ΚΟΣΜΟΣ

Φως στο έργο της Αμερικανίδας φωτογράφου Λίντα Μακάρτνεϊ με το πλούσιο έργο

Αναδρομική φωτογραφική έκθεση στη Γκλασκώβη για τη ζωή και τη δουλειά της

Έως τον Ιανουάριο του 2020 θα είναι ανοιχτή για το κοινό η μεγάλη αναδρομική φωτογραφική έκθεση αφιερωμένη στο έργο της Λίντα ΜακΚάρτνεϊ που φιλοξενείται στη Γκαλερί και Μουσείο Τέχνης Kelvingrove στη Γκλασκώβη, με φωτογραφίες σπουδαίων ονομάτων και στιγμών της μουσικής από τη δεκαετία του 1960, αλλά και πιο προσωπικά στιγμιότυπα.

Η Αμερικανίδα φωτογράφος, Λίντα Ίστμαν το 1969, άρχισε να ζει το όνειρο πολλών θαυμαστών των Beatles, όταν παντρεύτηκε τον Πολ ΜαΚάρτνεϊ στο Λονδίνο. Αλλά έως εκείνη τη στιγμή είχε ήδη επιτύχει αυτό που πολλοί θα ζήλευαν, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ: Είχε ήδη φωτογραφήσει όλους τους διάσημους καλλιτέχνες, την Αρίθα Φράνκλιν, τη Τζάνις Τζόπλιν, τον Μπομπ Ντίλαν, τους Grateful Dead, τους Rolling Stones και τον Έρικ Κλάπτον και το 1967 κέρδισε τον τίτλο της Aμερικανίδας Γυναίκας Φωτογράφου της Χρονιάς.

Στην έκθεση που επιμελήθηκαν ο Σερ Πολ ΜακΚάρτνεϊ και οι κόρες του από τον γάμο με τη Λίντα ΜακΚάρτνεϊ, Μέρι και Στέλλα, παρουσιάζονται για πρώτη φορά αρχειακό υλικό και αναμνηστικά, μεταξύ άλλων, τα ημερολόγια της φωτογράφου από τη δεκαετία του 1960 που ρίχνουν φως στη σύγχρονη μουσική της σκηνή της εποχής και τα πρώτα βήματά της στη φωτογραφική της καριέρα.

Μετά τον γάμο της με το μέλος των Beatles άρχισε να ασχολείται και με τη μουσική, αλλά συνέχισε να φωτογραφίζει σε όλη τη διάρκεια της ζωής της, καταγράφοντας στιγμές του θρυλικού γκρουπ, πορτρέτα άλλων καλλιτεχνών, τοπία και την οικογενειακή της ζωή.

Την έκθεση συνθέτουν πορτρέτα του θρύλου των blues BB King, του Μικ Τζάγκερ, της Τζάνις Τζόπλιν, των Yardbirds, αλλά και φωτογραφίες της ίδιας με τους Έρικ Κλάπτον, Τζιμ Μόρισον και με τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ.

Οι φωτογραφικές κάμερες που χρησιμοποιούσε η Λίντα ΜακΚάρτνεϊ και φυλάσσονται στο αρχείο της, είναι μεταξύ των εκθεμάτων μαζί με φωτογραφικό εξοπλισμό, vintage περιοδικά και εξώφυλλα άλμπουμ. Polaroids και φύλλα κόντακτ αποτελούν επίσης μέρος της έκθεσης που διερευνά τη δημιουργικότητά της και τη χρήση διαφορετικών φωτογραφικών τεχνικών.

Το 1989 ένωσε δύο προσωπικά της πάθη, την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων και την προώθηση του χορτοφαγικού τρόπου ζωής. Έγραψε δύο βιβλία μαγειρικής με τις καλύτερες πωλήσεις και το 1991 ξεκίνησε μια σειρά έτοιμων γευμάτων χωρίς κρέας.

Η έκθεση στη Γκαλερί και Μουσείο Kelvingrove προβάλλει το φωτογραφικό έργο της Λίντα ΜακΚάρτνεϊ αλλά σκιαγραφεί και την προσωπικότητά της, τη ζωή της, τη σχέση της με τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ και τα παιδιά της.

Ειδικό τμήμα της έκθεσης αφορούν εικόνες από ζωή της οικογένειας στη Σκωτία, νοτιοδυτικά της Γκλασκώβης, όπου είχαν αγοράσει μία φάρμα, που έγινε το ησυχαστήριό τους από τους απαιτητικούς ρυθμούς της ζωής στο Λονδίνο.

Η Λίντα ΜακΚάρτνεϊ διαγνώστηκε με καρκίνο το 1995 και στις 17 Απριλίου του 1998 πέθανε.

(Οι φωτογραφίες είναι από την τρέχουσα έκθεση στη Σκοτία και από προηγούμενη στη Γερμανία)

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact