ΚΟΣΜΟΣ

Focus: Η Γερμανία παρακολουθεί την Τουρκία από το 1976


Το Focus αναφέρει πως η BND κατασκόπευε την Τουρκία από το 1976 και πως η τότε γερμανική κυβέρνηση, υπό τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Χέλμουτ Σμιτ, είχε ρητώς εγκρίνει το μέτρο αυτό

Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες του εξωτερικού κατασκόπευαν την Τουρκία για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, αναφέρει σήμερα το περιοδικό Focus, μια πληροφορία που μπορεί να εντείνει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Τη Δευτέρα η Τουρκία κάλεσε τον Γερμανό πρεσβευτή στην Άγκυρα μετά τις πληροφορίες μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο είχε κατατάξει την Άγκυρα ως κορυφαίο στόχο παρακολούθησης σε ένα κυβερνητικό έγγραφο από το 2009 και κατασκόπευε την Τουρκία επί σειρά ετών.

Το Focus αναφέρει πως η BND κατασκόπευε την Τουρκία από το 1976 και πως η τότε γερμανική κυβέρνηση, υπό τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Χέλμουτ Σμιτ, είχε ρητώς εγκρίνει το μέτρο αυτό, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το περιοδικό επικαλείται επίσης κυβερνητικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες η παρούσα εντολή της BND να παρακολουθεί τους τουρκικούς πολιτικούς και κρατικούς θεσμούς έχει συμφωνηθεί από μία κυβερνητική ομάδα εργασίας.
 
Αυτή περιελάμβανε εκπροσώπους του γραφείου της καγκελαρίου, καθώς και των υπουργείων Άμυνας, Εξωτερικών και Οικονομικών.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Ο συντηρητικός βουλευτής Χανς-Πέτερ Ουλ δήλωσε στο Focus πως υπάρχουν «ικανοί λόγοι» ώστε η BND να κατασκοπεύει την Τουρκία. Επικαλέστηκε το εμπόριο ανθρώπων, τα ναρκωτικά και την τρομοκρατία ως θέματα ανησυχίας.

«Πρέπει να ξέρουμε τι μας έρχεται από την υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση Τουρκία», φέρεται να λέει, σύμφωνα με το Focus.
Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact