ΥΓΕΙΑ

Έρευνα: Οι πέτρες στα νεφρά είναι δείκτης αδυναμίας των οστών

Οι ασθενείς που έχουν πέτρα στα νεφρά μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για μελλοντικά οστικά κατάγματα και μπορεί να χρειαστεί να ακολουθήσουν ειδικές θεραπείες για τη γενικότερη προστασία της υγείας των οστών τους, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Clinical Journal of the American Society of Nephrology.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρ Michelle Denburg του νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφειας στις ΗΠΑ, ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 52.000 ασθενείς με πέτρα στα νεφρά και πάνω από 517.000 υγιείς ανθρώπους.

Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης των συμμετεχόντων για σχεδόν πέντε χρόνια, τα άτομα με πέτρα στα νεφρά διέτρεχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο για κατάγματα και αυτός ο αυξημένος κίνδυνος αφορούσε όλα τα οστά στο σώμα τους.

Συνολικά, οι άντρες με πέτρες στα νεφρά είχαν 10% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάγματα σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν πέτρες στα νεφρά. Ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος μεταξύ των εφήβων ανδρών. Αυτά τα άτομα με πέτρες στα νεφρά είχαν 55% μεγαλύτερο κίνδυνο για κατάγματα από τους εφήβους που δεν είχαν πέτρες στα νεφρά.

Μεταξύ των γυναικών, εκείνες με πέτρες στα νεφρά είχαν 17% έως 52% αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων από την ηλικία των 20 ετών μέχρι και των 60 ετών, με τον υψηλότερο κίνδυνο να καταγράφεται μεταξύ των γυναικών ηλικίας 30 έως 39 ετών.

Τα ευρήματα της έρευνας αποδεικνύουν μόνο ότι υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στις πέτρες στα νεφρά και τον κίνδυνο κατάγματος, και δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι προσπάθειες για την ενίσχυση της καλής υγείας των οστών σε ασθενείς με πέτρα στα νεφρά μπορεί να βοηθήσει στην προστασία τους από κατάγματα.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact