ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φ. Κουβέλης: Το πολιτικό σύστημα και οι επιχειρηματίες διατηρούν σχέση «δούναι και λαβείν» κάτω από το τραπέζι

«Εκρηκτικές» διαστάσεις λαμβάνει η πολιτική κόντρα που άνοιξε μετά τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ περί χρηματισμού βουλευτών εν όψει της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην «άγρια» κόντρα κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης προστέθηκε και ο κ. Φώτης Κουβέλης, ο οποίος, με παρέμβασή του στη Βουλή, είπε ότι «μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος» είναι «προσδεμένο με επιχειρηματικά συμφέροντα… και έχουν σχέση “δούναι και λαβείν” κάτω από το τραπέζι».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατήγγειλε ότι «κάποια κόμματα» εν μέσω κρίσης έλαβαν δάνεια, αν και οι κάνουλες των τραπεζών είχαν κλείσει για πολίτες και επιχειρήσεις, ενώ αναρωτήθηκε αν «είναι «κόκκινα» αυτά τα δάνεια «ή μήπως αναχρηματοδοτούνται από τις ίδιες τις τράπεζες, για να μην καταταγούν στη λίστα των κόκκινων δανείων;».

Απαντώντας, ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος υποστήριξε ότι «όποια δάνεια έχει πάρει η ΝΔ, το έκανε με διαφάνεια και εξυπηρετεί τα δάνειά της με συνέπεια. Μην προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις στο πνεύμα ημερών».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρέμβαση του κ. Κουβέλη, ο οποίος φαίνεται ότι επιλέγει να λάβει ενεργό ρόλο στο κλίμα πόλωσης που δημιουργείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε: «Ας μην ελπίσουμε ότι θα κλείσουν τα ρήγματα της διαφάνειας και αυτό γιατί το μεγάλο ζήτημα είναι ότι υπάρχει πρόσδεση μεγάλου μέρους του πολιτικού συστήματος με επιχειρηματικά συμφέροντα. Η προνομιακή μεταχείριση κόμματος ή κομμάτων από οργανωμένα συμφέροντα -που με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουν πρόσβαση στις δημόσιες προμήθειες- έχει αντάλλαγμα, το οποίο δεν αποτιμάται χρηματικά, διότι έχει προηγηθεί το δούναι και λαβείν…».

Σημείωσε ότι η λειτουργία του πολιτικού συστήματος «στοιχίζει πολλά», ενώ πρότεινε να μπουν όρια στις δαπάνες των κομμάτων.

«Οποιοσδήποτε πολίτης, για να πάρει δάνειο, πρέπει να προσφέρει ενυπόθηκες εγγυήσεις. Ποιο κόμμα εκτός από το ΚΚΕ -αφήστε το θέμα των γραφείων της Κουμουνδούρου, είναι θέμα που το γνωρίζω καλά- έχει προσφέρει εγγυήσεις;» αναρωτήθηκε, για να προσθέσει: «Μέσα στην πλήρη οικονομική άπνοια, πώς κάποια κόμματα παίρνουν δάνεια, χωρίς προϋποθέσεις, που επιβάλλονται ως προαπαιτούμενα για κάθε δανειολήπτη;».

Αναφορικά με τη νέα Επιτροπή που θα διενεργεί ελέγχους στα οικονομικά των κομμάτων, είπε ότι πρέπει να της δοθεί η δυνατότητα να «αποκτούν πρόσβαση χωρίς κανένα περιορισμό σε χρηματιστηριακές και τραπεζικές συναλλαγές».

«Δεν μπορεί  η Επιτροπή να ελέγξει όλα εκείνα που γίνονται κάτω από το τραπέζι. Γνωρίζει ο κοινός νους ότι είναι εύκολη η συναλλαγή κάτω από το τραπέζι με ανώνυμα κουπόνια» είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα «υπέρογκες δαπάνες για μισθώσεις αιθουσών ή φαραωνικές φιέστες».

Αναφορικά με τη δανειοδότηση κομμάτων, σημείωσε: «Θα μας πείτε επιτέλους για τα δάνεια; Εξυπηρετούνται; Είναι κόκκινα ή όχι, επειδή αναχρηματοδοτούνται από τις τράπεζες, για να μην καταταγούν στον κατάλογο κόκκινων δανείων;».

Υποστήριξε ότι «ο δρόμος για παρανομίες και  χρηματισμούς κάτω από το τραπέζι είναι ανοικτός. Αν δεν υπάρξουν ριζικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα -εκλογικός νόμος, κατάτμηση περιφερειών κ.ά.- δεν πρόκειται να έχουμε την αναγκαία διαφάνεια».

Και κατέληξε: «Είναι διεκδικήσεις που πρέπει να τις εξασφαλίζουμε, να μην επιτρέψουμε τον ισοπεδωτικό λόγο που θέλει το βουλευτή συνώνυμο του χρηματισμού. Τι θα γίνει λοιπόν με την πρόσδεση μέρους πολιτικού συστήματος σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα;».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact