ΕΛΛΑΔΑ

Έπαθε υστερία ο Ερντογάν με τα σαουδαραβικά F-15 στη Σούδα

Λίγες ώρες πριν την τροχοδρόμηση των έξι F-15 της Σαουδικής Αραβίας στη Σούδα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν μπόρεσε να κρύψει την δυσαρέσκεια της Άγκυρας για το «Μάτι του Γερακιού», την κοινή άσκηση δηλαδή της Πολεμικής Αεροπορίας με τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας, μεταδίδει το Hellas Journal.

«Λυπούμαστε που η Σαουδική Αραβία ασχολείται τώρα με μια κοινή άσκηση με την Ελλάδα.

»Δεν θα θέλαμε να δούμε τη Σαουδική Αραβία σε μια τέτοια διαδικασία αποφάσεων.

»Φυσικά, θα το συζητήσουμε εκ νέου με τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Ήδη από τον Ιανουάριο τα φιλοκυβερνητικά Μέσα Ενημέρωσης της Τουρκίας «έβραζαν» για το τόξο ασφαλείας που διαμορφώνει, με το άνοιγμά της στον Αραβικό κόσμο, η Αθήνα αλλά και για την επικείμενη άσκηση Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας.

 

Από την Τετάρτη τα μεταγωγικά αεροσκάφη της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας μετέφεραν το προσωπικό εδάφους, ιπταμένους και αναλώσιμα που θα χρειαστούν για τα έξι F-15 όπου αναμένονται το Σάββατο στη φιλόξενη Κρήτη.

Από τις 16 έως τα τέλη Μαρτίου οι απογειώσεις δεν θα σταματήσουν για τα έξι μαχητικά της Σαουδικής Αραβίας από την 115 Πτέρυγα Μάχης κι αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο διάστημα, η Πολεμική Αεροπορία έχει διαμορφώσει με τέτοιον τρόπο το επιχειρησιακό πρόγραμμα των πολεμικών μοιρών, ώστε αν όχι όλοι αλλά οι περισσότεροι ιπτάμενοι που θα πετούν με μαχητικά, να εμπλέκονται στα αεροπορικά σενάρια που θα εκτυλίσσονται στο FIR Αθηνών με τα Σαουδαραβικά F-15.


Η Άγκυρα ενοχλείται που η Αθήνα είναι ο συνδετικός κρίκος Ευρώπης – Αραβικού κόσμου

Πάντως οι Τούρκοι εκείνο το οποίο διαπιστώνουν είναι ότι παρά τις προσπάθειες των μυστικών υπηρεσιών τους- όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος- η «απόβαση» της αραβικής διπλωματίας στην Ελλάδα, όπως και οι στρατιωτικές συνεργασίες είναι μηνύματα που της γυρνούν την πλάτη.

Η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα δείχνει με σαφήνεια τον ρόλο που διαδραματίζει η Αθήνα, ως συνδετικός κρίκος της Ευρώπης με τον Αραβικό κόσμο.

Γι’ αυτό άλλωστε η Άγκυρα τα είχε «βάλει» προσφάτως και με το φόρουμ «PHILIA» που διεξήχθη στην Αθήνα με πρωτοβουλία του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και του Νίκου Δένδια.

Κι επειδή καλό είναι να μην ξεχνάμε πόσα έχουν ενοχλήσει διαχρονικά τη γείτονα, έξω φρενών την είχε κάνει η πρώτη τριμερής τότε άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ», που είχε γίνει στην θαλάσσια περιοχή της Ρόδου ανάμεσα σε Ελληνικές – Κυπριακές και Αιγυπτιακές δυνάμεις.

Η αύξηση των συμμετεχόντων στην τελευταία ΜΕΔΟΥΣΑ, στα νερά της Αλεξάνδρειας, έφερε -εκτός από τις τρεις αρχικές χώρες- την Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που έδειξαν εμπράκτως το ενδιαφέρον τους για την ασφάλεια της περιοχής.

«Ενοχλητική» όμως για την γείτονα ήταν και η «Noble Dina 2021», η άσκηση που έχει ως κύριο αντικείμενο τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο και στην οποία μετείχαν η χώρα μας, η Κύπρος, το Ισραήλ και η Γαλλία.

Τα στελέχη από τις τέσσερις χώρες που έχουν συμφέροντα στη Μεσόγειο, είχαν ως στόχο πέρα από το κυνήγι υποβρυχίων- να έχουν κοινή επιχειρησιακή εικόνα.

Πάντως την στιγμή που η Άγκυρα «γκρινιάζει» για τις συμμαχίες της Ελλάδας και το ενδιαφέρον των Αράβων, το Επιτελείο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ήδη από την επόμενη του ταξιδιού τους στο Άμπου Ντάμπι, προετοιμάζεται για το ταξίδι στο Ριάντ.

Εκεί που θα επισφραγιστεί η απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης για την αποστολή της συστοιχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία, καταλήγει το Hellas Journal.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact