ΚΟΣΜΟΣ

FT: Οι διαπραγματεύσεις πηγαίνουν άσχημα -Ο Τσίπρας πλέον φοβάται ατύχημα

Η νέα απειλή της Αθήνας ότι δεν θα πληρώσει την επόμενη δόση προς το ΔΝΤ, προτιμώντας να ανταποκριθεί στην πληρωμή μισθών και συντάξεων, ανεβάζει κατακόρυφα τους κινδύνους εκτροχιασμού και ατυχήματος.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times με κεντρικό άρθρο τους, η δημόσια προειδοποίηση του Νίκου Βούτση, ενός από τους παλαιότερους πολιτικούς συμμάχους του Τσίπρα, έρχεται δύο εβδομάδες μετά την αντίστοιχη απειλή του Τσίπρα, μέσω εγγράφου, προς την Κριστίν Λαγκάρντ.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις από τους Έλληνες αξιωματούχους ότι επίκειται πτώχευση, οι πιστωτές έχουν αρχίσει να αγνοούν αυτές τις απειλές, πιστεύοντας ότι η Αθήνα τις χρησιμοποιεί για τη διαπραγματευτική τακτική της», αναφέρει το άρθρο και στη συνέχεια επικαλείται Έλληνα αξιωματούχο που έχει γνώση της οικονομικής θέσης της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον εν λόγω αξιωματούχο, όντως, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει την επόμενη πληρωμή προς το ΔΝΤ, η οποία είναι κατανεμημένη σε τέσσερις ξεχωριστές δόσεις άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ και χρονικά εκτείνονται από τις 5-19 Ιουνίου.

«Είναι σαφές ότι οι πληρωμές του Ιουνίου προς το Ταμείο δεν μπορούν να καλυφθούν χωρίς εξωτερική χρηματοδότηση», είπε ο αξιωματούχος. Παρά το γεγονός ότι οι συνομιλίες έχουν επιταχυνθεί τις τελευταίες ημέρες με αποκορύφωμα τη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα στη Ρίγα, οι πιέσεις προς την ελληνική πλευρά να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις δεν μειώνονται.

Πάνε άσχημα τα πράγματα

Ένας αξιωματούχος που έχει επαφή με τον πρωθυπουργό, αναφέρει στους Financial Times: «Οι διαπραγματεύσεις πηγαίνουν άσχημα. Η Γερμανία παίζει σκληρά. Ακόμα και η Μέρκελ δεν είναι τόσο ανοικτή να βοηθήσει όπως ήταν πριν». Το άρθρο σημειώνει ότι η Αθήνα ανησυχεί ιδιαιτέρως για τη στάση του ΔΝΤ, γι’ αυτό και ο Τσίπρας έχει προσπαθήσει να πείσει τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, έτσι ώστε να μαλακώσει τις απαιτήσεις του.

Κατηφής ο Τσίπρας 

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι Financial Times, οι άνθρωποι που έχουν μιλήσει με τον κ. Τσίπρα αναφέρουν ότι είναι σε κατηφή διάθεση, καθώς πλέον αναγνωρίζεται ο σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Για να καταλήξει το άρθρο ως εξής: «Η παρατεταμένη συμπίεση μετρητών στην Ελλάδα έχει οδηγήσει σε περικοπές των δαπανών στον δημόσιο τομέα με κεφάλαια που εκτρέπονται από τα νοσοκομεία, τις επιδοτήσεις της ΕΕ και των συνταξιοδοτικών ταμείων, για να μπορέσει η κυβέρνηση να κάνει τις πληρωμές προς το ΔΝΤ. Την περασμένη εβδομάδα, ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του πέταξαν για τη Ρίγα με C-130, επειδή και τα τρία υπηρεσιακά αεροπλάνα είχαν μείνει στο συνεργείο από τη στιγμή που δεν υπήρχαν ανταλλακτικά. Κι αυτό λόγω των περικοπών του προϋπολογισμού.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact