ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΣΟΥΝΑΜΙ… ΠΕΡΗΦΑΝΩΝ ΦΟΡΩΝ

Καθημερινά πληθαίνουν οι πληροφορίες για νέους σχεδιασμούς επιβολής έκτακτων φόρων, που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό των δύο δισ. που έχει προκαλέσει η διαρκώς αναβαλλόμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς για να κλείσει η αξιολόγηση του προγράμματος.

Έτσι, όπως όλα δείχνουν το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σενάριο για έκτακτη εισφορά, αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου, και για οικογενειακά εισοδήματα κάτω από τις 30.000 ευρώ.

Στο οικονομικό επιτελείο διαπιστώνουν πως δεν επαρκούν οι περίπου 420.000 φορολογούμενοι που δηλώνουν 30.000 ευρώ και άνω, για να πληρώσουν τα 220 εκατ. ευρώ που θέλουν να εισπράξουν επιπλέον φέτος. Η κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει ότι στη νέα ρύθμιση θα ενταχθούν ακόμη 100.000 νοικοκυριά, που δηλώνουν εισοδήματα 22.000 ή 25.000 ευρώ (και έως 30.000 ευρώ συνολικά) προκειμένου να πληρώσουν και αυτοί την έκτακτη εισφορά που πλήρωσαν και πέρυσι, χωρίς την έκπτωση του 30% που ισχύει φέτος.

Σε τέτοια περίπτωση,η κυβέρνηση θα ζητήσει να πληρώσουν και φορολογούμενοι που βγάζουν έως και 1.800 ευρώ καθαρά το μήνα.

Το σχέδιο αυτό, μεταξύ άλλων, βρίσκεται υπό επεξεργασία, για να προταθεί στην πλευρά των δανειστών ως δημοσιονομικό «αντίμετρο» για την διατήρηση της έκπτωσης (με τη μορφή επιστροφής από το δημόσιο) του 30% στον ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου.

Εναλλακτικά εξετάζεται και η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ ή η μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από χαμηλότερο σε υψηλότερο συντελεστή φορολόγησης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στο τραπέζι μπαίνει και σενάριο για συντελεστή ΦΠΑ 6%, 13% και 23% αντί 6%, 11% και 23% που είχε προταθεί αρχικά (και έναντι 6,5%, 13% και 23% που ισχύει σήμερα) που συνοδεύεται με ανακατατάξεις στις ομάδες αγαθών, ώστε να προκύπτει είσπραξη άνω του 1,1 δισ. ευρώ.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact