ΚΟΣΜΟΣ

Έχασε όλα τα εδάφη του στην ανατολική Συρία το Ισλαμικό Κράτος

Έκκληση στην Τουρκία να αποχωρήσει από το συριακό έδαφος από τον διοικητή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων

Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ, SDF) ανακοίνωσαν επισήμως σήμερα πως έθεσαν πλήρως υπό τον έλεγχό τους τα εδάφη που είχαν καταληφθεί από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στην ανατολική Συρία, όμως δήλωσαν πως θα συνεχίσουν τη στρατιωτική εκστρατεία τους, καθώς και μια εκστρατεία ασφαλείας, εναντίον εν υπνώσει τζιχαντιστικών πυρήνων.

Στη διάρκεια τελετής που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, η γενική διοίκηση των ΣΔΔ κάλεσε τη συριακή κυβέρνηση, η οποία έχει ορκισθεί να ανακαταλάβει ολόκληρη τη χώρα, να αναγνωρίσει την αυτόνομη διοίκηση των περιοχών που ελέγχουν οι ΣΔΔ στη βορειοανατολική Συρία.

«Καλούμε την κεντρική κυβέρνηση στη Δαμασκό να επιλέξει τη διαδικασία του διαλόγου», δήλωσε ο διοικητής των ΣΔΔ Μαζλούμ Κομπάνι, όπως μεταδίδουν το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κάλεσε επίσης την Τουρκία, η οποία θεωρεί τις ΣΔΔ τρομοκρατική οργάνωση και έχει πραγματοποιήσει επιδρομές εναντίον τους στη Συρία, να αποχωρήσει από το συριακό έδαφος, ιδιαίτερα από την κουρδική περιφέρεια του Αφρίν.

Στη διάρκεια της εορταστικής τελετής, ο αμερικανός απεσταλμένος του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού Ουίλιαμ Ρέμπακ χαιρέτισε από την πλευρά του έναν «κρίσιμο σταθμό» στον αγώνα κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Στο Παρίσι, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε σήμερα την πτώση του αυτοανακηρυχθέντος χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους τονίζοντας πως «εξαλείφθηκε» ένας «μείζων κίνδυνος» για τη Γαλλία.

«Όμως η απειλή παραμένει και η μάχη εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων πρέπει να συνεχιστεί», πρόσθεσε ο Μακρόν σε δύο μηνύματά του στο Twitter αποτίοντας φόρο τιμής στον διεθνή συνασπισμό.

Στο Λονδίνο, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι χαιρέτισε επίσης σήμερα ως «ιστορικό σταθμό» την πτώση του «χαλιφάτου» και ζήτησε να συνεχισθεί η μάχη κατά των τζιχαντιστών.

«Πρέπει να έχουμε κατά νου την απειλή που αντιπροσωπεύει το Νταές και η (βρετανική) κυβέρνηση παραμένει αποφασισμένη να εξαλείψει την καταστροφική ιδεολογία τους. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τον βρετανικό λαό και τους συμμάχους μας», τόνισε η Μέι σε ανακοίνωσή της.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε σήμερα πως περισσότεροι από 630 άμαχοι, μεταξύ των οποίων περίπου 200 παιδιά, σκοτώθηκαν στους έξι μήνες που διήρκεσε η μάχη κατά των τζιχαντιστών στην ανατολική Συρία.

Μεταξύ των αμάχων που σκοτώθηκαν –Σύροι, αλλά και μέλη οικογενειών τζιχαντιστών– περιλαμβάνονται 209 παιδιά και 157 γυναίκες, σύμφωνα με την οργάνωση αυτή που έχει την έδρα της στη Βρετανία και βασίζεται σε ένα εκτεταμένο δίκτυο πηγών στη Συρία.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, 1.600 τζιχαντιστές του ΙΚ και 730 μαχητές των ΣΔΔ σκοτώθηκαν επίσης στις μάχες από τις 10 Σεπτεμβρίου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact