ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορο-ανάσα για τη μεσαία τάξη από το νέο έτος

Σημαντική ελάφρυνση των φορολογικών βαρών από το νέο έτος

Για πρώτη φορά μετά το 2009, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα δουν ελάφρυνση των φορολογικών βαρών, τα οποία επωμίσθηκαν σε υπέρογκο βαθμό κατά την περίοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, που επιβάρυνε κυρίως εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ, σε συνδυασμό με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες (κατά 1,21 για τον εργαζόμενο και 1,79 για τον εργοδότη) που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, θα οδηγήσουν σε αύξηση του μηνιαίου εισοδήματος.

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Προκόπης Χατζηνικολάου στην Καθημερινή, μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα με μεικτές αποδοχές από 3.000 ευρώ και άνω κερδίζουν μισό ή ακόμη και έναν καθαρό μισθό ετησίως. Για παράδειγμα,εργαζόμενος με μεικτές μηνιαίες αποδοχές 4.000 ευρώ ή 2.345 ευρώ καθαρά, θα έχει ετήσιο όφελος 2.248 ευρώ.

Πέρασαν 12 χρόνια από τότε που οι μισθωτοί υπάλληλοι είδαν τους φόρους να περιορίζονται. Από τη μείωση της φορολογίας για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2009 (που μειώθηκαν οι συντελεστές της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος) θα φθάσουμε στο 2021, κατά το οποίο οι μισθωτοί κυρίως της μεσαίας τάξης θα δουν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται κερδίζοντας από μισό έως και έναν μισθό ετησίως.

Πρόκειται για την πρώτη φορο-ανάσα για τη μισθωτή εργασία, κυρίως για τα εισοδήματα που σήκωσαν το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής στα χρόνια των μνημονίων.

Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάρυνε κατά κύριο λόγο τα εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ (μεικτές αποδοχές) λόγω των υψηλών συντελεστών και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από 39,66% σε 36,66% (κατά 1,21 για τον εργαζόμενο και 1,79 για τον εργοδότη) οδηγούν σε σημαντική αύξηση των εισοδημάτων το 2021.

Οι μειώσεις αυτές είναι εξαιρετικώς πιθανό να συνεχιστούν και το επόμενο έτος, δηλαδή το 2022, αλλά στην παρούσα φάση ήταν αδύνατο να περάσει από τους μισθούς ως μόνιμη μείωση. Το κόστος για τον προϋπολογισμό από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ, ενώ 800 εκατ. ευρώ κοστίζει και η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα και τους εργοδότες.

Παραδείγματα

Από τις αλλαγές που θα επέλθουν από την 1η Ιανουαρίου, μισθωτός με μεικτές αποδοχές ύψους 1.500 ευρώ θα κερδίσει σε ετήσια βάση 317,38 ευρώ ή 22,67 αποδοχές ύψους 1.500 ευρώ θα κερδίσει σε ετήσια βάση 317,38 ευρώ ή 22,67 ευρώ τον μήνα.

Στην περίπτωση αυτή, το όφελος από την εισφορά αλληλεγγύης ανέρχεται στα 9,08 ευρώ τον μήνα και 18,15 ευρώ από τις ασφαλιστικές εισφορές.

Σημειώνεται ότι εξαιτίας των αλλαγών αυξάνεται και ο φόρος κατά περίπου 4,5ευρώ. Το καθαρό ποσό που θα λάβει διαμορφώνεται στα 1.144,33 ευρώ από 1.121,66 που είναι σήμερα. Οσο το εισόδημα αυξάνεται τόσο αυξάνονται τα οφέλη για τους μισθωτούς. Συγκεκριμένα, για μεικτές αποδοχές 3.000 ευρώ, το καθαρό ποσό ανέρχεται σήμερα σε 1.923,39 ευρώ. Από την 1η Ιανουαρίου το ποσό αυτό θα αυξηθεί στις 2.020,12 ευρώ. Το ετήσιο όφελος φθάνει στα 1.354,22 ευρώ.

Για μισθωτό με μεικτές αποδοχές 4.000 ευρώ, το καθαρό ποσό ανέρχεται στις2.345,65 ευρώ. Από το 2021 το ποσό αυτό θα φθάσει τις 2.506,27 ευρώ, δηλαδή θα αυξηθεί κατά 160,62 ευρώ μηνιαίως. Σε αυτή την περίπτωση ο μισθωτός κερδίζει σχεδόν ένα μισθό ετησίως και συγκεκριμένα 2.248,68 ευρώ.

Οι επαγγελματίες

Στους τυχερούς της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης είναι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν σημαντικά μικρότερο φόρο για τα εισοδήματα που εισπράττουν φέτος και θα φορολογηθούν το 2021. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, όλες οι παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν εντός του επόμενου έτους. Με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλουν το 2021, θα διαπιστώσουν ότι εκτός από τη μείωση του φόρου που θα προκύψει για τα φετινά τους εισοδήματα με την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας και την εισαγωγή συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, θα γλιτώσουν και από την πληρωμή της εισφοράς αλληλεγγύης. Για παράδειγμα, ένας επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα δει το επόμενο έτος τη φορολογική του επιβάρυνση να μειώνεται κατά 1.652 ευρώ.

Ποιοι κερδίζουν από τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης:

Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα για τα εισοδήματα που αποκτούν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.
Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι για τα εισοδήματα του 2020 που θα δηλωθούν το 2021, καθώς και οι αγρότες.
Οσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης που αποκτά εισοδήματα 25.000 ευρώ από ενοίκια θα έχει όφελος ύψους 426 ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2021.
Οσοι λαμβάνουν μερίσματα. Αντιθέτως, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι οι οποίοι δεν επλήγησαν από την υγειονομική κρίση οικονομικά θα συνεχίσουν να πληρώνουν και το 2021 την εισφορά αλληλεγγύης. Οπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας, γιατί αυτός έχει πληγεί πολύ περισσότερο από τις συνέπειες της πανδημίας».

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ελπίδες απο Ελληνοαμερικανό για φάρμακο – κοκτέιλ αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού

Ο Τζορτζ Γιανκόπουλος είναι πρόεδρος, συνιδρυτής και διευθυντής…

Aρμένισα τηλεπαρουσιάστρια ξεσπά σε λυγμούς όταν λέει ένα ένα τα ονόματα των νεκρών

Είναι πραγματικά από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές που…

Δείτε: Αρμενικά πυρά «θερίζουν» Αζέρους Τούρκους στρατιώτες

Οι σφοδρές μάχες μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων Τούρκων…

Το Ιράν κατέρριψε αζέρικο αεροσκάφος

Πριν από λίγα λεπτά η ιρανική αεράμυνα κατέρριψε…

Η Αρμενία απειλεί να απαντήσει με πυραύλους Iskander σε Τουρκικό έδαφος

Σύμφωνα με Αρμένιους αξιωματούχους το Γερεβάν, αν εμπλακεί…

Μόνο ντροπή: Αισχρή ενέργεια κατά του Σωτήρη Τσιόδρα

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ήταν από τα πρόσωπα που…

Αντέχει η ελληνική οικονομία δεύτερο lockdown;

Όλο και πιο έντονες είναι οι συζητήσεις για…

Μήνυμα στρατιωτικής πυγμής από Ελλάδα – Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς Τουρκία

Του Κώστα Σαρικά Ακριβώς ένα μήνα βρίσκονται στην…
contact