνση προανήγγειλε ότι η έκθεση της Επιτροπής για την προενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας θα δημοσιευτεί στα τέλη Μάιου, στη βάση της οποίας θα αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την έναρξη ή όχι των διαπραγματεύσεων. «Κοινός στόχος μας είναι να πάρουμε το πράσινο φως τον Ιούνιο», επισήμανε ο Γ. Χαν και κάλεσε την κυβέρνηση αλλά και την αντιπολίτευση της βόρειας γείτονος να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο, αποδεικνύοντας τη «δημοκρατική τους ωριμότητα».

Από την πλευρά του, ο Ζ. Ζάεφ αναφέρθηκε στην «ορατή πρόοδο» που σημείωσε η χώρα του την περασμένη χρονιά, με αποτέλεσμα η ένταξη της στο ΝΑΤΟ να θωρείται «σίγουρη» και επομένως να υπάρχει και η προσδοκία της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ τον ερχόμενο Ιούνιο.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην προσήλωση της κυβέρνησης να επιλύσει τα διμερή της θέματα με Ελλάδα και Βουλγαρία, κάτι που αποτελεί «παράδειγμα» και για άλλες χώρες, αλλά και να εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά το δικαστικό σύστημα, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη δημόσια διοίκηση. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι έχουμε ισχυρά επιχειρήματα που θα επιτρέψουν στα κράτη-μέλη της ΕΕ να λάβουν την απόφαση της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο στη βάση της θετικής σύστασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», υπογράμμισε ο Ζ. Ζάεφ δηλώντας επίσης την πρόθεση της κυβέρνησης να «ενταντικοποιήσει» περαιτέρω τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες.

Επιπρόσθετα εξέφρασε την «ικανοποίησή» του για το γεγονός ότι η ΕΕ διατηρεί το ενδιαφέρον της για τη χώρα και την ευρωπαϊκή της πορεία, καλώντας τα κράτη-μέλη να λάβουν υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες και τη σημασία της συνέχισης των εργασιών στη χώρα με ενταξιακή προοπτική, «αξιολογώντας σωστά» τα μέχρι τώρα βήματα.

Ερωτηθείσα κατά πόσο είναι πιθανό να μπλοκάρουν κάποιες χώρες, όπως η Γαλλία, την απόφαση έναρξης των διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο, η Φ. Μογκερίνι σημείωσε ότι ο στόχος παραμένει το «πράσινο φως» και ότι πρόκειται για μια απόφαση που θα πρέπει να πάρει όλο το Συμβούλιο και όχι μεμονωμένες χώρες. «Μέχρι στιγμής έχουμε δουλέψει καλά με τα κράτη-μέλη, μετά και τις ενδείξεις που είχαμε τον περασμένο Ιούνιο. Πρόοδος έχει σημειωθεί όχι μόνο στη Συμφωνία των Πρεσπών που ήδη έχουν χαιρετίσει τα κράτη-μέλη αλλά θα υπάρχει θετικό υλικό και σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», σημείωσε και κάλεσε παράλληλα «όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας» να «κάνουν ακόμα περισσότερα» αναφορικά με την πλήρη συμμετοχή τους στις δημοκρατικές και θεσμικές διαδικασίες, γιατί αυτό θα ληφθεί ως σημάδι «ομαλότητας» και «σταθεροποίησης».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact