ΚΟΣΜΟΣ

FT: Πιέσεις στην ΕΚΤ για τελεσίγραφο τύπου Κύπρου στην Αθήνα

Ως το πιο ξεκάθαρο σημάδι ότι οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και Θεσμών ίσως να είναι πολύ μεγάλες για να γεφυρωθούν, ερμηνεύουν οι Financial Times την ξαφνική διακοπή των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

Σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις διακόπηκαν γιατί η πρόταση της Αθήνας κρίθηκε ανεπαρκής για να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις, οι Financial Times τονίζουν ότι αυξάνεται η πιθανότητα να μην εξασφαλίσει η Αθήνα τα 7,2 δισ. του προγράμματος που χρειάζεται για να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, ανάμεσά τους και η δόση προς το ΔΝΤ σε δύο εβδομάδες.

Πολλοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι το Eurogroup είναι η τελευταία ευκαιρία της Αθήνας να εξασφαλίσει συμφωνία σε μία λίστα οικονομικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούν οι δανειστές, ώστε να ξεκλειδώσει η ρευστότητα, πριν εκπνεύσει το πρόγραμμα στα τέλη του μήνα. Ομως, σημειώνουν οι Financial Times, χωρίς την έγκριση των τριών Θεσμών, οι προοπτικές μίας φιλικής συμφωνία την Πέμπτη είναι μακρινό ενδεχόμενο, αυξάνοντας την προοπτική οι διαπραγματευτές της ευρωζώνης να προσφύγουν στη στρατηγική «take it or leave it», που χρησιμοποιήθηκε για την Κύπρο σε μία σύσκεψη Eurogroup πριν από δύο χρόνια.

Σε εκείνη την περίπτωση, ένας εκπρόσωπος της ΕΚΤ είχε προειδοποιήσει ότι χωρίς συμφωνία, η κεντρική τράπεζα θα αναγκαστεί να κλείσει τη «βρύση» της έκτακτης χρηματοδότησης των κυπριακών τραπεζών. Ανάλογες πιέσεις υπάρχουν τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην ΕΚΤ για να υιοθετήσει την ίδια στάση και απέναντι στην Αθήνα, αποκαλύπτουν οι Financial Times.

Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι η δήλωση ανώτατου αξιωματούχου, που εμπλέκεται στις συζητήσεις. Οπως είπε στην εφημερίδα, μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός την Πέμπτη αν οι διαπραγματευτές «πάνε στην Αθήνα και πουν ”Σκατά, πρέπει να κάνουμε κάτι!”». Ο ίδιος όμως αναγνώρισε ότι μία τέτοια αναστροφή είναι απίθανη.

Οι νέες προτάσεις της Αθήνας παραδόθηκαν στις Βρυξέλλες σε συνάντηση ανάμεσα στον Νίκο Παππά και τον Μάρτιν Σέλμαϊρ, τον επικεφαλής του γραφείου του Ζαν Κλοντ Γιουνκερ. Μία συνάντηση την οποία διπλωμάτης της ΕΕ χαρακτήρισε ως «δύσκολη».

Μάλιστα, ενδεικτικό του πώς έγιναν δεκτές οι νέες προτάσεις είναι αυτό που ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος μιλώντας στους Financial Times. «Η ελληνική μετακίνηση δεν είναι ευδιάκριτη. Νομίζω ότι δεν θέλουν μία λύση», τόνισε.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact