ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Απειλή για την κοινωνική ειρήνη ο δεξιός εξτρεμισμός και η ξενοφοβία

Η υποβάθμιση της ξενοφοβίας σε κάτι το συνηθισμένο στα κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, όπου οι ρατσιστικές επιθέσεις αυξήθηκαν κατακόρυφα πέρσι, μετά την άφιξη ενός εκατομμυρίου προσφύγων στη Γερμανία, απειλεί “την κοινωνική ειρήνη” στην περιοχή αυτή, υποστηρίζει μια έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

“Ο δεξιός εξτρεμισμός σε όλες τις μορφές του συνιστά μια πολύ σοβαρή απειλή για την κοινωνική ειρήνη και την οικονομική ανάπτυξη”, υπογράμμισε η Ίρις Γκλάικε, η υφυπουργός που είναι αρμόδια για τα κρατίδια του ανατολικού τμήματος της χώρας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο.

Σε μια έκθεση που αφορά την “Κατάσταση της Ενότητας” της Γερμανίας και δημοσιοποιείται κάθε χρόνο γύρω στις 3 Οκτωβρίου –για να συμπέσει με την ημερομηνία της επανένωσης και της εθνικής γιορτής της χώρας– η Γκλάικε εκφράζει έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι ακροδεξιές πεποιθήσεις καθίστανται κοινός τόπος. “Πρόκειται για κάτι μεγαλύτερο από ένα σήμα κινδύνου όταν οι επιθέσεις και οι βιαιοπραγίες στηρίζονται από την κοινωνία ή γίνονται σιωπηρά αποδεκτές”, κατήγγειλε η υφυπουργός.

Η Γερμανία άνοιξε πέρσι τις πύλες της σε περίπου 1 εκατομμύριο πρόσφυγες που έφυγαν από τις χώρες τους, κυρίως το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Συρία, για να γλιτώσουν από τον πόλεμο ή τη φτώχεια. Η άφιξη τόσων πολλών ανθρώπων δίχασε τη γερμανική κοινωνία, ανάμεσα σε αυτούς που είναι πρόθυμοι να παρέχουν βοήθεια στους πρόσφυγες και σε εκείνους που τους θεωρούν απειλή για τη χώρα. Έτσι, για πρώτη φορά μετά την πτώση του Γ΄ Ράιχ, παρατηρείται η άνοδος μιας σκληρής και λαϊκιστικής ακροδεξιάς, που εκπροσωπείται σήμερα από την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το κόμμα που έχει σημειώσει σημαντικές εκλογικές επιτυχίες την τελευταία διετία, κυρίως στα ανατολικά κρατίδια.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, από τις αρχές του έτους έχουν αναφερθεί 58 εμπρησμοί σε κοιτώνες όπου διαμένουν πρόσφυγες και 740 εγκληματικές ενέργειες συνολικά. Πριν ξεσπάσει η μεταναστευτική κρίση, το 2014, είχαν καταγραφεί 199 εγκληματικές ενέργειες και έξι πυρκαγιές σε κέντρα που φιλοξενούσαν ανθρώπους οι οποίοι έχουν ζητήσει άσυλο στη Γερμανία.

Οι γερμανικές αρχές, κυρίως ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, δεν παύουν να καταδικάζουν αυτές τις επιθέσεις. Οι σημαντικότερες έχουν διαπραχθεί στην πρώην Ανατολική Γερμανία, μολονότι στην περιοχή αυτή το ποσοστό των ξένων κατοίκων είναι πολύ μικρό (2-3%) και οι πρόσφυγες που διαμένουν εκεί είναι ελάχιστοι.

Στην κοινότητα Μπάουτσεν της Σαξονίας, την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ νεαρών προσφύγων και υποστηρικτών της ακροδεξιάς. Στην ίδια πόλη, τον Φεβρουάριο, πολλοί άνθρωποι παρακολουθούσαν διασκεδάζοντας την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει σε ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και εμπόδισαν τους πυροσβέστες να επέμβουν, κάτι που προκάλσε σοκ σε όλη τη Γερμανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact