ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Η προσφυγική πολιτική της Μέρκελ περνάει σήμερα το τεστ της κάλπης

Πριν από 6 μήνες, στις 10 Σεπτεμβρίου 2015, η Ανγκελα Μέρκελ έκανε χαμογελαστή selfies με Σύρους πρόσφυγες ενώ τα παιδιά τους είχαν γίνει δεκτά στην Γερμανία με χνουδωτά αρκουδάκια.

Σήμερα, ένας σιδερένιος φράχτης έχει στηθεί στα σύνορα της Ευρώπης και το 56% των Γερμανών αποδοκιμάζουν την πολιτική της καγκελαρίου στο προσφυγικό. Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία ξεπερνάει το 10% στις δημοσκοπήσεις ενώ κέντρα υποδοχής προσφύγων καίγονται συστηματικά.

13 εκατομμύρια Γερμανοί ψηφίζουν σήμερα
Σε αυτό το τεταμένο κλίμα θα γίνει ένα κρίσιμο τεστ για την Ανγκελα Μέρκελ, την Κυριακή 13 Μαρτίου. Δεκατρία εκατομμύρια Γερμανοί έχουν κληθεί να εκλέξουν τους τοπικούς βουλευτές τους: οι κάτοικοι του πλούσιου Μπάντε-Βούρτεμπεργκ, πιο δυτικά η αγροτική περιοχή της Ρενανίας-Παλιτανάτο και η Σαξωνία, ο φτωχός συγγενής της επανένωσης. Οι βουλευτικές εκλογές της Γερμανίας θα γίνουν σε 18 μήνες, το φθινόπωρο του 2017 και κατά συνέπεια οι σημερινές τοπικές εκλογές της 13ης Μαρτίου μοιάζουν με μια δημοσκόπηση πριν την ώρα της.
Η Ανγκελα Μέρκελ βρέθηκε στην τελική ευθεία αυτών των τοπικών εκλογών με ένα καλό νέο: ο αριθμός των αιτούντων άσυλο μειώθηκε και βρίσκεται στα 200 άτομα την ημέρα. Καμία σχέση με τις 10.000 πρόσφυγες που είχαν καταγραφεί τον Νοέμβριο του 2015. Αλλά η Μέρκελ δεν το επικαλείται αυτό το στοιχείο γιατί η μείωση των αιτούντων άσυλο δεν οφείλεται στην δική της πολιτική αλλά στο κλείσιμο των συνόρων στον Δρόμο των Βαλκανίων και στην Αυστρία.

Αντιρρήσεις στη Γερμανία για συμφωνία με Τουρκία

Η επιλογή που έκανε η Ανγκελα Μέρκελ ήταν όχι να κλείσει τα σύνορα της Γερμανίας αλλά να σφραγίσει τα ευρωπαϊκά σύνορα και να ζητήσει από την Τουρκία να διαχειριστεί εργολαβικά το πρόβλημα. Η συμφωνία που έγινε στις 7 Μαρτίου και προβλέπει ότι η Τουρκία θα δέχεται όσους μετανάστες μπαίνουν παράνομα στην Ελλάδα και σε αντάλλαγμα θα επιλέγει τους Σύρους πρόσφυγες που θα στέλνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι μια συμφωνία που δεν καλοβλέπουν οι χριστιανοδημοκράτες, δηλαδή το ίδιο το κόμμα της Μέρκελ.
Το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα CDU δέχεται το επιχείρημα ότι θα παταχθούν οι διακινητές αλλά αμφισβητούν έντονα ένα άλλο: ότι οι Τούρκοι θα μπαίνουν ελεύθερα στην ΕΕ χωρίς βίζα.
Ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και πρόεδρος του SPD επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία, επίσης, ότι το θέμα της εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ δεν είναι προτεραιότητα. «Η ΕΕ δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να δεχθεί την Τουρκία ως χώρα μέλος και η Τουρκία δεν είναι σε θέση να γίνει μέλος της ΕΕ» δήλωσε ο Γκάμπριελ.
Η κατάσταση του SPD δεν είναι πιο εύκολη από εκείνη του CDU. Στην Ρηνανία και στο Μπάντε Βούρτεμπεργκ όπου το SPD συγκυβερνά με τους Πράσινους, οι σοσιαλδημοκράτες δέχονται αυστηρή κριτική από τους εταίρους τους για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.
«Εκτιμώ ότι είναι ένα μοιραίο σημάδι να βρεθούμε εντελώς στα χέρια του Ταγίπ Ερντογκάν» δήλωσε ο βουλευτής των Πρασίνων Omid Nouripour. Ακόμη και η ακροδεξιά λέει το ίδιο πράγμα: «Είναι ηλίθιο να θέλουμε να διαπραγματευθούμε με την Τουρκία» δηλώνει, έξαλλος, ο Alexander Gauland, ο αντιπρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).
«Η καταπίεση του Τύπου στην Τουρκία είναι ένα μήνυμα τόσο για το εσωτερικό της Τουρκίας όσο και για το εξωτερικό. Στο εσωτερικό σημαίνει «Ακόμη και η μεγάλη κοινότητα αξιών που είναι η ΕΕ δεν μπορεί ούτε θέλει να μας σώσει». Στο εξωτερικό σημαίνει «Κοιτάξτε, ακόμη και η ΕΕ δεν τολμάει να μας κάνει παρατήρηση. Εκανα τη σημαντικότερη γυναίκα του κόσμου (Μέρκελ) να σιωπάσει. Της είπα έλα και ήρθε, στα πόδια μου, στο παλάτι μου», γράφει έξω από τα δόντια ο Bernd Ulrich στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

Η Μέρκελ παραμένει δημοφιλής
Το κόμμα της Μέρκελ είναι άνω κάτω με τα μέτρα που προτείνει η καγκελάριος για τους πρόσφυγες. Οι τρείς επικεφαλής στις εκλογικές λίστες του CDU πήραν αποστάσεις από την καγκελάριο φοβούμενοι ότι οι ψηφοφόροι τους θα στραφούν προς το ακροδεξιό κόμμα, το οποίο αναμένεται να είναι ο μεγάλος νικητής των τοπικών εκλογών της Κυριακής 13 Μαρτίου, με 10-20%.
Η καγκελάριος έχει, ωστόσο, και κάποιους υποστηρικτές. Ο υπουργός-πρόεδρος του Μπάντε Βούρτεμπεργκ, Winfried Kretschmann, παρότι είναι Οικολόγος, δεν σταματάει να πλέκει το εγκώμιο της Ανγκελα Μέρκελ. Το ίδιο και ο σοσιαδημοκράτης πρόεδρος της Ρηνανίας, ο οποίος πρόσφατα έκανε λόγο για τη «μοναξιά» που πρέπει να νοιώθει η Μέρκελ μέσα στο ίδιο της το κόμμα σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα.
Οι τοπικές εκλογές της 13ης Μαρτίου γίνονται σε ένα κλίμα τέλους των ψευδαισθήσεων απέναντι στην πολιτική. Σύμφωνα με μέτρηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Stern, στα 10 Μαρτίου, 

  • το 57% των Γερμανών πιστεύουν ότι το CDU προσφέρει την καλύτερη λύση. 
  • το 52% πιστεύει ότι οι αιτούντες άσυλο είναι πρόβλημα
  • το 83% ανησυχεί για τις ακροδεξιές επιθέσεις εναντίον μεταναστών
  • το 71% ανησυχεί για το μέλλον της Ευρώπης
  • το 64% ανησυχεί για την φτωχοποίηση των ηλικιωμένων
  • το 59% ανησυχεί για τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων
  • το 29% ανησυχεί για την αγορά εργασίας

Και εν τέλει, το 54% έχουν θετική γνώμη για την Ανγκελα Μέρκελ.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact