ΚΟΣΜΟΣ

Exotix: Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα

Συνολική αποτίμηση της ελληνικής κατάστασης πραγματοποιεί ο διεθνής οίκος Exotix και αναφέρεται τόσο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, το κόστος ενός Grexit και τις πολιτικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η παρούσα κατάσταση.

Αναφέρει συγκεκριμένα ότι έως τα τέλη Απριλίου θα υπάρξει μια ενδιάμεση συμφωνία, αλλά το πραγματικό «deal» θα λάβει χώρα Μάιο ή Ιούνιο. Η ενδιάμεση συμφωνία θα οδηγήσει την ελληνική κυβέρνηση στην ανάληψη ορισμένων δημοσιονομικών μέτρων αλλά και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα θα ωθήσει τους εταίρους στην αποδέσμευση ορισμένων κεφαλαίων προς την ελληνική πλευρά.

Σημειώνει, δε, πως οι σκληρές διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς δανειστές ενδέχεται να οδηγήσουν σε αλλαγή του κυβερνητικού σχηματισμού.

Το κόστος του Grexit

Σε περίπτωση, πάντως, που οδηγηθούμε στο απευκταίο σενάριο του Grexit, οι ζημίες για την ΕΕ δεν θα πρέπει να χαρακτηριστούν αμελητέες. Η εκτίμηση της Exotix είναι πως οι ζημιές για τον επίσημο τομέα της ΕΕ μπορούν να φτάσουν τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, η ΕΚΤ και το ESM θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση, ενώ θα προκληθεί πανικός στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.

Παράλληλα ένα Grexit θα είχε σημαντικές γεωπολιτικές συνέπειες καθώς θα δημιουργούσε ένα δυνητικά αποτυχημένο (failed) κράτος στο μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης. Ακόμη θα υπήρχε ο κίνδυνος να χανόταν ένας σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ προς όφελος της Ρωσίας ή της Κίνας.

«Buy» για τα ελληνικά ομόλογα

Μετά το sell off στα ομόλογα η Exotix εκτιμά ότι τόσο τα GDP warrants όσο και τα ομόλογα έχουν περιθώριο ανόδου 12,3% και 10,3% αντίστοιχα.

Παράλληλα αναβαθμίζει σε «Buy» από «hold» τη σύσταση τόσο για τα ομόλογα, όσο και για τα warrants που συνδέονται με το ελληνικό ΑΕΠ. Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα ειδικότερα, δηλώνει προτίμηση σε αυτά που λήγουν στην αρχή προς μέση της σειράς, κυρίως εκείνα που λήγουν το 2028.

Τονίζει ωστόσο πως η σύσταση είναι για έξι μήνες καθώς υπάρχουν καθοδικά ρίσκα ως προς τις τιμές, ενόσω οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η Exotix υιοθετεί τρία σενάρια για την πορεία των ομολόγων για τους επόμενους έξι μήνες. Με βάση τοπρώτο (πιθανότητα 15%) η Ελλάδα βγαίνει από το ευρώ και η τιμή των ομολόγων υποχωρεί στο 17%.

Σύμφωνα με το δεύτερο η αβεβαιότητα για την Ελλάδα παραμένει και οι αποδόσεις των τίτλων υποχωρούν κατά μέσο όρο στο 8,5%. Το τρίτο σενάριο (πιθανότητα 40%) προβλέπει η Ελλάδα έρχεται σε συμβιβασμό με τους εταίρους και επέρχεται αλλαγή στον κυβερνητικό σχηματισμό, δεδομένο που οδηγεί αρχικά σε ισχυρή πτώση αλλά μετά σε ανάκαμψη για τα ομόλογα.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact