ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για την ΔΕΘ προετοιμάζεται ο πρωθυπουργός


Σε βελτίωση του πολιτικού κλίματος με αφετηρία τις εξαγγελίες της ΔΕΘ προσβλέπει ο πρωθυπουργός

Συνεχείς συσκέψεις με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων υπουργούς και κρατικά στελέχη έχει ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στο πλαίσιο της προετοιμασίας της παρουσίας του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. 

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού είναι πιεσμένο καθώς άυριο το πρωί αναχωρεί για το Κάρντιφ της Ουαλίας προκειμένου να συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορύφης του ΝΑΤΟ. Την Παρασκευή θα αναχωρήσει κατευθείαν για την Θεσσαλονίκη. Εν τω μεταξύ από χθες διεξάγεται στο Παρίσι η διαπραγμάτευση του κυβερνητικού κλιμακίου με την Τρόικα από τα αποτελέσματα της οποίας θα εξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ. 

Ήδη χθες κατά την σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης και τους συναρμόδιους υπουργούς στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στον οδικό χάρτη και τα χρονοδριαγράμματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν για τη χρηματοδότηση της χώρας. Ο πρωθυοπρυγός δίνει έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας για τις επιχειρήσεις προκειμένου να τονωθεί η πραγματική οικονομία. Υπογράμμισε δε πως πηγαίνει στη ΔΕΘ σε μια ξεχωριστή στιγμή, σε μια κρίσιμη καμπή για τη χώρα και την ελληνική οικονομία. ”Είναι μια κρίσιμη καμπή στην πορεία για τη σταθεροποίηση της κατάστασης και την έναρξη της διαδικασίας για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός  μιλώντας στους εκπροσώπους των φορέων της συμπρωτεύουσας και πρόσθεσε ότι “εφέτος η Έκθεση συμπίπτει με μια περίοδο όπου για τη χώρα ζυγίζονται πολλά πράγματα”. Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στην ΔΕΘ τις πρώτες φοροελαφρύνσεις με την μείωση του πετρελαίου θέρμανσης και την μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. 

Το ερώτημα που απασχολεί όλο και περισσότερους στην συμπολίτευση είναι εάν οι φοροελαφρύνσεις αυτές είναι αρκετές για να αλλάξουν το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία και στο πολιτικό σκηνικό εν πολλοίς λόγω και των αστοχιών στον ΕΝΦΙΑ. Οι διορθώσεις πάντως και ο τρόπος είσπραξης θα κατατεθούν στην Βουλή μέχρι την Παρασκευή ώστε να έχει κλείσει το θέμα κατά την ομιλία του πρωθυπουργού. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις καταγράφουν άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ κάτι που αν επιβεβαιωθεί και στην συνέχεια εκτιμάται ότι θα εντείνει την εκλογολογία και θα δυσχεράνει την προσπάθεια της κυβέρνησης για την εμπέδωση κλίματος πολιτικής σταθερότητας. Τα κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι η πολιτική σταθερότητα είναι απαραίτητη ενόψει της συνολικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στο τέλος του Σεπτεμβρίου και κυρίως για την έναρξη της μεγάλης διαπραγμάτευσης για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η κυβέρνηση επιθυμεί η διαπραγμάτευση να αρχίσει εντός του Οκτωβρίου και να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου κάτι που δεν είναι βέβαιο με βάση τις κινήσεις των Βρυξελλών και του Βερολίνου. Η ρύθμιση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη για να μπει η ελληνική οικονομία σε φάση ανάπτυξης ενώ η επιτυχής διευθέτηση θα ενισχύσει πολιτικά την κυβέρνηση στο εσωτερικό της χώρας προκειμένου να ξεπεράσει τον σκόπελο της προεδρικής εκλογής. 

Εν τω μεταξύ το επιτελείο της ΝΔ παρακολουθεί με προβληματισμό της εξελίξεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού του εταίρου. Είναι σαφές ότι το Μέγαρο Μαξίμου στηρίζει τον κ. Βαγγέλη Βενιζέλο καθώς ενδεχόμενοι κραδασμοί περί την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα έχουν επιπτώσεις και στην κυβερνητική σταθερότητα. 
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact