ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ενδεχόμενη χρεοκοπία δεν συνεπάγεται Grexit»

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη ακόμα και αν δεν καταφέρει να πληρώσει κάποια δόση χρέους εξέφρασε ο Φιλίπο Ταντέι, οικονομικός σύμβουλος του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

«Κανείς δεν ξέρει» από την μια μέρα στην άλλη κατά πόσο η Ελλάδα θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της σε σχέση με το χρέος, ανέφερε ο Ταντέι. Κατά συνέπεια, «εκπονούνται σχέδια» σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να μετριαστεί ο αντίκτυπος από μια πιθανή ελληνική χρεοκοπία, πρόσθεσε ο Ταντέι, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται χθεσινή συνέντευξη του ιταλού αξιωματούχου στη Ρώμη.

«Είναι λάθος σε επίπεδο θεωρίας και ανάλυσης να πιστεύει κανείς ότι μια ελληνική χρεοκοπία αυτόματα θα έθετε την Ελλάδα εκτός ευρώ» είπε ο Ταντέι. «Το ευρώ δεν είναι απλά ένα οικονομικό σχέδιο αλλά ένα ισχυρό πολιτικό σχέδιο και είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς το ενιαίο νόμισμα χωρίς την Ελλάδα».

Τα σχόλιά του, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι η ισχυρότερη δημόσια ένδειξη μέχρι στιγμής ότι οι πιστωτές της Ελλάδας στην ευρωζώνη ετοιμάζουν σχέδια για την περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι σε θέση να πληρώσει μια δόση χρέους.

«Σε περίπτωση έκτακτου γεγονότος, θα δείτε επίσης κάποια έκτακτη στήριξη» για την Ελλάδα, επισήμανε ο Ταντέι. «Στα αρμόδια ευρωπαϊκά» φόρουμ καταρτίζονται σχέδια για το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας. Ενώ ο Ταντέι αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες, είπε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι τώρα «πολύ πιο προσεκτικοί, πολύ πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουν» τέτοιου είδους αστάθεια σε σχέση με τις προηγούμενες οικονομικές κρίσεις.

«Μάθαμε όλοι ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί γενικά δεν ήταν πολύ δραστήριοι ούτε πολύ γρήγοροι στην αντιμετώπιση της κρίσης, ή του σοκ, ή των επιπτώσεων της κρίσης. Νομίζω όμως ότι το πήραμε το μάθημά μας και τώρα υπάρχει αυξημένη συνειδητοποίηση ότι πρέπει να δράσει κανείς γρήγορα», είπε ο Ταντέι. «Θα είμαστε έτοιμοι να δράσουμε».

Αυτό περιλαμβάνει και τη συμμετοχή σε ενδεχόμενο τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα. Η Ιταλία, είπε, «πάντα θα παίρνει μέρος σε κάθε προσπάθεια να προστατευθεί το ευρώ».
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact