ΚΟΣΜΟΣ

Financial Times: Μια χρεοκοπία από ατύχημα, δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε Grexit

Αν και τα οικονομικά της Ελλάδας είναι ένα χάλι και ο κίνδυνος της χρεοκοπίας μέσω ατυχήματος δεν έχει ξεπεραστεί, οι Financial Times αναφέρουν πως δεν θα πρέπει να οδηγήσει, εξ αυτού του λόγου, η Ελλάδα σε Grexit.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο: «Η προσέγγιση για την βελτίωσή τους δεν θα πρέπει να είναι τόσο δύσκολο να διατυπωθεί. Το «Grexit» δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με ελαφρότητα, ιδίως από την Ελλάδα. Καμία χώρα της ευρωζώνης δεν είναι τόσο υγιής προκειμένου να διαχειριστεί την έξοδο της Ελλάδας με αυτοπεποίθηση. Ασχέτως των τειχών προστασίας που δημιουργήθηκαν από το 2012 κάθε αποχώρηση από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος θα δημιουργούσε αμφιβολίες ακόμα και για το ίδιο το μέλλον της Ευρωζώνης».

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, όλες οι πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν στην ανάγκη ώθησης της ανάπτυξης καθώς χωρίς βελτίωση το ήδη δυσβάσταχτο χρέος σύντομα θα τεθεί εκτός ελέγχου.

Ωστόσο οι δανειστές υποστηρίζουν πως οι μεταρρυθμίσεις προηγούνται της οικονομικής βοήθειας. Αυτό συναντά δύο εμπόδια: το πρώτο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν υποσχέθηκε να κάνει το ακριβώς αντίθετο και να αντιταχθεί σε κάθε τέτοια μεταρρύθμιση και το δεύτερο ότι η δημοσιονομική πειθαρχία και η ζητούμενη απορρύθμιση θα μπορούσε να βλάψει βραχυπρόθεσμα την ανάπτυξη.

Μια χρεοκοπία από ατύχημα δεν μπορεί να υποτιμάται, αναφέρει η εφημερίδα, λαμβανομένων υπόψη των αιτημάτων που φτάνουν στο ελληνικό υπουργείο οικονομικών και περιλαμβάνει μισθούς, συντάξεις, πληρωμές στο ΔΝΤ.

«Οι εμπνεύσεις της τελευταίας στιγμής δεν μπορούν να οδηγήσουν μακριά την Αθήνα. Ακόμα και αν διασφαλιστεί η εκταμίευση των 7,2 δισ. ευρώ η “παράσταση” θα συνεχίσει μέχρι τον Ιούνιο. Οι δόσεις προς την ΕΚΤ τους επόμενους μήνες θα απαιτήσουν ένα νέο πακέτο διάσωσης για το οποίο μπορεί να μην είναι η ώρα για μια ευρεία ευρωπαϊκή συμφωνία» γράφει η εφημερίδα.

«Η ίδια η φύση της πίστωσης απαιτεί ορισμένες φορές να μην αποπληρωθεί ένα χρέος. Αλλά η εγκατάλειψη του ενιαίου νομίσματος είναι άλλο θέμα. Οι διαπραγματεύσεις με το Eurogroup θα ήταν λιγότερο έντονες αν όλοι εργάζονταν για να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες είναι καλύτερα μονωμένες από τις επιπτώσεις μιας χρεοκοπίας λόγω ατυχήματος. Αν το Grexit μπορεί να συζητείται δημοσίως τότε το ίδιο θα έπρεπε να συμβαίνει και με τα μέτρα αναχρηματοδότησης των τραπεζών απέναντι στον κίνδυνο φυγής καταθέσεων, εξυγίανσης τους ή ακόμη και μέτρα κεφαλαιακών ελέγχων», αναφέρουν οι FT.

Το ενδεχόμενο ενός Grexit δεν έχει επιφέρει κάποια χρήσιμη συνέπεια στην Ελλάδα και το Eurogroup. Θα έπρεπε να επικεντρωθούν περισσότερο στο να το αποφύγουν, καταλήγουν οι FT. 

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact