ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Επτά υποψήφιοι για την ηγεσία της Δεξιάς, στο πρώτο τους debate -Νικητής ο Ζιπέ

Οι επτά υποψήφιοι για την ηγεσία της Δεξιάς στη Γαλλία συμμετείχαν το βράδυ της Πέμπτης στο πρώτο τηλεοπτικό τους debate.

Το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι πήγαν προετοιμασμένοι: είχαν διαβάσει νούμερα, κούρμπες, προτάσεις, προτεραιότητες. Κατέθεσαν προτάσεις για την οικονομία και την κοινωνία, τις οποίες δεν κατάλαβε όλος ο κόσμος. Αλλά χονδρικά ένα ήταν το κοινό τους σημείο: για να επιτευχθεί το πρόγραμμά τους χρειάζονται απολύσεις εκατοντάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και μείωση δημοσίων δαπανών κατά πολλά δις.


Οι επτά υποψήφιοι αρχηγοί κατέθεσαν τις προτάσεις τους για το Ισλάμ, τους μετανάστες, την τρομοκρατία, το λαϊκό κράτος. Ο Σαρκοζί έλαμψε στις προτάσεις του για το «φακέλωμα» των τρομοκρατών, ο Ζιπέ έκλεψε την παράσταση όταν μίλησε για την «ευτυχισμένη γαλλική ταυτότητα».
Μόνο όταν η συζήτηση στράφηκε στην εισαγγελική έρευνα που γίνεται εναντίον του Σαρκοζί η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε. Τα αίματα άναψαν επίσης όταν ο Σαρκοζί επιτέθηκε στον συνυποψήφιό του Κοπέ για το νικάμπ των γυναικών μουσουλμάνων.


Σύμφωνα με την Liberation, αυτός που κέρδισε τις εντυπώσεις στο πρώτο debate ήταν ο πιο άγνωστος από όλους: ο Jean-Frederic Poisson, ο οποίος μίλησε έξω από τα δόντια, αφού γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να κερδίσει το χρίσμα για αρχηγός.
Ωστόσο, ο πολιτικός που επικράτησε με το στιλ και τις απόψεις του ήταν ο Αλέν Ζιπέ, ο οποίος θεωρείται και φαβορί για να κερδίσει το χρίσμα. Δεν «πεταγόταν» και δεν είχε άγχος να πάρει το λόγο, προκειμένου να μην κάνει λάθη. «Εχετέ μου εμπιστοσύνη. Θέλω να σας οδηγήσω στο δρόμο της ελπίδας μιας ισχυρής Γαλλίας, η οποία δημιουργεί θέσεις εργασίας…Αν κάνουμε τις μεγάλες και απαραίτητες αλλαγές, η Γαλλία θα ξαναγίνει η χώρα όπου θέλει κανείς να ζει», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός του Ζακ Σιράκ και νυν δήμαρχος του Μπορντώ.

Ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος δυσκολεύεται να μιλήσει όταν υπάρχουν κι άλλοι στη σκηνή μαζί του, φάνηκε συχνά να χάνει τον έλεγχο και μίλησε χωρίς ακρίβεια και με θυμό. Το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν πίσω από τον Αλέν Ζιπέ βγάζει τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας από τα ρούχα του. Δεν έκανε σοβαρά λάθη κατά τη διάρκεια του debate, αλλά δεν μπόρεσε να αποφύγει τις κακίες προς τους συνυποψηφίους του.

Η μοναδική γυναίκα υποψήφια της συντηρητικής παράταξης, η Kosciusko-Morizet, η οποία μετά βίας συγκέντρωσε τις ψήφους για να μπει στις εσωκομματικές εκλογές, θέλησε να αποδείξει ότι είχε τη δική της θέση στον «διαγωνισμό». Με το σύνθημά της «Η ανακύκλωση είναι καλή για τα σκουπίδια, όχι για τις ιδέες», η πρώην υπουργός του Σαρκοζί επιχείρησε να υπερασπιστεί «την σύγχρονη Δεξιά», η οποία «συμμαχεί με το κέντρο» και όχι «μια Δεξιά χημικά καθαρή». Δεν κατόρθωσε ωστόσο να κερδίσει στο debate.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact