ΕΛΛΑΔΑ

Eurocontrol: Προβληματικός λόγω καθυστερήσεων ο κυπριακός εναέριος χώρος


Ο μέσος όρος των καθυστερήσεων ανήλθε το 2013 στα 2,16 λεπτά τη στιγμή που κάθε λεπτό στοιχίζει στις αεροπορικές εταιρείες 76 ευρώ και η ετήσια επιβάρυνσή τους ανέρχεται στα 65 εκατ. ευρώ

Η Λευκωσία συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο «περιοριστικών» κέντρων ελέγχου πτήσεων για το 2013, καθώς μαζί με αυτά της Βαρσοβίας, της Βαρκελώνης και των Καναρίων Νήσων ευθύνονται για το 28% των καθυστερήσεων των πτήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ ελέγχουν μόλις το 6,9% της αεροπορικής κίνησης, σύμφωνα με έκθεση του Eurocontrol.

Ο μέσος όρος των καθυστερήσεων ανήλθε το 2013 στα 2,16 λεπτά τη στιγμή που, σύμφωνα με ανεξάρτητους υπολογισμούς ειδικών, κάθε λεπτό στοιχίζει στις αεροπορικές εταιρείες 76 ευρώ και η ετήσια επιβάρυνσή τους ανέρχεται στα 65 εκατ. ευρώ.

Οι ημέρες κατά τις οποίες σημειώθηκαν καθυστερήσεις, που υπερβαίνουν το ένα λεπτό, είναι τριπλάσιες για τη Λευκωσία από ότι για τη Βαρσοβία, η οποία βρίσκεται στη δεύτερη χειρότερη  θέση.

Σύμφωνα με έκθεση του Eurocontrol για τις επιδόσεις του 2013 (Performance Review Report), που δημοσιεύτηκε στις αρχές Ιουνίου, για 198 από τις 365 ημέρες του 2013 σημειώθηκαν στο κέντρο ελέγχου Λευκωσίας καθυστερήσεις πέραν του ενός λεπτού.

Μάλιστα το ποσοστό των πτήσεων στις οποίες σημειώθηκαν καθυστερήσεις πέραν των 15 λεπτών ανήλθε σε 6%.

Συγκριτικά, στη Βαρσοβία αντίστοιχες καθυστερήσεις καταγράφηκαν σε 62 ημέρες, στη Βαρκελώνη 40 και στις Κανάριες Νήσους 37.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η Λευκωσία σχεδίαζε να αυξήσει τις δυνατότητες της για εξυπηρέτηση 59 αεροσκαφών την ώρα, κάτι που, όπως αναφέρεται, θα ικανοποιούσε σχεδόν απολύτως την εξυπηρέτηση της κίνησης.

Παρόλα αυτά, προστίθεται, η Λευκωσία δεν προχώρησε στην κίνηση αυτή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις για τους χρήστες του εναέριου χώρου, με μέσο όρο 2,16 λεπτά αντί για 0,62 λεπτά που ήταν η πρόβλεψη για το 2013.

Εξάλλου, έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Προστασίας (ICAO) δείχνει ότι τα επίπεδα ασφάλειας στην Κύπρο ανέρχονται στο 67,1% όσον αφορά την αποτελεσματική εφαρμογή των συστημάτων εποπτείας από το κράτος. 

Πηγή: Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact