ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φυγή προς τα εμπρός με το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ

Πώς εξηγούν στη Συγγρού τη σφοδρή επίθεση για τη λίστα Μπόργιανς

Ολιγόωρη αλλαγή ατζέντας και φυγή προς τα εμπρός επιχειρείται στη Νέα Δημοκρατία, με τον πρόεδρο του κόμματος, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρμόδιο Αντιπρόεδρο, Κωστή Χατζηδάκη να παραχωρούν συνέντευξη Τύπου για την κατάρτιση του προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπενθυμίζεται οτι το νέο πρόγραμμα του κόμματος θα καταρτιστεί μετά από ανοιχτό κάλεσμα σε επιστήμονες και ανθρώπους της αγοράς. Πηγές της ΝΔ αναφέρουν πως θα παρουσιαστεί η φιλοσοφία του εγχειρήματος αλλά και στελέχη από την κοινωνία, τον ακαδημαϊκό χώρο και την αγορά που συμμετέχουν στο συμβουλευτικό σώμα για την επεξεργασία του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Με το άνοιγμα αυτό η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να δημιουργήσει διαύλους επικοινωνίας με νέες εκλογικές βάσεις, με ορισμένα στελέχη πάντως να εκφράζουν τον προβληματισμό τους, καθώς όπως τονίζουν ελλοχεύει ο κίνδυνος να αφεθεί εκτός κάδρου του ενδιαφέροντος η παραδοσιακή βάση της ΝΔ, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει εγκαταλείψει τον φυσικό της ιδεολογικό χώρο. Σε αυτό το πλαίσιο των ανοιγμάτων πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τους αγρότες τη Δευτέρα και ενώ ετοιμάζεται για το Συνέδριο του Ποταμιού το Σάββατο, υποδέχθηκε στη Συγγρού και νέους μηχανικούς με αιχμή του δόρατος την Ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση, για τις οποίες τόνισε πως «οι εισφορές πρέπει να είναι σε λογικά επίπεδα για να μπορούν να τις πληρώνουν οι μηχανικοί και την ίδια στιγμή να υπάρξουν έσοδα για το κράτος».

Στη ΝΔ παρακολουθούν προσεκτικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο προσφυγικό που πλέον έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας σχεδόν καθημερινή επικοινωνία με τον αρμόδιο Επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, συνεχίζει την ανάληψη πρωτοβουλιών. Μετά το διάβημα στην αυστριακή πρεσβεία, αντίστοιχη κίνηση έγινε από τη Συγγρού και προς την Τουρκία. Παράλληλα η Ομάδα Διαχείρησης Κρίσης που συστάθηκε, παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς κάθε πτυχή του προσφυγικού, με την εντολή της ηγεσίας να είναι να υπάρξει πλήρης εικόνα της κατάστασης «σαν να πρόκειται να αναλάβουν αύριο τη διαχείρησή του».

Παρά τη ναρκοθέτηση του συναινετικού κλίματος, για την οποία κατηγορούν σφόδρα το Μαξίμου με αφορμή την υπόθεση της λίστας Μπόργιανς, το παρόν του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών αποτελεί ειλημμένη απόφαση. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος υπογράμμισε πως ο επικεφαλής της ΝΔ είναι αυτός που επέβαλε την σύγκληση και θα πάει υπό την προϋπόθεση να γίνει πριν από τη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου για δύο βασικούς λόγους. Αφενός για να παρουσιάσει συγκεκριμένες θέσεις και αφετέρου γιατί για τη ΝΔ εγείρεται ζήτημα εμπιστοσύνης για το κατά πόσο ο κ. Τσίπρας μπορεί μόνος του να διαχειριστεί αυτό το μείζον εθνικό πρόβλημα.

Σενάρια «δεξιάς παρένθεσης» πίσω από τη λίστα Μπόργιανς

Με αφορμή την ανακοίνωση απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στα όσα είπε το πρωί ο κ. Κουμουτσάκος η ΝΔ το γραφείο τύπου της Συγγρού απάντησε ότι «ο μοιραίος πρωθυπουργός γαντζώνεται με πανικό σε μια παραποιημένη από τον ίδιο επιστολή, ανίκανος να δώσει λύσεις στα προβλήματα της χώρας» και προσθέτει ότι «τη σκυτάλη στο ψέμα και στην παραπλάνηση στο ζήτημα της “λίστας Μπόργιανς” ανέλαβε μετά τον κ. Τσίπρα και ο ΣΥΡΙΖΑ». Στο γαλάζιο επιτελείο επιμένουν πως «δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα – ο κ. Μπόργιανς στην επιστολή του αναφέρει επί λέξη: “Εκείνη την περίοδο θέμα μας δεν ήταν η λίστα, την οποία παραδώσαμε τον περασμένο Νοέμβριο μέσω της Κεντρικής Φορολογικής Υπηρεσίας στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτή η σύνδεση με Έλληνες δικαιούχους κατέστη εφικτή μόλις το 2015″» και καταλήγουν: «ας καταλάβουν επιτέλους ο μοιραίος κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ο ελληνικός λαός δεν τρώει πλέον σανό…».

Πάντως, η υπόθεση Μπόργιανς και η ξαφνική επίθεση του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις στη συνομιλία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό εκτός από εκνευρισμό στη ΝΔ. Και αυτό, διότι δεν είναι λίγοι οι αξιωματούχοι στη Συγγρού που εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας ευρισκόμενος σε πανικό από την παραλυτική κατάσταση της κυβέρνησης και της χώρας, χαράσσει στρατηγική «ηρωϊκής εξόδου». Όπως σημειώνει κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ χαρακτηριστικά «ο κ. Τσίπρας βλέποντας ότι η κυβέρνηση πνέει τα λοίσθια υπό το βάρος των λαθών της και μπροστά στο αδιέξοδο της διαπραγμάτευσης, δημιουργεί το αφήγημα για την επάνοδό του σε μία προσπάθεια μίας «δεξιάς παρένθεσης». Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο πάντως, στη ΝΔ συνεχίζουν να απορρίτπουν κάθε σενάριο οικουμενικών σχημάτων με τη συμμετοχή της ΝΔ και τονίζουν ότι όπως είναι οι πολιτικές ισορροπίες, οι εκλογές είναι μονόδρομος σε μία τέτοια περίπτωση, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι «η ΝΔ δεν θέλει εκλογές αλλά θα τις κερδίσει όποτε αυτές προκύψουν».

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact