ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Εξωγήινο νέφος: Πώς η ρύπανση μας βοηθάει να εντοπίσουμε ίχνη ζωής στο διάστημα

Στην αναζήτηση για ζωή πέρα από τη Γη, οι αστρονόμοι θα πρέπει να ψάξουν για σημάδια ρύπανσης στην ατμόσφαιρα των εξωγήινων πλανητών έξω από το ηλιακό σύστημα της Γης, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.

Το τηλεσκόπιο νέας γενιάς James Webb Space Telescope, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία το 2018, θα είναι σε θέση να εντοπίσει κόσμους που φιλοξενούν εξωγήινη ζωή ψάχνοντας την ατμόσφαιρα τους για χλωροφθοράνθρακες (CFC), τα αέρια του θερμοκηπίου που καταστρέφουν το όζον στην ατμόσφαιρα της Γης. Αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να ανιχνευθούν σε πλανήτες με ατμόσφαιρα που είναι 10 φορές παχύτερη από της Γης, είπαν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες έχουν ήδη σαρώσει τις ατμόσφαιρες των εξωγήινων κόσμων για ίχνη οξυγόνου και μεθανίου, τα αέρια που συνήθως συνυπάρχουν με την παρουσία της ζωής. Αλλά η έρευνα και για σημάδια ρύπανσης αλλού στο σύμπαν θα μπορούσε να δώσει ενδείξεις σχετικά με πιο προηγμένους εξωγήινους πολιτισμούς, εξηγούν οι ερευνητές.

Φυσικά, σε πολύ προηγμένους πολιτισμούς, τα αέρια του θερμοκηπίου της Γης θα μπορούσαν να σηματοδοτούν ένα πρωτόγονο κόσμο, λένε οι επιστήμονες.

«Θεωρούμε τη βιομηχανική ρύπανση ως ένδειξη νοήμονος ζωής, αλλά ίσως σε πολιτισμούς πιο προηγμένους από εμάς, ίσως η ρύπανση να είναι ένα σημάδι πρωτόγονης ζωής» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης Χένρι Λιν, από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Είναι επίσης πιθανό ότι αυτό το είδος της αναζήτησης θα μπορούσε να αποκαλύψει πολιτισμών που καταστράφηκαν πρόσφατα. Ορισμένοι ρύποι στη Γη μπορεί να παραμείνει στην ατμόσφαιρα για έως και 50.000 χρόνια. Άλλοι είναι πιο βραχύβιοι ωστόσο, πλανώνται για μόλις 10 χρόνια στην ατμόσφαιρα. Με την εξέταση αυτών των ρύπων, οι αστρονόμοι θα είναι σε θέση να βρουν νεκρούς εξωγήινους πολιτισμούς: αν ένας πλανήτης έχει ίχνη μακρόβιας ρύπανσης στην ατμόσφαιρα, αλλά λείπουν τα σημάδια χημικών ουσιών με μικρότερη διάρκεια ζωής, αυτό θα μπορούσε να σημάνει ότι ένας πολιτισμός ζούσε εκεί πριν από λίγο καιρό.

«Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι οι εξωγήινοι είτε καθάρισαν την ατμόσφαιρα τους, είτε σε ένα πιο δυσάρεστο σενάριο, αυτό θα χρησιμεύσει ως ένα προειδοποιητικό σημάδι για τους κινδύνους της κακής διαχείρισης του πλανήτη μας» εξηγεί ο ομο-συντάκτης της μελέτης Αβι Λόεμπ, καθηγητής στο τμήμα αστρονομίας του Χάρβαρντ.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact