ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί δεν πήγε στη συζήτηση για την Εξεταστική ο Τσίπρας

Στροφή στην καθημερινότητα των πολιτών επιχειρεί η κυβέρνηση

Απαντήσεις στις μομφές της ΝΔ αλλά και αντεπίθεση με κοινωνικό πρόσημο προσδοκά να σημάνει ο Αλέξης Τσίπρας με τη σημερινή αναβαθμισμένη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, όπου ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση των πλέον επιβαρυμένων κοινωνικών ομάδων.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Η σημερινή συνεδρίαση, η οποία θα λάβει χώρα στις 13:30 στη Βουλή, με την ομιλία του πρωθυπουργού να καλύπτεται ζωντανά από την ΕΡΤ, εκλαμβάνεται ως μία άτυπη απάντηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις γαλάζιες κατηγορίες για παντελή έλλειψη κοινωνικής πολιτικής. Αναφορικά με τη χθεσινή απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να απόσχει από τη συζήτηση για την Εξεταστική Επιτροπή που αιτήθηκε η ΝΔ, η οποία υποδήλωσε και την πρόθεση του Μαξίμου να ξεφουσκώσει το θέμα, κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος απέρριπτε τον χαρακτηρισμό κρυπτόμενος και σημείωνε χαρακτηριστικά πως «ο Αλέξης Τσίπρας δεν κρύβεται και το έχει αποδείξει σε όλες τις συζητήσεις που έχουν γίνει στη Βουλή. Επί του αιτήματος της ΝΔ τοποθετήθηκαν οι αρμόδιοι και δεν κρίθηκε αναγκαίο να ειπωθεί κάτι άλλο από πλευράς πρωθυπουργού».

«Δεν θα συρθεί ο πρωθυπουργός πίσω από την ατζέντα που επιχειρεί να χαράξει η ΝΔ ελλείψει αφηγήματος» ήταν το κεντρικό σύνθημα που εξέπεμπε μέχρι λίγο πριν την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας η Ηρώδου Αττικού, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν… εν αναμονή στο γραφείο του στη Βουλή και μετείχε στην ψηφοφορία.

Σε αυτό το πλαίσιο το Μαξίμου επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση μέσα από τη δέσμη μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στο ΚΥΣΚΟΙΠ, η συνεδρίαση του οποίου ήταν προγραμματισμένη αλλά οριστικοποιήθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης. Οι σημερινές ανακοινώσεις, τις οποίες είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, εκτιμάται ότι έρχονται σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία, καθώς τόσο η κυβέρνηση όσο και οι βουλευτές της συμπολίτευσης αναμένουν ένα σαφές κοινωνικό στίγμα ως αντίβαρο στα σκληρά μέτρα της εφαρμοζόμενης συμφωνίας. Η σταδιακή αποκατάσταση εξάλλου του κοινωνικού κράτους και του κράτους προνοίας στο μέτρο του δυνατού, παράλληλα με τον βασικό στόχο της επίτευξης αναπτυξιακών ρυθμών στην οικονομία, αποτελεί και τον βασικό πυλώνα της «δίκαιης ανάπτυξης», η οποία όπως έχει υπογραμμιστεί πολλάκις προϋποθέτει κοινωνικό μέρισμα για τις πλέον ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης, το οποίο υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια του νοσοκομείου της Θήρας την περασμένη Παρασκευή, είναι η αναδιάταξη του συστήματος Υγείας. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε στη Σαντορίνη πέντε δράσεις που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί για τον τομέα της Υγείας στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης των χαμηλότερων κοινωνικών ομάδων: Κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ, αύξηση του προϋπολογισμού, δωρεάν περίθαλψη ανασφάλιστων, 3.500 προσλήψεις, σύγκρουση με τα κυκλώματα στον τομέα των προμηθειών.

Το κεντρικό σύνθημα, στο οποίο θα βασίσει ο Αλέξης Τσίπρας τις σημερινές του εξαγγελίες συνοψίζεται στο “νέο κοινωνικό κράτος σήμερα και αύριο για όλους”, το οποίο προϋποθέτει καθολική προσβασιμότητα και αποκέντρωση και λειτουργία βάσει περιφερειακών δομών με καλύτερη εικόνα των αναγκών που υπάρχουν στην εκάστοτε περιοχή, ενώ παράλληλα θα επιτευχθεί και αποφόρτιση των μεγάλων νοσοκομείων.

Ήδη την Τρίτη υπεγράφησαν από τον Χριστόφορο Βερναρδάκη οι ονομαστικές καταστάσεις διορισμού των σχεδόν 2.000 επιτυχόντων στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 1998. Από αυτούς 954 θα ενισχύσουν το δημόσιο σύστημα Υγείας σε θέσεις σε νοσοκομεία ,ΥΠΕ, Μονάδες ΠΕΔΥ και Κέντρα Υγείας.

Στο μέτωπο της καταπολέμησης της Ανεργίας μέσα από την προώθηση της Κοινωνικής Οικονομίας στο κυβερνητικό επιτελείο ρίχνουν ιδιαίτερο βάρος στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας σε 34 δήμους της χώρας, το οποίο θα απορροφήσει 42.000 ανέργους.

Παράλληλα, αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις τόσο για την διεύρυνση του προγράμματος καταπολέμησης της Ανθρωπιστικής Κρίσης, όσο και για τους αστέγους.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact