ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης στο newmoney: Έρχονται «γενναίες ρυθμίσεις» μέσα στο 2021

Την πρόβλεψη ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα λάβει εκρηκτικές διαστάσεις μετά την πανδημία κάνει ο Άδωνις Γεωργιάδης προαναγγέλλοντας «γενναίες ρυθμίσεις» μέσα στο 2021.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μιλώντας εφ΄ όλης της ύλης στο newmoney.gr, εκφράζει την αισιοδοξία του ότι το στοίχημα θα κερδηθεί «αρκεί να προλάβουμε την τουριστική περίοδο του ‘21», αναφέρεται στις μεγάλες επενδύσεις και το Ελληνικό, τονίζει ότι «καμία οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει υπό το καθεστώς τραγωδιών» και εστιάζει στην ανάγκη να ελεγχθεί τώρα η πανδημία.

Εξηγεί, επίσης, τους λόγους για την επιλογή διατήρησης περιοριστικών μέτρων μέσα στις γιορτές, για το άνοιγμα των κομμωτηρίων και όχι του λιανεμπορίου και για το πλάνο μετακινήσεων την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Δηλώνει ότι αδημονεί να κάνει εκείνος και η οικογένειά του το εμβόλιο, ενώ «απορεί» με όσους έχουν αντίθετη άποψη. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αποκαλύπτει πτυχή των διαβουλεύσεων με τα τεχνικά κλιμάκια για το Ταμείο Ανάκαμψης, τοποθετείται σχετικά με έναν δομικό ανασχηματισμό, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τον Αλέξη Τσίπρα, τον ρόλο της αντιπολίτευσης και τα «παράπονα» γαλάζιων βουλευτών για υπουργούς, ενώ παίρνει σαφή θέση για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και τη στάση της Γερμανίας όσον αφορά στην Τουρκία.

-Κύριε υπουργέ, φαίνεται ότι η επιστροφή στην κανονικότητα έχει πολλές στροφές και άγνωστο, επί του παρόντος, χρονοδιάγραμμα. Εσείς είστε υπέρ της «συντηρητικής» άρσης των μέτρων μέχρι να μειωθούν αισθητά οι επιδημιολογικοί δείκτες;

Ο ρόλος μου ως υπουργός Ανάπτυξης με οδηγεί στο να είμαι πάντα ο πιο επισπεύδων ως προς το άνοιγμα της αγοράς. Όμως, οφείλω να σας πω ότι πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας δύο δεδομένα.

Πρώτον, ακόμα και να ανοίξεις την αγορά και να πεις ότι αδιαφορείς για τη δημόσια υγεία, η οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει. Καμία οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει υπό καθεστώς τραγωδιών. Άρα, η συζήτηση είναι και λίγο λανθασμένη. Αναγκαστικά, για να λειτουργήσει καλά η οικονομία, πρέπει να ελεγχθεί η πανδημία, ούτως ή άλλως όποιο μέτρο και να πάρουμε. Άρα, καλύτερα είναι να επικεντρωθούμε στο μείζον που είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, να θεραπεύσουμε όσο το δυνατόν τις οικονομικές ζημίες που δημιουργούνται και όταν όλα περάσουν, εδώ θα είμαστε να βρούμε τις καλύτερες λύσεις.

-Το σύστημα «ακορντεόν» πόσο πιθανό είναι να λειτουργήσει μετά τις γιορτές;

Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, αναλόγως με τις εξελίξεις της πανδημίας. Θα τα εξετάσουμε όλα με μεγάλη προσοχή.

-Γιατί επιλέξατε αυτή τη «ροή» άρσης των περιοριστικών μέτρων με φόντο τα Χριστούγεννα;

Φτάσαμε μέχρι το ακρότατο χρονικό σημείο. Περιμέναμε να δούμε την πτώση των κρουσμάτων και την αποφόρτιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σε βαθμό που θα μας επέτρεπε να ανοίξουμε το λιανεμπόριο. Δυστυχώς, μέχρι και την τελευταία ημέρα που είχαμε περιθώριο να κάνουμε τις ανακοινώσεις για το εμπόριο, χρονικά εννοώ, τα κρούσματα παρέμεναν ψηλά, πολύ πιο πάνω απ’ όσο είχαμε υπολογίσει και η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία ασφυκτικά γεμάτη. Άρα, υπό την έννοια αυτή, δεν μας έμενε κανένα άλλο περιθώριο, παρά τα μέτρα που λάβαμε, που είναι ένα πολύ λελογισμένο άνοιγμα της αγοράς, σχεδόν μηδενικό.

-Τα κομμωτήρια αποφασίσατε, όμως, να ανοίξουν τις πόρτες τους. Γιατί;

Τα κομμωτήρια θα ανοίξουν διότι μπορούν να ελέγξουν με πολύ μεγάλη ακρίβεια μέσω ραντεβού τον κόσμο που μπαίνει μέσα. Η ιχνηλάτηση γίνεται εύκολα, καθώς όποιος μπαίνει μέσα δίνει ονοματεπώνυμο, άρα αν υπάρξει κρούσμα ξέρουμε πού θα τον βρούμε και ποιον συνάντησε και διότι η ανάγκη, πια, μετά τόσες εβδομάδες για την υπηρεσία αυτή, είναι σε όλους μας πάρα πολύ μεγάλη.

-Με το λιανεμπόριο, αντιθέτως, ακολουθήσατε άλλη επιλογή…

Οι εικόνες που είδαμε στο Λονδίνο και στο Παρίσι, ιδιαίτερα στο Λονδίνο, ήταν πραγματικά τρομακτικές. Εγώ δεν σας κρύβω ότι, όταν τις είδα, το πρώτο που σκέφτηκα είναι, “Θεέ μου, τι θα γίνει αν συμβεί αυτό στην Ελλάδα;”.

-Εκκλησίες: είναι ασφαλές το πλάνο του ανοίγματος;

Έχουμε ανακοινώσει ακριβώς το ωράριο των εκκλησιών με τρόπο πιστεύω εξαιρετικά λελογισμένο και με σεβασμό προς την Ορθόδοξη Εκκλησία.

-Παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς: Τι θα ισχύσει για τη νυχτερινή μετακίνηση;

Θα ισχύσει το ωράριο που ισχύει για όλες τις μέρες. Από τις 22:00 το βράδυ μέχρι τις 05:00 θα υπάρχει απαγόρευση της κυκλοφορίας.

-Η εστίαση με ποιους όρους θα μπορούσε να ανοίξει;

Η εστίαση, προς το παρόν, δεν μπορεί να ανοίξει.

-Το σύστημα του «ανοίγω-κλείνω» δραστηριότητες, πώς επιδρά στην οικονομία;

Όλοι το ζούμε. Είναι μία μεγάλη ανωμαλία για την οικονομία και μεγάλη ζημία.

-Πώς μπορεί να αποτραπεί το αθέμιτο κέρδος εν μέσω πανδημίας;

Έχουμε ψηφίσει νόμους που μας δίνουν δικαιοδοσίες που δεν έχουμε υπό κανονικές συνθήκες και έτσι μπορούμε πια να επιβάλουμε εξοντωτικά πρόστιμα σε όποιον πάει να κερδοσκοπήσει αισχρά, εκμεταλλευόμενος αυτήν την ανώμαλη κατάσταση. Είμαι υπέρ της ελεύθερης αγοράς, αλλά σήμερα αναγκαστικά δεν έχουμε ελεύθερη αγορά.

-Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί για «χαλάρωση» τους καλοκαιρινούς μήνες που έφερε το δεύτερο κύμα. Έχετε εντοπίσει τα λάθη; Θα μπορούσε να έχει ανοίξει διαφορετικά ο τουρισμός; Τι θα έπρεπε να γίνει διαφορετικά;

Η αντιπολίτευση θα μας κατηγορούσε για οτιδήποτε και αν συνέβαινε. Τέλη Μαΐου ο κύριος Τσίπρας καλούσε τον κύριο Μητσοτάκη να ανοίξει τα ξενοδοχεία και τον κατηγορούσε γιατί δεν το είχε κάνει. Τον Οκτώβριο μας έλεγαν γιατί ανοίξαμε τα ξενοδοχεία. Δεν βρίσκεις άκρη. Ό,τι και να γινόταν, ο κύριος Τσίπρας θα έλεγε το ανάποδο.

-Έχετε ήδη «μετρήσει» τις ζημίες στις επενδύσεις από την επέλαση της πανδημίας;

Μέχρι στιγμής και σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ δεν υπάρχει ζημία στις επενδύσεις. Η μεταβολή του δείκτη των επενδύσεων είναι της τάξεως του 0 συν κάτι τοις εκατό.

-Μεγάλες επενδύσεις, όπως το Ελληνικό, έχουν επηρεαστεί από την πανδημία; Το πλάνο για το Ελληνικό ακολουθείται με τους ίδιους ρυθμούς;

Οι μεγάλες επενδύσεις δεν έχουν επηρεαστεί αυτές καθ’ αυτές. Έχει επηρεαστεί το χρονοδιάγραμμά τους, καθώς υπολειτουργούν διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για να ολοκληρωθεί η επένδυση.

-Έχετε μιλήσει για το ευρύτερο σχέδιό σας για την αναπτυξιακή προοπτική. Με τα νέα δεδομένα, τι μπορείτε να πετύχετε μέσα στο 2021;

Είναι τελείως βέβαιο ότι όταν περάσει η πανδημία και θα ξέρουμε τον ακριβή λογαριασμό, θα υπάρξουν γενναίες ρυθμίσεις. Τότε θα μπορέσω να μιλήσω με περισσότερες λεπτομέρειες.

-Ποια είναι τα έργα στο πεδίο ευθύνης σας που δρομολογούνται με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης; Και πότε θα ξεκινήσουν;

Θα υπάρξει αναλυτική παρουσία όλων των έργων που εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης. Μέχρι στιγμής πάντως στα τεχνικά κλιμάκια, όλες οι προτάσεις του Υπουργείου μας έχουν γίνει ευμενώς αποδεκτές.

-Πoιο είναι το κομβικό σημείο του προϋπολογισμού που θέλετε να αναδείξετε οπωσδήποτε με την ομιλία σας στη Βουλή;

Στον προϋπολογισμό θα λάβω τον λόγο και θα μιλήσω ιδιαίτερα για τις άμεσες ξένες επενδύσεις και τα μεγάλα έργα που είχαν μπλοκάρει για πολλά χρόνια και η κυβέρνησή μας κατάφερε να τα ξεμπλοκάρει μέσα σε ενάμιση χρόνο.

-Η ανάπτυξη το 2021 πού θα κινηθεί, κατά την εκτίμησή σας; Υπάρχει κλειδί για την ενίσχυσή της; Πώς θα αντιμετωπιστούν οι αρνητικές προβλέψεις για την ύφεση και το πισωγύρισμα της οικονομίας-ανάπτυξης;

Επαναλαμβάνω, εάν έχουμε προλάβει τον εμβολιασμό και η τουριστική περίοδος του ’21 δεν υποστεί ζημία, θα έχουμε μία πολύ καλή ανάπτυξη.

– Ο πρωθυπουργός ποντάρει, όπως έχει δηλώσει, στο κλίμα μετά το εμβόλιο για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων. Εσείς, είστε αισιόδοξος;

Όταν με το καλό εμβολιαστεί ο πληθυσμός και περάσει η πανδημία πιστεύω ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, αρκεί να προλάβουμε την τουριστική περίοδο του ’21. Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος. Όσο και αν εδώ γκρινιάζουμε, η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό μέσα από την πανδημία έχει αλλάξει. Η Ελλάδα φαίνεται μία συγκροτημένη χώρα με λειτουργική κυβέρνηση και με πειθαρχημένους πολίτες. Αυτό έχει επισημανθεί και από τους επενδυτές που δεν περίμεναν αυτό το βαθμό ωριμότητας του ελληνικού λαού. Όλο αυτό σίγουρα θα έχει επίπτωση και στην προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων στο μέλλον.

-Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τι μήνυμα στέλνει στην Τουρκία;

Είχα πολύ χαμηλά τον πήχη ως προς το θέμα των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας. Σε όλες μου τις συνεντεύξεις αυτό δήλωνα, ότι δεν πιστεύω ότι έχει φτάσει η Ευρώπη στο σημείο να επιβάλει κυρώσεις. Κατά συνέπεια, η απόφαση η οποία ελήφθη, νομίζω ότι είναι στα πλαίσια του εφικτού. Και είναι μία επιτυχία της κυβερνήσεως, υπό τις δεδομένες συνθήκες χωρών που έχουν σοβαρά συμφέροντα με την Τουρκία και επειδή οι ανακοινώσεις αυτές, όπως ξέρετε, προϋποθέτουν ομοφωνία.

Ξέρετε ότι μία σειρά χωρών, όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πολωνία, στάθηκαν σκληρά υπέρ της Τουρκίας με προφανείς αιτίες τα οικονομικά τους συμφέροντα. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα να καμφθούν. Θα χρειαστούν χρόνο. Όμως σιγά – σιγά το καράβι στρίβει. Το καράβι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στρίβει αργά, αλλά στρίβει.

-Πώς θα χαρακτηρίζατε τη στάση της Γερμανίας;

Όχι αντάξια της ηγέτιδας δυνάμεως της Ευρώπης, συνεπής όμως με τη γενική της πολιτική όλα αυτά τα χρόνια. Θέλω να είμαι ειλικρινής. Εγώ αντιλαμβάνομαι τη θέση της Γερμανίας και τη στάσης της για τους λόγους που την κάνουν να είναι περισσότερο φιλική προς την Τουρκία. Κυρίως διότι έχει τράπεζες που έχουν δανείσει δισεκατομμύρια, βιομηχανίες που έχουν επενδύσεις, Τούρκους πολίτες που ζούνε στη Γερμανία και ούτω καθεξής. Άρα, για να είμαστε δίκαιοι με τη Γερμανία, είναι δύσκολο μία χώρα με τόσο μεγάλα συμφέροντα απλώς να τα αγνοήσει γιατί κάποια χώρα απλώς παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Από την άλλη όμως, η Γερμανία ως μία μεγάλη χώρα της Ευρώπης, ως ηγέτιδα χώρα της Ευρώπης έχει ευθύνες. Και στο τέλος θα πρέπει και η Γερμανία να αποφασίσει εάν θέλει να έχει αυτό το ρόλο στην Ευρώπη και τι Ευρώπη θέλει. Γιατί, για να μην κοροϊδευόμαστε, μία Ευρώπη που θα επιτρέπει τελικά να αμφισβητούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα των μελών της από άλλες χώρες και αυτή δεν θα αντιδρά, δεν έχει πολύ μέλλον.

Ελπίζω, λοιπόν, ότι αυτή η νοοτροπία σιγά – σιγά θα αλλάξει και η Ευρώπη θα αποκτήσει περισσότερο ομοσπονδιακά χαρακτηριστικά. Φαντάζεστε η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να διαφωνούσε εάν μία χώρα προσέβαλε την εθνική κυριαρχία της Καλιφόρνιας ή του Πουέρτο Ρίκο;

-Τι θα ζητούσατε από την αντιπολίτευση στην παρούσα φάση;

Λιγότερη γκρίνια, λιγότερους τσακωμούς και λιγότερο λαϊκισμό. Τώρα πρέπει να συνεννοηθούμε όλοι πολιτισμένα και να περάσουμε απέναντι. Όταν περάσουμε απέναντι και περάσει η πανδημία και όλα πάνε καλά, έχουμε όλον τον χρόνο να τσακωθούμε με την ησυχία μας και να το ευχαριστηθούμε.

-Ένας δομικός ανασχηματισμός θα ενίσχυε τις κυβερνητικές επιδόσεις;

Είναι τελείως έξω από τις αρμοδιότητές μου και ποτέ δεν απαντώ σε τέτοιες ερωτήσεις.

-Τι θα λέγατε για τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών μέσα στο 2021, όταν θα υποχωρεί η πανδημία;

Θεωρώ κάθε συζήτηση που αφορά σε εκλογές, ανασχηματισμούς και δημοσκοπήσεις ή οτιδήποτε άλλο στην παρούσα φάση σχεδόν προσβολή προς τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός έχει χιλιάδες προβλήματα που πρέπει να λύσουμε. Όλα αυτά δεν τον αφορούν και δεν πρέπει να μας αφορούν.

-Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ακούγεται ότι κατηγορούν υπουργούς για απουσία συνεννόησης σχετικά με την επίλυση σημαντικών προβλημάτων που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Σας αφορά;

Δεν ξέρω κανέναν βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας που να διατυπώνει τέτοιου τύπου κατηγορίες. Και σίγουρα κανένας βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει διατυπώσει κάτι τέτοιο σε εμένα. Στο μέτρο που με αφορά όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ξέρουν ότι το γραφείο μου είναι πάντα ανοιχτό και μπαίνουν χωρίς ραντεβού. Σέβομαι απόλυτα την κοινοβουλευτική μας ομάδα η οποία δίνει μάχη υπό αντίξοες συνθήκες. Άλλωστε η επιτυχία και οι πολιτικοί θώκοι δεν είναι παρά εξ αδιαιρέτου επιτυχία όλων όσων συνέβαλαν, των βουλευτών, των κομματικών στελεχών, των τοπικών οργανώσεων και των απλών ψηφοφόρων. Όλων όσοι έτρεξαν για να πετύχουμε την εκλογική μας νίκη. Και δεν είναι αποκλειστική ιδιοκτησία η επιτυχία κανενός από εμάς. Με ενοχλεί πολύ η αλαζονεία στην πολιτική.

-Η ανταλλαγή επιθέσεων κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για το… Σούνιο, τι δείχνει;

Δεν υπήρξε ανταλλαγή επιθέσεων. Υπήρξε μία σκόπιμη προσπάθεια του κυρίου Τσίπρα να αποκρύψει ένα πραγματικό γεγονός, ότι έχει μετακομίσει σε μία πολύ όμορφη κατοικία. Του εύχομαι να τη χαίρεται. Δεν χρειάζεται να μας πουλάει αριστεροσύνη από την Κυψέλη.

-Πότε θα κάνετε το εμβόλιο;

Την πρώτη ημέρα που θα μου προσφέρουν το εμβόλιο, θα το κάνω αμέσως. Αδημονώ να κάνω το εμβόλιο εγώ και η οικογένειά μου. Απορώ πραγματικά με όσους το σκέφτονται.

Πηγή: newmoney.gr/

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact