ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Ελενόπουλος: Λυτρωτική η πρόταση του Γ. Παπανδρέου

Ο συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού αφήνει αιχμές κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ

Την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για συνέδριο στο ΠΑΣΟΚ και αλλαγή ηγεσίας υπερασπίζεται ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργος Ελενόπουλος.

Μάλιστα, την χαρακτηρίζει λυτρωτική τόσο για το ΠΑΣΟΚ όσο και για τις εξελίξεις που αφορούν τη χώρα. Παράλληλα, αφήνει αιχμές για την ηγεσία του κόμματος.

«Είναι μια πρόταση υπέρβασης του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται το Κίνημα», τονίζει και εμμέσως επιρρίπτει τις ευθύνες, γι’ αυτό, στην ηγεσία του, υποστηρίζοντας πως αυτό το «αδιέξοδο διαμορφώθηκε από επιλογές που απαξίωσαν πολιτικά τη διαχρονική προσφορά του στον τόπο. Απαξίωσαν τη τιτάνια προσπάθεια που κλήθηκε να φέρει σε πέρας, για τη σωτηρία της χώρας».

Ακόμα, αφήνει αιχμές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μιλώντας για απομείωση της δυναμικής του, που έχει ως αποτέλεσμα «η ανταπόκριση στο κάλεσμα για τις προσυνεδριακές διαδικασίες που προκηρύχθηκαν (σ.σ. της Δημοκρατικής Παράταξης), «να είναι απογοητευτική, κατά κοινή ομολογία».

Ακόμα, μιλάει για την αναγέννηση και την ανασυγκρότηση του Κινήματος (σ.σ. του ΠΑΣΟΚ) και όχι της Δημοκρατικής Παράταξης και τονίζει ότι ο πρόταση Παπανδρέου «προσθέτει – δεν αφαιρεί, πολλαπλασιάζει – δεν διαιρεί».

Επίσης, τονίζει ότι η πρόταση δεν είναι προσωπικό ζήτημα «όπως προσπαθούν να το εμφανίσουν κάποιοι και δεν αφορά τις καρέκλες και τη νομή της εξουσίας», αλλά είναι πολιτικό ζήτημα, το οποίο «αφορά το Κίνημα, την ύπαρξή του και το μέλλον του». Και προσθέτει ότι τα επιχειρήματα όσων προσπαθούν να την αντικρούσουν, «στερούνται ουσίας, αλλά και της απαιτούμενης, από τις στιγμές, ευθύνης».

Σχετικά με τη στόχευση της πρότασης στο γενικότερο πολιτικό πεδίο, ο Γιώργος Ελενόπουλος αναφέρει ότι αυτή «επιχειρεί να θέσει τέρμα στις άγονες αντιπαραθέσεις και την πόλωση που επικρατούν στην πολιτική ζωή».

Και «αναγνωρίζει την ανάγκη συμμετοχής όλων των πραγματικά προοδευτικών δυνάμεων του τόπου», επίσης «σπάει τις τεχνητές διαιρέσεις» και «αποτελεί κάλεσμα προς όλες τις δυνάμεις που κατανοούν ότι η βιώσιμη πορεία της χώρας προς την οριστική σωτηρία της και την αλλαγή της, χρειάζεται ειλικρινείς υπερβάσεις, συνεννόηση και τελικά συγκλίσεις».

Ακόμα, προσθέτει ότι: «Δυστυχώς, κυβέρνηση και αντιπολίτευση εμφανίζονται εγκλωβισμένες στην τακτική της πόλωσης και για τη διαχείριση του χρέους, αλλά και της επόμενης ημέρας, αποδυναμώνοντας έτσι-για άλλη μια φορά την εικόνα και τη διαπραγματευτική ισχύ της Ελλάδας.
Έτσι φθάσαμε στη διαπραγμάτευση χωρίς σχέδιο και αξιόπιστες προτάσεις».

Απαντώντας σε όσους μιλούν για αποσταθεροποίηση της χώρας από την πρόταση, λέει ότι «δεν ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου που έκανε την τελευταία διαπραγμάτευση με τα γνωστά αποτελέσματα».

Η χώρα, τονίζει, έχει ανάγκη από σχέδιο που να οδηγήσει -μαζί με τον ελληνικό λαό, σε μια Ελλάδα απελευθερωμένη από τις πελατειακές εξαρτήσεις, σε μια «μεταπελατειακή Ελλάδα». Και προσθέτει ότι «είναι ώρα, μετά από χρόνια εξάρτησης, να κάνει ο πολίτης κτήμα δικό του τις αποφάσεις για την πορεία της χώρας».

Έντονη κριτική ασκείται και στους θεσμικούς εταίρους της χώρας, οι οποίοι «με τη στάση τους δεν απέτρεψαν την πορεία προς την κρίση» και «ακόμα και σήμερα εμφανίζονται προσκολλημένοι σε επιλογές που προκρίνουν τη δημοσιονομική λιτότητα, παντού στην Ευρώπη, ως πανάκεια».

Ακόμα, σημειώνει ότι οι φορείς που συναποτελούν την τρόϊκα, «δεν έθεσαν ως προτεραιότητα τις μεταρρυθμίσεις, αλλά τις δημοσιονομικές περικοπές και τα εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα, διαιωνίζοντας, έτσι, τις ανισότητες ενός άδικου πολιτικοοικονομικού συστήματος».

Η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου εξ αρχής προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, κύκλοι της οποίας απέδωσαν εκ νέου χθες προσωπικά κίνητρα στην ενέργεια του πρώην Πρωθυπουργού, υπαινισσόμενοι, μεταξύ άλλων, ότι η πρόταση του κ. Παπανδρέου μπορεί να προκαλέσει πολιτική αστάθεια, λίγο πριν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact