ΥΓΕΙΑ

Γιατί κάποιοι άντρες έχουν τάσεις λιποθυμίας κατά την ούρηση

Μπορεί να σας ακούγεται απίστευτο, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Υπάρχει μία σπάνια πάθηση η οποία φέρνει τάσεις λιποθυμίας στους άντρες την ώρα που ουρούν από όρθια θέση, ειδικά όταν το κάνουν αμέσως μόλις σηκωθούν από τον ύπνο.

Η πάθηση ονομάζεται “micturition syncope”. Η λέξη “micturition” είναι ο τεχνικός όρος που περιγράφει την διαδικασία εκκένωσης της ουροδόχου κύστεως και η λέξη “syncope” αντιστοιχεί στην ελληνική λέξη “συγκοπή” και περιγράφει τη μειωμένη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο.

Όταν κοιμάστε έχετε χαμηλότερη πίεση αίματος από το κανονικό, επειδή τα αγγεία σας έχουν διασταλεί λόγω της μειωμένης δραστηριότητας των νεύρων. Όταν σηκώνεστε τη νύχτα για να πάτε στην τουαλέτα, τα νεύρα πρέπει να δραστηριοποιηθούν και να κάνουν τα αιμοφόρα αγγεία να αυξήσουν την αρτηριακή σας πίεση.

Κατά την ούρηση, η διέγερση των νεύρων που εμπλέκονται στη χαλάρωση του σφιγκτήρα της ουροδόχου κύστης και η ταυτόχρονη στην πίεση της κύστης ώστε να ξεκινήσει η ροή των ούρων, μπορεί να οδηγήσει σε πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Σε άντρες που πάσχουν από “micturition syncope” η αρτηριακή πίεση δεν επανέρχεται πλήρως όταν σηκώνονται από το κρεβάτι, με αποτέλεσμα να είναι ακόμα πολύ χαμηλή όταν ξεκινούν να ουρούν. Έτσι, η ακόμα μεγαλύτερη πτώση της πίεσης, που -ούτως ή άλλως- καταγράφεται εκείνη τη στιγμή, τους κάνει να λιποθυμούν.

Αν έχετε τάσεις λιποθυμίας κατά την ούρηση, είναι σώφρον να ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση, για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε κάποια καρδιακή αρρυθμία, ότι δεν είστε αναιμικοί, ή ότι δεν υπάρχουν άλλες υποκείμενες παθήσεις.

Άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν το φαινόμενο “micturition syncope” περιλαμβάνουν την αφυδάτωση, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, την αναπνευστική λοίμωξη και τη χρήση ορισμένων φαρμάκων, που βελτιώνουν την ούρηση σε άνδρες με προβλήματα προστάτη.

Αν νιώθετε ότι έχετε τάσεις λιποθυμίας κάθε φορά που ουρείτε από όρθια θέση, και ειδικά όταν αυτό συμβαίνει αμέσως μετά τον ύπνο, προσπαθήστε να θυμάστε να παραμένετε καθιστοί στο κρεβάτι σας για 1-3 λεπτά, προτού σηκωθείτε για να πάτε στην τουαλέτα. Αυτό θα δώσει λίγο παραπάνω χρόνο στην πίεσή σας να ανέβει αρκετά, προτού πάτε στην τουαλέτα.

Μια δεύτερη λύση φυσικά είναι να ουρείτε από καθιστή θέση, οπότε το πρόβλημα εκμηδενίζεται.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact