Στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα (στην καρδιά δηλαδή της ελληνικής αεράμυνας) πρόκειται να εγκατασταθούν τα ισραηλινά drones Heron τα οποία νοίκιασε η χώρα μας από το Ισραήλ με τη μέθοδο του leasing για τρία χρόνια με προοπτική ανανέωσης της σύμβασης για άλλα τρία χρόνια.
Τα ισραηλινά drones πρόκειται να εγκατασταθούν στην ίδια αεροπορική βάση που σήμερα είναι εγκατεστημένα και τα αμερικανικά drones MQ9, τα οποία όμως αποχωρούν και θα εγκατασταθούν σε άλλη βάση, χωρίς ακόμα να προσδιοριστεί σε ποια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί σκοπεύουν να αντικαταστήσουν τα drones τους που φεύγουν από τη Λάρισα με άλλα πιο προηγμένα, αφού η εγκατάστασή τους εκεί προβλέπεται από την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία.
Η συμφωνία με το Ισραήλ υπογράφηκε ηλεκτρονικά πριν από λίγες ημέρες- λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού- από τον Γενικό Διευθυντή του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας Udi Adam και από τον Γενικό Διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών αντιπτέραρχο ε.α. Θόδωρο Λάγιο.
Μόλις ξεκινήσει η μεταφορά χρημάτων από την Ελλάδα προς το Ισραήλ τα προηγμένης τεχνολογίας αυτά drones θα εγκατασταθούν στην αεροπορική βάση της Λάρισας απ΄ όπου θα επιχειρούν. Το ίδιο διάστημα θα αρχίσει και η εκπαίδευση των Ελλήνων τεχνικών για τον χειρισμό των μη επανδρωμένων αυτών αεροσκαφών. Για να είναι πλήρως επιχειρησιακά έτοιμα θα χρειαστεί να περάσουν μερικοί μήνες εκπαίδευσης.
Η συμφωνία με το Ισραήλ προβλέπει ότι τα drones θα τα χειρίζονται αποκλειστικά Έλληνες και ότι τα δεδομένα που θα παρέχουν θα είναι μόνον για Ελληνική αμυντική χρήση.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Τα drones Heron είναι αεροσκάφη επιτηρήσεως και ναυτικής συνεργασίας, μπορούν να εκτελέσουν αποστολές σε απόσταση μέχρι και 1.000 χιλιόμετρα από τη βάση τους, μπορούν επίσης να πετάξουν σε ύψος έως και 40.000 πόδια φέρουν ραντάρ θαλάσσιας επιτήρησης, κάμερες και ηλεκτρο-οπτικό αισθητήρα με δυνατότητες λειτουργίας τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα και ένα πακέτο «ηλεκτρονικής νοημοσύνης». Εφοδιασμένο με επικοινωνίες μέσω δορυφόρου, το Heron προσφέρει ισχυρή επιχειρησιακή αντοχή σε ένα ευρύ πεδίο αποστολών, όπως η επιτήρηση, η φύλαξη συνόρων, η έρευνα και η διάσωση, η διαχείριση καταστροφών κ.α.
Οσον αφορά τα αμερικανικά MQ9, (ή αλλιώς «Θεριστές») έγινε γνωστό από στρατιωτικές πηγές, ότι τα χειριζόταν για λογαριασμό της USAF ιδιωτική αμερικανική εταιρία, η οποία και θα τα αντικαταστήσει. Η μόνιμη βάση τους βρίσκεται στην Αφρική. Δεν φέρουν οπλισμό και όταν πετά το ένα (σε αποστολές επιτήρησης στη Βόρειο Αφρική) το άλλο βρίσκεται στη βάση στη Λάρισα. Πετούν μόνον μέσω του Ελληνικού εναέριου χώρου σε δρομολόγια που έχουν εγκριθεί από την ελληνική κυβέρνηση και βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές αρχές ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας ανά πάσα στιγμή.
tovima