ΚΟΣΜΟΣ

«Ο Ερντογάν οργίζεται, ο Τσίπρας ακολουθεί»

Οταν η εύνοια του Ερντογάν είναι σημαντικότερη από τα ανθρώπινα δικαιώματα

Την υπόθεση της αναστολής ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό στην Ελλάδα σχολιάζει με έντονα επικριτικό ύφος το Spiegel.

Στο άρθρο του, που τιτλοφορείται «Όταν η εύνοια του Ερντογάν είναι σημαντικότερη από τα ανθρώπινα

δικαιώματα», το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται εκτενώς στην υπόθεση του Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσί και στη διάψευση των ελπίδων του ότι τα βάσανά του θα τελείωναν μετά από 18 μήνες κράτησης όταν «εντελώς απρόσμενα η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε το Δικαστήριο να αναθεωρήσει την απόφασή του για χορήγηση ασύλου ώστε να μην προκληθεί ζημιά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η κυβέρνηση κέρδισε τη Δευτέρα τον πρώτο γύρο, καθώς δικαστήριο ανέστειλε για λόγους “δημοσίου συμφέροντος” τη χορήγηση ασύλου και η αίτηση ακύρωσής της θα συζητηθεί επισήμως στις 15 Φεβρουαρίου.»
«Ο Ερντογάν οργίζεται, ο Τσίπρας ακολουθεί», γράφει το περιοδικό σχολιάζοντας ότι η υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών είναι μια «ανοικτή πληγή» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την Άγκυρα να απαιτεί πολλάκις την έκδοσή τους και τον Ερντογάν να τους χαρακτηρίζει «προδότες και πραξικοπηματίες».

Οι Γερμανοί ξεφτιλίζουν Τσίπρα: Οταν η εύνοια του Ερντογάν είναι σημαντικότερη από τα ανθρώπινα δικαιώματα – Εικόνα0

Τονίζει ότι η Αθήνα διαβεβαίωσε την Άγκυρα ότι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί. Θυμίζει το ρόλο της Τουρκίας στη συγκράτηση του προσφυγικού ρεύματος και υπογραμμίζει: «Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει τώρα ότι θέλει να αξιοποιήσει στο έπακρο τις νομικές της δυνατότητες για να αρνηθεί στους Τούρκους στρατιωτικούς το δικαίωμα διαμονής. Φαίνεται ότι η Αθήνα υιοθέτησε τις κατηγορίες των Τούρκων κατά των “οκτώ” (….) Ξαφνικά η Ελληνική κυβέρνηση δείχνει να θέλει να δώσει βάση στις υποσχέσεις του Ερντογάν ότι θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία, παρά την αντίθετη γνώμη του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην Αθήνα.»

«Η ελληνική κυβέρνηση εκφοβίζεται από την Άγκυρα»

Το Spiegel κάνει λόγο για το σάλο που έχει προκαλέσει η υπόθεση στην Ελλάδα και τις έντονες αντιδράσεις νομικών, ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διανοουμένων και της αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας ότι «οι δικηγόροι των στρατιωτικών φοβούνται ότι τα δικαιώματά τους θα θυσιαστούν για να κατευναστεί η οργή του Ερντογάν.» «Η ελληνική κυβέρνηση εκφοβίζεται από την Άγκυρα» είπε στο περιοδικό ο Όμηρος Τσέλιος, ένας εκ των δικηγόρων εκφράζοντας το φόβο μήπως ο πελάτης του βρεθεί μεταξύ σφύρας και άκμονος στην κόντρα διπλωματών και νομικών, λόγος για τον οποίο τάσσεται υπέρ της ανάμειξης της ΕΕ στην υπόθεση. Είπε δε ότι εξετάζει όλες τις επιλογές, ακόμη και την υποβολή αιτήματος χορήγησης ασύλου για τους πελάτες τους σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το άρθρο φιλοξενεί δηλώσεις και του διευθυντή του ΕΛΙΑΜΕΠ, Θάνου Ντόκου, ο οποίος επισημαίνει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με την αντίδρασή της στην απόφαση για τη χορήγηση ασύλου στον συγκυβερνήτη του τουρκικού ελικοπτέρου, να διορθώσει το ένα λάθος με ένα άλλο. «Αν η κυβέρνηση ανησυχεί τόσο πολύ για τις επιπτώσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την προσφυγική κρίση, τότε θα έπρεπε να είχε στείλει πίσω τους οκτώ λίγες ώρες μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα -μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας»,είπε.

Παράλληλα αναφέρει τη γνώμη ορισμένων ότι ο Τσίπρας ενεργεί όπως ενεργεί για να μπορέσει στο τέλος να πει στον Ερντογάν ότι προσπάθησε τα πάντα, τουλάχιστον όσα είναι εφικτά στο πλαίσιο της διάκρισης των εξουσιών. Υπενθυμίζει, ωστόσο, ότι «όπως έχει δείξει το παρελθόν, ο Ερντογάν δεν ικανοποιείται με το επιχείρημα της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης».

Και καταλήγει: «Εάν η έκδοση των Τούρκων είναι ο μόνος τρόπος για να κατευναστεί ο Ερντογάν, τότε οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης θα μπορούσαν να καταλήξουν όχι μόνο πολιτικά, νομικά και ηθικά αμφισβητήσιμες, αλλά μάταιες…»

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact