ΚΟΣΜΟΣ

Exotix: Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα

Συνολική αποτίμηση της ελληνικής κατάστασης πραγματοποιεί ο διεθνής οίκος Exotix και αναφέρεται τόσο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, το κόστος ενός Grexit και τις πολιτικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η παρούσα κατάσταση.

Αναφέρει συγκεκριμένα ότι έως τα τέλη Απριλίου θα υπάρξει μια ενδιάμεση συμφωνία, αλλά το πραγματικό «deal» θα λάβει χώρα Μάιο ή Ιούνιο. Η ενδιάμεση συμφωνία θα οδηγήσει την ελληνική κυβέρνηση στην ανάληψη ορισμένων δημοσιονομικών μέτρων αλλά και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα θα ωθήσει τους εταίρους στην αποδέσμευση ορισμένων κεφαλαίων προς την ελληνική πλευρά.

Σημειώνει, δε, πως οι σκληρές διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς δανειστές ενδέχεται να οδηγήσουν σε αλλαγή του κυβερνητικού σχηματισμού.

Το κόστος του Grexit

Σε περίπτωση, πάντως, που οδηγηθούμε στο απευκταίο σενάριο του Grexit, οι ζημίες για την ΕΕ δεν θα πρέπει να χαρακτηριστούν αμελητέες. Η εκτίμηση της Exotix είναι πως οι ζημιές για τον επίσημο τομέα της ΕΕ μπορούν να φτάσουν τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, η ΕΚΤ και το ESM θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση, ενώ θα προκληθεί πανικός στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.

Παράλληλα ένα Grexit θα είχε σημαντικές γεωπολιτικές συνέπειες καθώς θα δημιουργούσε ένα δυνητικά αποτυχημένο (failed) κράτος στο μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης. Ακόμη θα υπήρχε ο κίνδυνος να χανόταν ένας σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ προς όφελος της Ρωσίας ή της Κίνας.

«Buy» για τα ελληνικά ομόλογα

Μετά το sell off στα ομόλογα η Exotix εκτιμά ότι τόσο τα GDP warrants όσο και τα ομόλογα έχουν περιθώριο ανόδου 12,3% και 10,3% αντίστοιχα.

Παράλληλα αναβαθμίζει σε «Buy» από «hold» τη σύσταση τόσο για τα ομόλογα, όσο και για τα warrants που συνδέονται με το ελληνικό ΑΕΠ. Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα ειδικότερα, δηλώνει προτίμηση σε αυτά που λήγουν στην αρχή προς μέση της σειράς, κυρίως εκείνα που λήγουν το 2028.

Τονίζει ωστόσο πως η σύσταση είναι για έξι μήνες καθώς υπάρχουν καθοδικά ρίσκα ως προς τις τιμές, ενόσω οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η Exotix υιοθετεί τρία σενάρια για την πορεία των ομολόγων για τους επόμενους έξι μήνες. Με βάση τοπρώτο (πιθανότητα 15%) η Ελλάδα βγαίνει από το ευρώ και η τιμή των ομολόγων υποχωρεί στο 17%.

Σύμφωνα με το δεύτερο η αβεβαιότητα για την Ελλάδα παραμένει και οι αποδόσεις των τίτλων υποχωρούν κατά μέσο όρο στο 8,5%. Το τρίτο σενάριο (πιθανότητα 40%) προβλέπει η Ελλάδα έρχεται σε συμβιβασμό με τους εταίρους και επέρχεται αλλαγή στον κυβερνητικό σχηματισμό, δεδομένο που οδηγεί αρχικά σε ισχυρή πτώση αλλά μετά σε ανάκαμψη για τα ομόλογα.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact