ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλικά αντίποινα στις ΗΠΑ για τη συμφωνία AUKUS

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τους πρεσβευτές της χώρας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία για διαβουλεύσεις.

Αφορμή για την ανάκληση των διπλωματών ήταν η “εξαιρετικής σοβαρότητας” ανακοίνωση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ουάσινγκτον, Λονδίνου και Καμπέρας (AUKUS), που οδήγησε στην ακύρωση, εκ μέρους της Αυστραλίας, της σύμβασης για την προμήθεια υποβρυχίων από τη Γαλλία, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

“Κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισα να ανακαλέσω αμέσως στο Παρίσι για διαβουλεύσεις τους δύο πρεσβευτές μας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Αυτή η ασυνήθιστη απόφαση δικαιολογείται από την ασυνήθιστη σοβαρότητα των ανακοινώσεων που έγιναν στις 15 Σεπτεμβρίου από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ”, πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ο υπουργός.

AUKUS: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να κατευνάσουν την οργή του Μακρόν: “Ζωτικός σύμμαχος” η Γαλλία

Η Γαλλία είναι “ζωτικός σύμμαχος” των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή του Ινδοειρηνικού, διαβεβαίωσε χθες ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της σύναψης τριμερούς συμμαχίας μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας, που προκάλεσε την οργή του Παρισιού.

Ο Μπλίνκεν παραχώρησε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε στην Ουάσινγκτον με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Αυστραλίας. Τόνισε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να παίξουν οι ευρωπαϊκές χώρες σημαντικό ρόλο στην περιοχή του Ινδοειρηνικού, χαρακτηρίζοντας ειδικά τη Γαλλία “εταίρο ζωτικής συμμαχίας”.

“Αυτή η συμμαχία με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο καταδεικνύει ότι θέλουμε να εργαστούμε με τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, για να διασφαλίσουμε μια ελεύθερη και ανοιχτή ζώνη” στον Ινδικό και τον Ειρηνικό, ανέφερε.

“Χαιρετίζουμε τις ευρωπαϊκές χώρες που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζώνη του Ινδοειρηνικού και θέλουμε να συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με άλλους με αυτόν τον σκοπό”, επέμεινε ο Αμερικανός υπουργός.

Η Καμπέρα σπάει τη σύμβαση για τα γαλλικά υποβρύχια και παίρνει αμερικάνικα

Η νέα συμμαχία, η αποκαλούμενη AUKUS, έχει σαφώς στόχο να αντικρούσει τις εντεινόμενες φιλοδοξίες της Κίνας στην περιοχή.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν κατήγγειλε για άλλη μία φορά “τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες της Κίνας και τις προσπάθειες του Πεκίνου να ασκήσει πιέσεις σε άλλες χώρες και να τις εκφοβίσει”.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Μαρίζ Πέιν, εκτίμησε ότι “η ηγεσία των ΗΠΑ στον Ινδοειρηνικό” παραμένει “αναντικατάστατη”.

Ο Αυστραλός υπουργός Άμυνας Πίτερ Ντάτον είπε ότι συμφωνήθηκε με τις ΗΠΑ να εντείνουν οι δύο χώρες τη συνεργασία τους, μέσω της εναλλασσόμενης ανάπτυξης κάθε είδους αμερικανικών στρατιωτικών αεεροσκαφών στην Αυστραλία.

Σχολιάζοντας την απόφαση της Καμπέρας να σπάσει τη σύμβαση για την προμήθεια γαλλικών, συμβατικών υποβρυχίων και να τα αντικαταστήσει με πυρηνοκίνητα αμερικανικά, ο Ντάτον είπε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε με γνώμονα το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας. Πρόσθεσε ότι η επιλογή να αποκτήσει η Αυστραλία γαλλικά πυρηνοκίνητα δεν ήταν ανώτερη από την αγγλοαμερικανική πρόταση.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact