ΕΛΛΑΔΑ

Ετοίμαζαν βόμβα για το δήμαρχο Σφακίων

Σοκ και ανατριχίλα προκαλούν οι αποκαλύψεις για την δράση των δύο εγκληματικών οργανώσεων που εξάρθρωσαν οι υπηρεσίες Ασφαλείας του νησιού με κοινό παρανομαστή 37χρονο κρεοπώλη, ο οποίος περιγράφεται ως αδίστακτος.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Δημάρχου Σφακίων, Παύλου Πολάκη, για τον οποίο οι κατηγορούμενοι ετοίμαζαν δώρο μία …βόμβα, όμως χάρη στην επέμβαση των αστυνομικών που άκουγαν τις συνομιλίες τους, η δολοφονική επίθεση αποτράπηκε. Μέσω υπαλλήλου ασφαλιστικής εταιρείας, μέλη της οργάνωσης ενημερώθηκαν για τα ακριβή στοιχεία της διεύθυνσης και του οχήματος του. Ευτυχώς η έγκαιρη σύλληψη του βομβιστή έβαλε τέλος στα σχέδια τους.

Τα όσα ανέφερε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Περιφερειακός Διευθυντής Ασφάλειας Κρήτης, ταξίαρχος Γιώργος Σκανδαλάκης, προκαλούν τρόμο για την δράση των δύο οργανώσεων, αυτή των «εκβιαστών» και εκείνη «των ναρκο-εμπόρων».

Στη δράση τους αποδίδεται η περίπτωση εκβίασης γνωστού επιχειρηματία του Ρεθύμνου, του οποίου «γάζωσαν» με καλάσνικοφ την πολυτελή κατοικία στην περιοχή Τρία Μοναστήρια. Οι απειλές αλλά και η περιρρέουσα φημολογία, υποχρέωσαν τον επιχειρηματία να αναστείλει την λειτουργία δύο καταστημάτων με την ζημία να ανέρχεται σε μισό εκατομμύριο ευρώ.

Την ξυλοκόπησαν στη μέση του δρόμου

Οι κατηγορούμενοι δεν δίστασαν να ξυλοκοπήσουν στη μέση του δρόμου νεαρή από το Ρέθυμνο επειδή θεώρησαν ότι τους κατέδωσε για την περίπτωση κλοπής οχήματος. Αυτό που επισημαίνουν οι διωκτικές Αρχές είναι ότι τα μέλη της οργάνωσης ήταν αδίστακτα και αποφασισμένα για όλα. Ήταν ανά πάσα στιγμή έτοιμα να σπάσουν χέρια-πόδια με την παραμικρή αφορμή… Επίσης δεν δίσταζαν να βγάλουν «επιχειρηματικά» από τη μέση όποιον στεκόταν εμπόδια στα σχέδια τους ή ένιωθαν ότι μπορούσε να απειλήσει την δική τους λειτουργία, όπως συνέβη στην περίπτωση κρεοπώλη, ο οποίος είχε την ατυχία να ανοίξει κατάστημα κοντά σε αυτό του 37χρονου βασικού κατηγορούμενου.

Διακίνηση ναρκωτικών αλά κόζα νόστρα

Εντυπωσιακή όμως περιγράφεται και η δομή της οργάνωσης που ήταν «σπεσιαλίστας» στην διακίνηση ναρκωτικών ανά την Κρήτη με μεθόδους που παραπέμπουν σε «κόζα νόστρα». Τρεις Μυλοποταμίτες φέρονται τα «κεφάλια» της οργάνωσης που είχε ισχυρούς συνδέσμους σε κάθε νομό της Κρήτης. Στην δράση τους αποδίδεται και η μεγάλη χασισοφυτεία των 1500 δενδρυλλίων στην περιοχή του Άνω Βαλσαμόνερου, πριν από περίπου δύο χρόνια.

Από εκεί και πέρα, οι κατηγορούμενοι φέρονται να εμπλέκονται σε δεκάδες περιπτώσεις κλοπών και ζωοκλοπών (πολλές από αυτές σε διάφορες περιοχές του νομού Ηρακλείου) με τον ρόλο του πληροφοριοδότη να έχουν οι Ηρακλειώτες εμπλεκόμενοι, σε περίπτωση ληστείας αλλά και απάτης σε βάρος του ΕΛΓΑ.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας:

«Ολοκληρώθηκε χθες ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, η οποία ξεκίνησε από νωρίς το πρωί και στόχευε στην πλήρη εξάρθρωση και αποδόμηση της παράνομης δράσης δύο πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων.

Οι οργανώσεις αυτές δρούσαν συστηματικά, τουλάχιστον από τον Ιούλιο του έτους 2013, με κύριο αντικείμενο της παράνομης δραστηριότητάς τους, τη διακίνηση, προμήθεια, εμπορία ναρκωτικών ουσιών και καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης, καθώς και αδικήματα κατά των περιουσιακών δικαιωμάτων, της ιδιοκτησίας και της σωματικής ακεραιότητας

Στο πλαίσιο της εκτεταμένης επιχείρησης, συνελήφθησαν συνολικά δώδεκα (12) μέλη των εγκληματικών οργανώσεων (ημεδαποί), ηλικίας από 24 έως 52 ετών.

Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε, περιλαμβάνει επιπλέον ογδόντα τέσσερα (84) άτομα, οι οποίοι συνεργάζονταν ή/και παρείχαν συνδρομή στις παράνομες δραστηριότητες των εγκληματικών οργανώσεων.

Οι παραπάνω εμπλεκόμενοι βαρύνονται με τις – κατά περίπτωση – κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, παράβασης των διατάξεων της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, της εκβίασης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα μαύρου χρήματος»).

Η εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων είναι αποτέλεσμα πολύμηνης, συστηματικής και εξειδικευμένης – λόγω του αντικειμένου – αστυνομικής έρευνας, που διεξήγαγε η Ομάδας Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου και το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου.

Στην αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, συμμετείχε μεγάλος αριθμός αστυνομικών από διάφορες Υπηρεσίες της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ασφαλείας και της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης.

Η εγκληματική δράση των δυο οργανώσεων

Κατά την πρόοδο – εξέλιξη της έρευνας προέκυψαν σημαντικά στοιχεία για τη σύνθεση, τα χαρακτηριστικά, τη μεθοδολογία δράσης και τις παράνομες δραστηριότητες των εγκληματικών οργανώσεων.

Όπως εξακριβώθηκε οι δύο εγκληματικές οργανώσεις, διέθεταν εσωτερική διάρθρωση, σαφή ιεραρχική δομή, καθώς και συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης (modus operandi), την οποία τα μέλη της εφάρμοζαν με την ίδια ή διαφορετική – κατά περίπτωση – σύνθεση.

Η πρώτη οργάνωση

Ειδικότερα, στην πρώτη εγκληματική οργάνωση, εμπλέκονται συνολικά οκτώ (8) άτομα και συγκεκριμένα έξι (6) ημεδαποί ηλικίας 42, 37 (κοινό μέλος και των δύο οργανώσεων), 31, 30, 29 και 26 ετών και δύο αλλοδαποί (41χρονος υπήκοος Αλβανίας και 30χρονος υπήκοος Ρουμανίας). Σημειώνεται ότι ο 41χρονος υπήκοος Αλβανίας είναι ήδη έγκλειστος σε σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας.

Συνελήφθησαν συνολικά πέντε (5) από τους εμπλεκόμενους από τους οποίους τα δύο ηγετικά μέλη (37χρονος και 30χρονος, ημεδαποί) καθώς δύο ημεδαποί ηλικίας 29, 26 ετών και ο 41χρονος αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας.

Αναφορικά με την ιεραρχική δομή της εγκληματικής οργάνωσης τα δύο ηγετικά στελέχη, υποστηρίζονταν άμεσα στη δράση τους από τους τρεις (3) ημεδαπούς ηλικίας 42,29 και 26 ετών και τον 41χρονο Αλβανό (βασικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης). Συνεργοί των προαναφερόμενων ατόμων στην παράνομη δράση τους είναι ο 31χρονος ημεδαπός και ο 30χρονος Ρουμάνος.

Όσον αφορά τη μεθοδολογία δράσης των εμπλεκομένων, προκύπτει ότι, αναζητούσαν και εντόπιζαν άτομα με συγκεκριμένο οικονομικό προφίλ, παρακολουθούσαν τις κινήσεις τους και στη συνέχεια προέβαιναν στην κατάρτιση οργανωμένου σχεδίου εκβίασης, προκειμένου να αποκομίσουν από αυτούς παράνομο περιουσιακό όφελος.

Για να πετύχουν το σκοπό τους, ο 37χρονος και ο 30χρονος, «αρχηγοί» της οργάνωσης, απειλούσαν τους «στόχους» τους για την σωματική τους ακεραιότητα, σε περίπτωση που δεν τους αποδώσουν τα χρήματα που τους ζητούσαν εκβιαστικά. Μάλιστα, με τα χρήματα που αποκόμιζαν ως προϊόν εκβιασμών για να τα νομιμοποιήσουν προέβαιναν στην αγορά οχημάτων κ.ά (ξέπλυμα). Από την εξέλιξη της έρευνας διαπιστώθηκε ότι οι εμπλεκόμενοι είχαν επιπλέον προβεί και σε άλλες παράνομες πράξεις και ειδικότερα ζωοκλοπές, ληστείες, κλοπές αγροτικών μηχανημάτων και παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες.

Από τη μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα προκύπτει ότι, οι δράστες στο πλαίσιο της εγκληματικής τους δράσης έχουν αποκομίσει περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τα (82.500) ευρώ ενώ είχαν προκάλεσαν ζημιές σε βάρος ημεδαπού που υπολογίζονται στο ποσό των 500.000 ευρώ.

Η δεύτερη οργάνωση

Στη δεύτερη εγκληματική οργάνωση, εμπλέκονται (16) ημεδαποί, ηλικίας 24 έως 52 ετών και δύο αλλοδαποί (24χρονος υπήκοος Αλβανίας και 28χρονη υπήκοος Ρουμανίας).

Συνελήφθησαν συνολικά οχτώ (8) ημεδαποί, βασικά στελέχη της οργάνωσης στους οποίους περιλαμβάνεται και ο 37χρονος ημεδαπός, ηγετικό στέλεχος της πρώτης εγκληματικής ομάδας.

Τα ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης υποστηρίζονταν στην εγκληματική τους δράση από δέκα βασικά μέλη της οργάνωσης (εννέα ημεδαποί και ο 24χρονος υπήκοος Αλβανίας). Άμεσοι συνεργοί των παραπάνω μελών είναι τέσσερις ημεδαποί και η 28χρονη υπήκοος Ρουμανίας.

Αναφορικά με την δράση τους προκύπτει ότι, τα τρία ηγετικά στελέχη καθοδηγούσαν τα υπόλοιπα βασικά μέλη και τους άμεσους συνεργούς, στην προμήθεια, αποθήκευση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, σε χρήστες στις πόλεις των Νομών της Κρήτης.

Για να πετύχουν το σκοπό τους είχαν αναπτύξει σταθερές επαφές με χρήστες ναρκωτικών ουσιών και κατάλληλους διαμεσολαβητές, τους οποίους προμήθευαν με ποσότητες κάνναβης, ενώ είχαν προβεί στην καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης. Από την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι εμπλεκόμενοι είχαν προβεί στην πώληση 103 γραμμαρίων κοκαΐνης, τουλάχιστον 20 κιλών κάνναβης και 15ml κατεργασμένης κάνναβης (χασισέλαιο).

Επιπλέον, εξιχνιάστηκε υπόθεση καλλιέργειας 1.515 δενδρυλλίων κάνναβης σε αγροτική περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Άνω Βαλσαμόνερο του Δήμου Ρεθύμνου.

Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων για την εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικίες, αποθηκευτικούς χώρους, και οχήματα των εμπλεκομένων και στις δύο εγκληματικές οργανώσεις, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

το χρηματικό ποσό των (108.745) χιλιάδων ευρώ, ως προερχόμενο από παράνομες δραστηριότητες,
(600) γραμμάρια κάνναβης και δενδρύλλιο κάνναβης,
Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, τα οποίο χρησιμοποιήθηκε ως μέσα μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών,
δύο (2) πιστόλια,
107 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων,
ζυγαριά ακριβείας,
διάφορα έγγραφα οικονομικών συναλλαγών,
πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM.

Οι συλληφθέντες, με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου, ενώ το προανακριτικό έργο συνεχίζεται για να διερευνηθεί όλο το εύρος και το πεδίο της εγκληματικής δραστηριότητας των εμπλεκομένων»

Καταδικάζει το δημοτικό συμβούλιο Σφακίων

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σφακίων καταδικάζει με αποτροπιασμό την απόπειρα ανατίναξης του αυτοκινήτου του Δημάρχου Σφακίων Πολάκη Παύλου, από κακοποιό στοιχείο, κάτοικο της Επισκοπής Ρεθύμνου, που εξιχνίασε η ασφάλεια Κρήτης αυτές τις μέρες και ανακοίνωσε με συνέντευξη τύπου σήμερα στα πλαίσια εξάρθρωσης ευρύτερης εγκληματικής οργάνωσης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο δηλώνει προς τους ηθικούς αυτουργούς αυτής της ενέργειας ότι:
1. Στέκεται σύσσωμο στο πλευρό του Δημάρχου Σφακίων Πολάκη Παύλου.
2. Δηλώνει ότι θα συνεχίσει χωρίς ταλαντεύσεις και μέχρι τέλους την υπεράσπιση των συμφερόντων και της περιουσίας του Δήμου χωρίς να υποκύπτει ούτε σε συμβιβασμούς ούτε σε τρομοκρατία, ούτε σε οποιεσδήποτε πιέσεις.
3. Δηλώνουμε για άλλη μία φορά ότι τον τόπο μας θα τον αλλάξουμε για να βαδίσει η συντριπτική πλειοψηφία των Σφακιανών στο δρόμο της ανάπτυξης, της προόδου και της κοινωνικής συνοχής και όχι στο δρόμο του νόμου της ζούγκλας, της συγκάλυψης, του νταηλικιού, της παραβατικότητας και του οργανωμένου εγκλήματος.
4. Καλούμε όλους τους Σφακιανούς να απομονώσουν κάθε άνανδρο και οπισθοδρομικό στοιχείο που νομίζει ότι με τέτοιες πράξεις θα μπει εμπόδιο στο δρόμο που έχουμε χαράξει τα τελευταία χρόνια.
5. Τέλος καλούμε την αστυνομία και τη δικαιοσύνη να προχωρήσει στη πλήρη διαλεύκανση και παραδειγματική τιμωρία όλων όσων εμπλέκονται σε όλη την επαίσχυντη απόπειρα εναντίον του Δημάρχου Σφακίων.

Το Δημοτικo Συμβουλιο του Δημου Σφακιων»

Πηγή: cretalive.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact