ΚΟΣΜΟΣ

Ευρώπη για μεταναστευτικό: Ανάγκη επείγουσας δράσης για την κατάσταση στα ελληνικά νησιά

Frontex: Το 2019 παρατηρήθηκε αύξηση των αφίξεων κατά 22%

Έκκληση για ανάληψη «επείγουσας δράσης» για τη βελτίωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, απευθύνει η τελευταία έκθεση προόδου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ενώ οι ελληνικές αρχές έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες κατά τους τελευταίους μήνες για να μετριάσουν την πίεση που ασκείται στα νησιά, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας στρατηγικής υποδοχής και νέων μέτρων για το άσυλο, η αύξηση των αφίξεων ζορίζει περαιτέρω το ήδη γεμάτο σύστημα. Ενώ η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας εξακολουθεί να προσφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα, η ανανεωμένη μεταναστευτική πίεση στην Τουρκία και η αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία», αναφέρει η σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να ληφθούν επειγόντως μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής, την αύξηση των μεταφορών από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα και την αύξηση των επιστροφών στο πλαίσιο της δήλωσης».

Ερωτηθείς σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στη χθεσινή επίσκεψή του στην Αθήνα και τις συναντήσεις που είχε εκεί για το εν λόγω ζήτημα.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρέπει να βελτιωθούν οι εσωτερικές διαδικασίες για τη διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου. Μεγάλος αριθμός εξ αυτών θα είχαν πάρει το δρόμο τους εάν είχαν λειτουργήσει ταχύτερα αυτές οι διαδικασίες», σημείωσε ο επίτροπος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει λάβει μια σειρά από «ξεκάθαρες πρωτοβουλίες», συμπεριλαμβανομένης μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας που «θα δώσει τέλος σε αυτήν την κατάσταση». Όπως είπε, εάν θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το ξεκαθάρισμα «όσων δικαιούνται άσυλο και αυτών που δεν δικαιούνται, όσων είναι πρόσφυγες και αυτών που θα επιστραφούν, η κατάσταση θα βελτιωθεί». Και καταλήγοντας, είπε: «Οι δεσμεύσεις έχουν αναληφθεί και είμαστε σε αγαστή συνεργασία για να δοθεί τέλος σε αυτήν την εκκρεμότητα».

Κληθείς, επίσης, να σχολιάσει την πρόσφατη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας στο εν λόγω θέμα, ο επίτροπος χαρακτήρισε «σωστή» την πρωτοβουλία και σημείωσε πως η Επιτροπή στηρίζει και τις τρεις χώρες «επιχειρησιακά, πολιτικά και οικονομικά».

Αναφορικά, δε, με την Τουρκία και την απειλή Ερντογάν για αποστολή μεταναστών στην Ευρώπη, ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε ότι οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν πρόσφατα τη δέσμευσή τους για την εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της Frontex, καταγράφηκαν περισσότερες από 11.500 αφίξεις στη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου (+16% σε σχέση με τον Αύγουστο). Συνολικά, για τους εννιά μήνες του 2019, παρατηρήθηκε αύξηση των αφίξεων κατά 22%, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στις 50.600.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact