ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φάκελο για το ασφαλιστικό άνοιξε το Οικονομικό Επιμελητήριο

«Την ώρα, που οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους βρίσκονται σε οριακό σημείο, με το ασφαλιστικό να βρίσκεται στο επίκεντρο των διαφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών καθώς το σύστημα βρίσκεται ξανά στα όριά του», αναφέρεται στο περιοδικό του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, Οικονομικά Χρονικά, το οποίο ανοίγει το φάκελο του συγκεκριμένου θέματος.

Στο νέο τεύχος, παρουσιάζονται οι απόψεις και οι προτάσεις όλων των εμπλεκόμενων και των πλέον ειδικών στο θέμα: της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, των Διοικητών Ασφαλιστικών Ταμείων, Καθηγητών, Οικονομολόγων και ειδικών σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρη Στρατούλη, «η μακροχρόνια λύση στο ασφαλιστικό θα πρέπει να είναι άμεσα συναρτημένη με την οικονομική ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Το τέλος των πολιτικών της λιτότητας, η μείωση της ανεργίας, η αύξηση της απασχόλησης, η καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και ο περιορισμός των ελαστικών και άτυπων μορφών απασχόλησης θα ενισχύσουν οικονομικά τα ταμεία».

Ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς, δίνει έμφαση στις αναλογιστικές μελέτες για την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Ο οικονομολόγος και επίκουρος καθηγητής, Πλάτωνας Τήνιος, θεωρεί ότι το ασφαλιστικό «είναι ένα απλό πρόβλημα με προφανείς λύσεις – που δοκιμάζονται σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες. Επειδή όμως οι λύσεις είναι δυσάρεστες, προτιμούμε να περιπλέκουμε το ζήτημα, ώστε να μη λύνεται ποτέ”.

Σύμφωνα με το διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Ροβέρτο Σπυρόπουλο, “ο βασικός παράγοντας, που ενισχύει τη βιωσιμότητα ενός αναδιανεμητικού Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, είναι ο εθνικός ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης και μέσω αυτού η συνακόλουθη βελτίωση του βασικού συντελεστή οικονομικής επάρκειας των ταμείων, με τη μεγέθυνση του κλάσματος εργαζομένων/συνταξιούχων’.

Ο διοικητής του ΟΑΕΕ, Αναστάσιος Πετρόπουλος, υποστηρίζει ότι «οφείλουν όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης είναι συνδεδεμένο με την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Τροφοδοτείται από αυτήν, αλλά και την τροφοδοτεί».

Επίσης, γράφουν η Μαρία Καραμεσίνη, διοικήτρια ΟΑΕΔ, ο Ξενοφών Βεργίνης, διοικητής ΟΓΑ, ο Γιώργος Κουτρουμάνης, πρώην υπουργός Εργασίας, ο Παναγιώτης Κοκκόρης, πρώην γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Σάββας Ρομπόλης, Ομότιμος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, ο Νίκος Καλάκος, Γενικός Διευθυντής Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων υπαλλήλων, ο δικηγόρος, Δημήτρης Μπούρλος, ο Θωμάς Πουφινάς, καθηγητής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ο Πάνος Ξυδώνας, Λέκτορας Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο Χρήστος Νούνης, διευθυντής ΚΕΠΕ, και ο Χρήστος Τριαντόπουλος, ερευνητής ΚΕΠΕ.

Το περιοδικό είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του επιμελητηρίου.
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact