ΚΟΣΜΟΣ

Γάλλος ΥΠΕΞ: Οι τζιχαντιστές είναι τέρατα, αλλά είναι 30.000 -Αδιανόητο να μην καταφέρουμε να τους εξουδετερώσουμε

Τα μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, η οποία ανέλαβε την ευθύνη για τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι, “είναι τέρατα, αλλά είναι 30.000”, δήλωσε χθες στη Μπραζίλια ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, “πρέπει να πολεμήσουμε αμείλικτα το ΙΚ”, δήλωσε ο Φαμπιούς σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο. “Σίγουρα, είναι τέρατα, αλλά είναι 30.000”, είπε.

Ωστόσο, “θα ήταν αδιανόητο ένα μέτωπο χωρών όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ρωσία, η Τουρκία και άλλες χώρες να μην κατορθώνουν να το εξουδετερώσουν“, πρόσθεσε.

“Όμως παράλληλα, πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση σε αυτό τον πόλεμο (στη Συρία), στον οποίο έχουν σκοτωθεί 300.000 άνθρωποι, έχει προκαλέσει εκατομμύρια πρόσφυγες και έχει επιπτώσεις σε όλη την περιοχή, και τις βλέπουμε, σε όλο τον κόσμο”, τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Το σχέδιο για μια πολιτική μετάβαση στη Συρία που υιοθετήθηκε στη Βιένη, αντιπροσωπεύει από αυτή την άποψη “μια πρώτη αχτίδα” ελπίδας, πρόσθεσε ο Φαμπιούς.

Το χρονοδιάγραμμα μιας εξόδου από την κρίση που εγκρίθηκε στη Βιένη προβλέπει μια συνεδρίαση μεταξύ αντιπροσωπείας της κυβέρνησης του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ και μελών της αντιπολίτευσης μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2016, τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης μέσα σε διάστημα έξι μηνών, την υιοθέτηση νέου συντάγματος εντός 18 μηνών και τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών.

Αλλά ο Άσαντ έχει ήδη θέσει εν αμφιβόλω το χρονοδιάγραμμα αυτό, το οποίο δεν θα μπορεί να ξεκινήσει, όπως δηλώνει, παρά μόνο όταν “θα έχει αρχίσει να νικάται η τρομοκρατία”.

Η Γαλλία και οι ΗΠΑ θέτουν εξάλλου ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε πολιτική λύση την απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία, σε αντίθεση με τη Ρωσία.

“Είναι εξαιρετικά περίπλοκο και δεν λέω ότι θα είναι εύκολο να τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα αυτό”, σχολίασε ο Φαμπιούς.

Την ίδια στιγμή, οι δύο συνεδριάσεις στη Βιένη, που κατέληξαν στο χρονοδιάγραμμα αυτό ήταν σημαντικές κατά την άποψη του υπουργού Εξωτερικών, γιατί εκτός από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συγκέντρωσαν για πρώτη φορά γύρω από το τραπέζι των διαβουλεύσεων και βασικές περιφερειακές δυνάμεις όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράν.

“Πρέπει οι παράγοντες να συζητούν προκειμένου να διαφανεί ένας δρόμος”, δήλωσε ο Φαμπιούς.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, συνοδευόμενος από τον Φαμπιούς θα έχει συνομιλίες για τη Συρία αύριο στην Ουάσινγκτον με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και την Πέμπτη στη Μόσχα με τον ομόλογό του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact