ΚΟΣΜΟΣ

Επίδειξη ισχύος απο την Τουρκία: Άσκηση «Θαλασσόλυκος» με φόντο Κύπρο και Αιγαίο

Κολοσσιαία αεροναυτική και στρατιωτική δύναμη παρατάσσει από σήμερα μέχρι και τις 25 Μαΐου η Τουρκία στο Αιγαίο στην μεγαλύτερη αεροναυτική άσκηση της σύγχρονης ιστορίας της με εμφανή την προσπάθεια να δείξει ότι «Εχει την ισχύ να επιβάλλει αυτό που η ίδια θεωρεί ως δίκαιο».

Συνολικά 131 πολεμικά πλοία, 57 μαχητικά αεροσκάφη, 33 ελικόπτερα, 45 UAV, δύο από τα τέσσερα AWACS 737 MESA που διαθέτει η τουρκική Αεροπορία και 10 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, συμμετέχουν στην άσκηση «Θαλασσόλυκος» όπου συνήθως εμπλέκονταν το ένα τρίτο των παραπάνω δυνάμεων.

Είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση ναυτικής ισχύος, ενός μόνο κράτους, στην Ευρώπη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και μετά!

Και φυσικά από την επίδειξη ισχύος δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν και οι πομπώδεις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων με προεξάρχουσα αυτή του Τούρκου υπουργού Αμυνας Χ.Ακαρ: «Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και το δίκαιο της χώρας μας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο».

«Στόχος των στρατιωτικών ασκήσεων είναι να δείξουμε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι εξαιρετικά αποφασισμένες, δεσμευμένες και ικανές να διασφαλίσουν την ασφάλεια, την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και τα δικαιώματα στη θάλασσα της Τουρκίας» πρόσθεσε ο Ακάρ.

H άσκηση διεξάγεται στις τρεις θάλασσες που βρέχουν τη χώρα, αλλά η διάθεση των δυνάμεων είναι 60% στο Αιγαίο, 30% στην Ανατολική Μεσόγειο και μόλις 10% στην Μαύρη Θάλασσα.

Τα ελληνικά Επιτελεία και των τριών Κλάδων παρακολουθούν με όλα τα μέσα την διενέργεια της άσκησης και έχουν θέσει σε αυξημένη επιφυλακή όλες τις μονάδες από τον Εβρο μέχρι την Στρογγύλη, ενώ μονάδες του Στόλου, θα αποπλέουν σταδιακά, μέχρις ότου απλωθεί και ο ελληνικός Στόλος σε σημεία τέτοια που να μπορεί να παρέμβει με υψηλή ταχύτητα οπουδήποτε αμφισβητηθούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact