ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φλογαΐτης: Απαράδεκτο να χάνονται ζωές στα σύνορά μας

Ζήτησε από την Ε.Ε. άμεσα και απτά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της κρίσης

Στον επείγοντα χαρακτήρα και στις «τεράστιες διαστάσεις» που έχει λάβει η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση επικεντρώθηκε κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Φλογαΐτης.

Ο κ. Φλογαΐτης ανέφερε πως είναι απαράδεκτο να χάνονται ανθρώπινες ζωές και ιδίως ζωές μικρών παιδιών στα σύνορα της Ελλάδας, τα οποία είναι και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, και τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν άμεσα απτά και οριστικά αποτελέσματα.

Αν δεν αντιμετωπιστούν οι «επείγουσες εκκρεμότητες», σημείωσε, τότε θα μπορούσε να συγκληθεί άμεσα μια κοινή συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών και Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (σύνθεση Jumbo). Παράλληλα, διατύπωσε την ελληνική θέση για την ανάγκη άμεσης σύγκλησης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις και να τεθούν κανόνες σε σχέση με την έκτακτη κατάσταση που έχει ανακύψει.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε επιπλέον ότι ένα ζήτημα τέτοιων διαστάσεων είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί από μεμονωμένα κράτη-μέλη και προσέθεσε ότι χρειάζεται μια συνολική στρατηγική για την αντιμετώπιση των αιτίων της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

Επίσης, ο κ. Φλογαΐτης διαβεβαίωσε τους ομολόγους του ότι η Ελλάδα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να περιφρουρήσει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο θέμα της φύλαξης των συνόρων «μπορούμε, εάν εργαστούμε από κοινού, να είμαστε όλοι πιο αποτελεσματικοί». Σημείωσε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα θα συμμετέχει πάντοτε με εποικοδομητικό τρόπο σε οποιαδήποτε απόφαση και διαδικασία που ανταποκρίνεται στις αρχές που έχουν διαμορφωθεί από τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι πρέπει όλες οι πλευρές να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στο σεβασμό του διεθνούς και του ανθρωπιστικού δικαίου, καθώς η Ευρώπη σήμερα είναι αντιμέτωπη με μία έκτακτη κατάσταση και με ένα άνευ προηγουμένου προσφυγικό κύμα.

Μετά την παρέμβαση του κ. Φλογαΐτη, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Jean Asselborn, απευθυνόμενος στον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, τόνισε εμφαντικά ότι σύσσωμη η ΕΕ είναι στο πλευρό της Ελλάδας και θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου να στηριχθεί η χώρα μας.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, ο κ. Φλογαΐτης είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Α΄ αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans, τον Ολλανδό Υπουργό Εξωτερικών, Bert Koenders, και με τους Υφυπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας, Michael Roth, της Γαλλίας, Harlem Desir, και της Ρουμανίας, George Ciamba.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact