ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ενδεχόμενη χρεοκοπία δεν συνεπάγεται Grexit»

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη ακόμα και αν δεν καταφέρει να πληρώσει κάποια δόση χρέους εξέφρασε ο Φιλίπο Ταντέι, οικονομικός σύμβουλος του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

«Κανείς δεν ξέρει» από την μια μέρα στην άλλη κατά πόσο η Ελλάδα θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της σε σχέση με το χρέος, ανέφερε ο Ταντέι. Κατά συνέπεια, «εκπονούνται σχέδια» σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να μετριαστεί ο αντίκτυπος από μια πιθανή ελληνική χρεοκοπία, πρόσθεσε ο Ταντέι, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται χθεσινή συνέντευξη του ιταλού αξιωματούχου στη Ρώμη.

«Είναι λάθος σε επίπεδο θεωρίας και ανάλυσης να πιστεύει κανείς ότι μια ελληνική χρεοκοπία αυτόματα θα έθετε την Ελλάδα εκτός ευρώ» είπε ο Ταντέι. «Το ευρώ δεν είναι απλά ένα οικονομικό σχέδιο αλλά ένα ισχυρό πολιτικό σχέδιο και είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς το ενιαίο νόμισμα χωρίς την Ελλάδα».

Τα σχόλιά του, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι η ισχυρότερη δημόσια ένδειξη μέχρι στιγμής ότι οι πιστωτές της Ελλάδας στην ευρωζώνη ετοιμάζουν σχέδια για την περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι σε θέση να πληρώσει μια δόση χρέους.

«Σε περίπτωση έκτακτου γεγονότος, θα δείτε επίσης κάποια έκτακτη στήριξη» για την Ελλάδα, επισήμανε ο Ταντέι. «Στα αρμόδια ευρωπαϊκά» φόρουμ καταρτίζονται σχέδια για το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας. Ενώ ο Ταντέι αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες, είπε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι τώρα «πολύ πιο προσεκτικοί, πολύ πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουν» τέτοιου είδους αστάθεια σε σχέση με τις προηγούμενες οικονομικές κρίσεις.

«Μάθαμε όλοι ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί γενικά δεν ήταν πολύ δραστήριοι ούτε πολύ γρήγοροι στην αντιμετώπιση της κρίσης, ή του σοκ, ή των επιπτώσεων της κρίσης. Νομίζω όμως ότι το πήραμε το μάθημά μας και τώρα υπάρχει αυξημένη συνειδητοποίηση ότι πρέπει να δράσει κανείς γρήγορα», είπε ο Ταντέι. «Θα είμαστε έτοιμοι να δράσουμε».

Αυτό περιλαμβάνει και τη συμμετοχή σε ενδεχόμενο τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα. Η Ιταλία, είπε, «πάντα θα παίρνει μέρος σε κάθε προσπάθεια να προστατευθεί το ευρώ».
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact