ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικά ΜΜΕ για Παναγία των Παρισίων: 800 χρόνια ιστορίας καταστράφηκαν!

Αυστηρή κριτική για τη γερμανική δημόσια τηλεόραση, η οποία δεν διέκοψε το πρόγραμμά της

Η πυρκαγιά στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων αποτελεί κεντρικό θέμα των γερμανικών ΜΜΕ, τα οποία ήδη από χθες το βράδυ παρακολουθούν την εξέλιξη της κατάστασης και τις προσπάθειες κατάσβεσης. Η «επόμενη μέρα» αποτυπώνεται και στον γερμανικό Τύπο με εικόνες από το κατεστραμμένο ορόσημο και μηνύματα συμπαράστασης.

«800 χρόνια ιστορίας καταστράφηκαν!», γράφει η εφημερίδα Bild και περιγράφει πώς μέσα σε λίγες ώρες κάηκε το κωδωνοστάσιο του παγκοσμίου φήμης Καθεδρικού των Παρισίων, το οποίο έστεκε στα 96 μέτρα από τον 13ο αιώνα. Η γερμανική ταμπλόιντ παρουσιάζει εκτενές φωτογραφικό υλικό από τον Ναό, αλλά και μαρτυρίες κατοίκων της γαλλικής πρωτεύουσας, οι οποίοι έζησαν από κοντά την χθεσινή καταστροφή.

Η εφημερίδα πάντως επιφυλάσσει και αυστηρή κριτική για τη γερμανική δημόσια τηλεόραση, η οποία δεν διέκοψε το πρόγραμμά της προκειμένου να μεταδώσει την έκτακτη είδηση από το Παρίσι. Αναμεταδίδει μάλιστα και σχόλια πολιτικών και δημοσιογράφων για το θέμα. «Γιατί δεν υπήρχε έκτακτο από το ARD για την πυρκαγιά στην Νοτρ Νταμ, το σύμβολο της Γαλλίας μαζί με τον Πύργο του Άιφελ; Δεν μπορώ να το καταλάβω», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό του Twitter ο πρώην επικεφαλής του κεντρικού στούντιο του καναλιού Ούλριχ Ντέπεντορφ, ενώ ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ‘Αρμιν Λάσετ με δική του ανάρτηση επισήμανε ότι παρακολουθούσε τις εξελίξεις από ξένα δίκτυα, διότι το γερμανικό ARD δεν τις μετέδιδε.

Εκτενές φωτογραφικό ρεπορτάζ από την Παναγία των Παρισίων φιλοξενεί και η εφημερίδα «Die Welt», η οποία μεταδίδει ρεπορτάζ από την Γαλλία και εκτιμήσεις ειδικών τόσο για τον κίνδυνο περαιτέρω καταστροφής όσο και για την προοπτική επισκευής του Ναού. «Θρήνος για την Νοτρ Νταμ», είναι ο κεντρικός τίτλος της εφημερίδας, η οποία αναφέρεται επίσης στην κριτική για τον τρόπο μετάδοσης της είδησης από την γερμανική δημόσια τηλεόραση.

Τις εξελίξεις από το Παρίσι καταγράφει διαρκώς και το περιοδικό «Der Spiegel» στην ηλεκτρονική του σελίδα, με τίτλο «Η κόλαση της Νοτρ Νταμ», ενώ αναδεικνύει την προσφορά Γάλλων επιχειρηματιών να διαθέσουν εκατοντάδες εκατομμύρια για την ανακατασκευή του εμβληματικού Καθεδρικού των Παρισίων.

«Ένας εφιάλτης στην καρδιά της Γαλλίας», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της «Frankfurter Αllgemeine Zeitung», η οποία περιγράφει πώς καταστράφηκε μεγάλο μέρος «του περήφανου Καθεδρικού, ο οποίος εδώ και αιώνες υπενθυμίζει στους Γάλλους τις ρίζες τους».

Το περιοδικό Focus καταγράφει με ζωντανή ενημέρωση της ιστοσελίδας του όλες τις εξελίξεις από το Παρίσι, αναδεικνύοντας και το γεγονός ότι στο μεγαλύτερο μέρος του «ο γαλλικός θησαυρός διασώθηκε». Το περιοδικό μεταδίδει μεταξύ άλλων και την προσφορά του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να διαθέσει την ρωσική τεχνογνωσία για την ανακατασκευή του Καθεδρικού Ναού.

Η εφημερίδα «Zeit» μεταφέρει μεταξύ άλλων πρόταση του Πρωθυπουργού της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ για επισκευή του Καθεδρικού Ναού των Παρισίων με ευρωπαϊκά κονδύλια, παραπέμποντας στην ανακατασκευή της Φράουενκίρχε στην Δρέσδη, η οποία είχε καταστραφεί στους βομβαρδισμούς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αναλυτικό ρεπορτάζ από το Παρίσι μεταδίδει και το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το οποίο ωστόσο δέχεται κριτική για τα αντανακλαστικά του κατά τις πρώτες ώρες της πυρκαγιάς. Στην ιστοσελίδα του φιλοξενεί βίντεο και φωτογραφίες, ενώ υπό τον τίτλο «τόπος ενθρόνισης, θησαυροφυλάκιο, ορόσημο», παρουσιάζει εκτενή αναφορά στην ιστορία της Παναγίας των Παρισίων και στους σταθμούς της γαλλικής ιστορίας με τους οποίους έχει συνδεθεί.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact