ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται έκτακτο επίδομα ακρίβειας τα Χριστούγεννα

Έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων σε συνταξιούχους λόγω της ακρίβειας είναι στο τραπέζι των σχεδιασμών της κυβέρνησης. Το «παράθυρο» για νέο χριστουγεννιάτικο μποναμά άνοιξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με δηλώσεις του, αναφερόμενος στην ακρίβεια.

Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι το Market Pass τελειώνει, καθώς αποτελεί μια προσωρινή ανακούφιση στα νοικοκυριά.

Αναλυτικότερα, ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί στο τέλος του χρόνου η δυνατότητα μίας περαιτέρω ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει σήμερα η μέση ελληνική οικογένεια είναι το πρόβλημα της ακρίβειας. Δικαιολογημένα αυτό εμφανίζεται και στις μετρήσεις, αλλά αρκεί μια βόλτα στο σούπερ μάρκετ για να καταλάβει κανείς ότι τα πράγματα είναι δύσκολα.

Έχω μιλήσει πολλές φορές για το θέμα αυτό και έχω πει ότι υπάρχουν δύο προσεγγίσεις για το θέμα της ακρίβειας: η μία είναι η προσέγγιση των προσωρινών μέτρων στήριξης, όπως το «Market Pass», που δίνουν μια ανακούφιση στο πρόβλημα αλλά δεν το λύνουν. Και η δεύτερη, πιο δομική λύση, έχει να κάνει με τις μόνιμες αυξήσεις των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος, αλλά και με τα μέτρα σωστής λειτουργίας της αγοράς -παρεμβάσεις οι οποίες θα είναι εδώ και όταν η ακρίβεια θα υποχωρήσει», σημείωσε.

«Υπάρχουν συμπολίτες μας σήμερα οι οποίοι πραγματικά τα βγάζουν πέρα πολύ δύσκολα. Κι εγώ δεσμεύομαι ότι θα ξύσω τον πάτο του βαρελιού ώστε αυτοί οι συμπολίτες μας που όντως δεν έχουν κανένα απόθεμα και καμία άλλη δυνατότητα στήριξης, να μπορέσω να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου, βλέποντας και την εξέλιξη του Προϋπολογισμού έως το τέλος του χρόνου, για να δω αν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω να τους βοηθήσουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στον Alpha.

Ερωτηθείς για την ακρίβεια, εκτίμησε ότι πλησιάζουμε στην αρχή του τέλους αυτού του κύκλου της μεγάλης ακρίβειας. Αναγνώρισε, όμως, ότι τα πράγματα παραμένουν δύσκολα και παρά το γεγονός ότι στον κυβερνητικό προγραμματισμό είναι να μην συνεχιστεί το market pass παρά μόνο στην Θεσσαλία και στον Έβρο, «υπάρχουν άλλα μέτρα όπως, παραδείγματος χάρη, η έκτακτη στήριξη την οποία θα δώσουμε σε έναν μεγάλο αριθμό συνταξιούχων τα Χριστούγεννα, η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, αλλά, το πιο σημαντικό, οι μόνιμες αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων από 1/1/24».

Τα καλά νέα έρχονται από το υπερπλεόνασμα που καταγράφεται στον προϋπολογισμό που φτάνει το 1 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι είναι 800 εκατ. ευρώ από την είσπραξη που έχουν τα δημόσια ταμεία και άλλα 200 εκατ. ευρώ – επιπλέον φέτος – από τον τουρισμό.

Εάν αποφασιστεί επιταγή ακρίβειας – ή όπως τελικά ονομάσουν το έκτακτο επίδομα – τότε θα δοθεί τα Χριστούγεννα, όπως έγινε και την τελευταία φορά. Σημειώνεται ότι την τελευταία φορά είχε δοθεί μόνο σε συνταξιούχους και όχι στις υπόλοιπες κατηγορίες δικαιούχων που ίσχυαν έναν χρόνο νωρίτερα, δηλαδή: ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ, δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δικαιούχοι επιδόματος ΑμεΑ, δικαιούχοι επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ, μακροχρόνια άνεργοι. Αυτός είναι και ο λόγος που εξετάζεται ένα ακόμα έκτακτο επίδομα σε ευάλωτους.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία επιταγή ακρίβειας ήταν ένα εφάπαξ επίδομα ύψους 250 ευρώ.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact