ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ετσι «έστηναν» τις συντάξεις μαϊμού και έπαιρναν χιλιάδες ευρώ [παραδείγματα]

Με τη διαδικασία απογραφής των συνταξιούχων του Δημοσίου να έχει ολοκληρωθεί το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως έχουν ήδη εισπραχθεί 42 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο ως αχρεωστήτως καταβληθέντα με αποτέλεσμα να υπάρχει μηνιαίο δημοσιονομικό όφελος 1,3 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα, δεν χορηγείται ούτε μία μη νόμιμη σύνταξη. Ωστόσο το Δημόσιο ακόμα αναζητά των υπεύθυνους σε χαρακτηριστικές υποθέσεις απάτης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ο αριθμός των συνταξιούχων που δεν απογράφηκαν ανήλθε τότε στα 2.798 άτομα, ενώ αναφέροντια και οι παρακάτω χαρακτηριστικές περιπτώσεις απάτης:

  • Δικαστική σύνταξη: συνολικό ποσό που αναζητείται 300.000 ευρώ. Ο θάνατος του δικαιούχου πριν από 5 χρόνια, αλλά η κόρη είχε παραποιήσει το επώνυμο (αλλαγή συμφώνου) προκειμένου να προκαλέσει σύγχυση στο Ληξιαρχείο. Η κόρη έχει δώσει πάγια εντολή εξόφλησης του στεγαστικού της δανείου μέσω του λογαριασμού όπου πιστώνεται η σύνταξη
  • Σύνταξη ιερωμένου: συνολικό ποσό που αναζητείται 147.000 ευρώ Ο γιός έπαιρνε τη σύνταξη από το 1999 (ημερομηνία θανάτου) και μετά. Στον τραπεζικό λογαριασμό βρέθηκαν μόλις 11 ευρώ.
  • Σύνταξη: 236.000 ευρώ. Η κόρη εισέπραττε από το 1991 έως το 1998 τη σύνταξη μέσω ΕΛΤΑ. Από το 1998, εξαπατώντας την τράπεζα (παρουσίαση τρίτου προσώπου ως του δικαιούχου συνταξιούχου), άνοιξε λογαριασμό με συνδικαιούχο την ίδια

Παράλληλα αναφέρεται πως συνολικά μέσω της απογραφής, και συμπεριλαμβανομένων των διαγραφών στις οποίες προέβη η Υπηρεσία Συντάξεων κατά τη διάρκειά της, διαπιστώθηκε ο θάνατος 3.423 συνταξιούχων με ημερομηνία θανάτου προγενέστερη κατά τουλάχιστον 6 μήνες από την ημερομηνία διαγραφής τους. Στις περιπτώσεις αυτές αναζητήθηκαν, αρχικά μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ, οι αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις συνολικού ποσού 64,4 εκατ. ευρώ.

Από το ποσό αυτό:

  • Εχει ανακτηθεί συνολικά ποσό ύψους 42,2 εκατ. ευρώ με τους παρακάτω τρόπους:
  • 27,6 εκατ. ευρώ αναλήφθηκαν από τους λογαριασμούς των συνταξιούχων μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ.
  • 14,6 εκατ. ευρώ εν μέρει επιστράφηκαν με διπλότυπο είσπραξης εκ μέρους των συνδικαιούχων των λογαριασμών και εν μέρει καταλογίσθηκαν στις αρμόδιες ΔΟΥ εις βάρος των συνδικαιούχων των λογαριασμών των θανόντων συνταξιούχων ή των κληρονόμων τους.
  • Για ποσό 22,2 εκατ. ευρώ η διαδικασία αναζήτησης συνεχίζεται (αναζήτηση από κληρονόμους, καταλογισμός συνδικαιούχων ή κληρονόμων στις αρμόδιες ΔΟΥ).

Διαβάστε ΕΔΩ την ανακοίνωση του υπουργείου

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact