ΥΓΕΙΑ

Γιατί κάνουμε μαύρους κύκλους, γιατί μυρίζει η ανάσα μας, γιατί δεν θυμόμαστε τα όνειρα -Τα παράδοξα του ύπνου

Ξοδεύουμε περίπου το 1/3 της ζωής μας στον ύπνο. Ο χρυσός κανόνας είναι το 8ωρο, αλλά η Μάργκαρετ Θάτσερ και ο Ναπολέων ήταν ξεκούραστοι μόνο με 4 ώρες ύπνο.

Ο ύπνος δίνει χρόνο στο σώμα μας για να ξεκουραστεί από την ημέρα, για να ανακτήσει δυνάμεις, γεγονός που τον καθιστά ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευημερία μας. Αλλά, ενώ αναγνωρίζουμε τη σημασία του, πολλά πράγματα για τον ύπνο παραμένουν ακόμα ένα μυστήριο.

Από τα μάτια που «παίζουν» όταν είμαστε κουρασμένοι και το γιατί θυμόμαστε μόνο συγκεκριμένα όνειρα, μέχρι το τι μας κάνει να «πέφτουμε» στα όνειρά μας, μια ομάδα ειδικών αποκαλύπτει περισσότερα για τον υπέροχο κόσμο του Μορφέα.

Γιατί «παίζουν» τα μάτια όταν είμαστε κουρασμένοι; Η κούραση, το άγχος ή η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ χτυπάνε στο νευρικό σύστημα – το οποίο ελέγχει πολλές από τις ακούσιες δραστηριότητες μας – κάνοντας τα βλέφαρα σας να συσπώνται. Οι μύες στα βλέφαρα μας είναι λεπτοί, έτσι ώστε να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε αυτούς τους παράγοντες του τρόπου ζωής, εξηγεί ο Ούγκο Χέντερσον, σύμβουλος χειρουργός οφθαλμίατρος. Αλλά η κατάσταση, γνωστή ως μυοκυμία βλεφάρων, είναι ακίνδυνη. Για να αποφύγετε τις συσπάσεις στα βλέφαρα σας, να κοιμάστε περισσότερο και να πίνετε λιγότερο αλκοόλ. Αν παρόλαυτα, αρχίσουν συσπάσεις και στο πρόσωπο σας, ζητήστε αμέσως ιατρική συμβουλή, καθώς αυτό μπορεί να είναι σημάδι νευρολογικής διαταραχής.

Γιατί μυρίζει η ανάσα μας το πρωί Αυτή η ξινή γεύση στο στόμα σας το πρωί συνήθως περνάει με μια γουλιά νερό ή βούρτσισμα δοντιών, αφού σε πρώτη φάση προκαλείται από την ξηρασία του στόματος, εξηγεί ο καθηγητής Αντριου Εντερ, σύμβουλος στην επανορθωτική οδοντιατρική στο UCL Eastman Dental Institute: «Υπάρχει λιγότερη παραγωγή σάλιου τη διάρκεια της νύχτας γιατί το σάλιο συνήθως απελευθερώνεται σε απόκριση προς τα τρόφιμα για να βοηθήσει τη διάσπαση τους. Αυτό, σε συνδυασμό με τον ύπνο με ανοιχτό το στόμα – που πολλοί από εμάς κάνουμε – οδηγεί σε ξηρότητα». Η οσμή προκαλείται από τις ενώσεις που περιέχουν θείο που παράγονται από τα βακτήρια στο στόμα. «Καταθέσεις Food μεταξύ των δοντιών, το κάπνισμα και το κόμμι ασθένεια μπορούν όλα αύξηση δραστηριότητα των βακτηρίων στο στόμα, καθιστώντας τους παράγουν περισσότερο θείο, το οποίο καθιστά την αναπνοή οσμή ακόμα χειρότερα,« προσθέτει ο καθηγητής Eder.

Γιατί «πέφτουμε» στον ύπνο μας; Καθώς κοιμόμαστε, περνάμε από διάφορα στάδια, λέει ο καθηγητής Γκάμπι Μπαντρέ ειδικός σε θέματα ύπνου στην κλινική του Λονδίνου. Ενας ελαφρύς ύπνος μετατρέπεται σε βαθύ ύπνο και, συνήθως μετά από 45-60 λεπτά, αρχίζει το στάδιο REM (random eye movement). Αυτή είναι η φάση που βλέπετε όνειρα, και από αυτό το σημείο οι μύες σας έχουν γίνει παράλυτοι. Ωστόσο, το άγχος, ή η υπερβολική κούραση μπορεί να διαταράξει τον κύκλο αυτό, ρίχνοντας σας στον ύπνο REM πιο γρήγορα από το συνηθισμένο – και νωρίτερα από ότι το σώμα σας είναι έτοιμο να το δεχτεί. Ως εκ τούτου, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις ζωντανές εικόνες και όνειρα, αλλά επειδή οι μύες σας δεν είναι απολύτως ήρεμοι, μπορείτε να συσπώνται και να τραντάζονται σαν να κινείστε. Αυτές οι ξαφνικές συσπάσεις ονομάζονται υπνικής μυοκλονία. «Οι άνθρωποι ανησυχούν για αυτό, αλλά αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό» εξηγεί ο καθηγητής Μπαντρέ. «Το καλύτερο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να ακολουθούμε συγκεκριμένα ωράρια ύπνου»Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact