Σε λειτουργία θα τεθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα το MyΚEP live για την εξ αποστάσεως επικοινωνία πολιτών με εκπροσώπους των ΚΕΠ. Έτσι πρόκειται να απλουστευτεί η διαδικασία έκδοσης μιας σειράς πιστοποιητικών όπως οικογενειακής κατάστασης, γάμου κ.α. από τα δημοτολόγια, ληξιαρχεία, αλλά και η διαδικασία για χορήγηση ειδικών επιδομάτων του ΕΟΠΠΥ για ειδικές θεραπείς, εργοθεραπείες, λογοθεραπείες κ.α., ενώ σε περίπου ένα δίμηνο αναμένεται και το μητρώο διαδικασιών όπου θα καταγραφούν και θα οριζόνται όλες οι διαδικασίες του κράτους.
Αυτά είναι ορισμένες από τις αλλαγές που φέρνει σύντομα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης σε διαδικτυακή συζήτηση με κύριο θέμα: «Πώς θα γίνει ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους». Την συζήτηση διοργάνωσε ο ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός ερευνητικός οργανισμός, διαΝΕΟσις και συντονιστής ήταν ο διευθυντής περιεχομένου της διαΝΕΟσις, Θοδωρής Γεωργακόπουλος ο οποίος μετέφερε στον υπουργό τις ερωτήσεις των συμμετεχόντων που έθεταν τα ερωτήματά τους ζωντανά μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας.
Μεταξύ των ερωτήσεων που κλήθηκε να απαντήσει ο κ. Πιερρακάκης ήταν και για τα ανοιχτά δεδομένα του Δημοσίου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δρομολογήθηκε η διάθεση σε πολίτες και επιχειρήσεις δεκάδων συνόλων ανοιχτών δεδομένων, και τα οποία πρόκειται, μάλιστα, να διατεθούν δωρεάν.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στο θέμα των κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα τονίζοντας ότι με το νέο σχέδιο νόμου ενισχύεται η παραγωγή οπτικοακουστικών έργων, καθώς αυξάνεται το ποσό της επιχορήγησης από 35% σε 40%, ενώ δίνονται και φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με την παραγωγή. Παράλληλα, επεσήμανε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού αναμένεται να μελετηθεί η γραφειοκρατία των παραγωγών.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε και στις συνεργασίες και με άλλα υπουργεία όπως το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με απλουστεύσεις που πρόκειται να γίνουν στο άμεσο χρονικό διάστημα με στόχο την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, υπογράμμισε ότι ο διαγωνισμός για τις αστυνομικές ταυτότητες είναι σε εκκρεμμότητα, ωστόσο προτεραιότητα είναι να λυθεί το ζήτημα με τον προσωπικό αριθμό που θα έχει ο κάθε πολίτης ο οποίος θα εκδίδεται με την γέννηση. Ο υπουργός μίλησε για την Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών, η οποία είναι διαθέσιμη, μέσω του gov.gr, σε όλους τους πολίτες που θέλουν να βελτιώσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες και πρόσθεσε ότι άμεσα θα υπάρχει και ένα τεστ για όσους θελήσουν να εξετάσουν το επίπεδό τους στις ψηφιακές δεξιότητες και να συμμετέχουν στην σχετική διαδικτυακή πλατφόρμα.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πανδημία, η οποία λειτούργησε καταλυτικά όσον αφορά στην ταχύτητα με την οποία πραγματοποιήθηκαν πολλές ψηφιακές εφαρμογές που διευκόλυναν την ζωή των πολιτών και υπογράμμισε ότι «το έργο είναι πολύ μεγάλο, οι περισσότερες διαδικασίες που θα πρέπει να απλουστευστούν είναι πολλές.
Το διακύβευμα για εμάς είναι να συνεχίσουμε με την ίδια ταχύτητα». Η συζήτηση έκλεισε με τον υπουργό να τονίζει ότι «η διαλειτουργικότητα είναι ο πυρήνας της τεχνητής νοημονσύσης». Όσο για τις ερωτήσεις που δεν πρόλαβαν να απαντηθούν θα σταλούν στο γραφείο του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για να τις μελετήσει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ