ΥΓΕΙΑ

Γιατί πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό κάθε μέρα; Δείτε τα άγνωστα οφέλη για την υγεία σας

Το να πίνετε άφθονο νερό καθημερινά είναι μια σύσταση που πιθανότατα έχετε ακούσει ότι μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας, όμως πολλοί άνθρωποι αγνοούν τα συγκεκριμένα οφέλη αυτής της καλής συνήθειας. Μια μελέτη που δημοσίευσε το Κέντρο για Πρόληψη και Έλεγχο Ασθενειών των ΗΠΑ το 2013, βασιζόμενη σε στοιχεία μιας έρευνας του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, σε δείγμα 3397 ενηλίκων έδειξε ότι:

• 7% δε πίνουν καθόλου νερό

• 36% πίνουν 1-3 ποτήρια νερό ημερησίως

• 35% πίνουν 4-7 ποτήρια νερό ημερησίως

• 22% πίνουν πάνω από 8 ποτήρια νερό ημερησίως

Στο άρθρο που ακολουθεί θα δείτε συγκεκριμένα στοιχεία που δείχνουν την ευεργετική επίδραση της κατανάλωσης περισσότερου νερού κάθε μέρα.

Πίνετε άφθονο νερό… αλλά πόσο είναι το άφθονο;

Κάθε μέρα, πρέπει να πίνετε τουλάχιστον ενάμιση λίτρο, το οποίο αντιστοιχεί σε έξι έως οκτώ ποτήρια. Αυτή η ποσότητα όμως δεν είναι απόλυτη, αλλά εξαρτάται από διάφορους παράγοντες: Ηλικία, φύλο και βάρος: Για να μάθετε την ποσότητα νερού που πρέπει να πίνετε, διαιρέσετε το βάρος σας σε κιλά με επτά. Το αποτέλεσμα είναι ο αριθμός των ποτηριών που πρέπει να πίνετε κάθε ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο που ζυγίζει 70 κιλά χρειάζεται 10 ποτήρια ή δύο λίτρα νερό την ημέρα. Εποχή ή καιρικές συνθήκες: Εάν ο καιρός είναι ζεστός, πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη νερού. Σωματική άσκηση: Εάν αθλείστε και ιδρώνετε, θα χρειαστεί να αυξήσετε την κατανάλωση νερού για να αναπληρώσετε την ισορροπία νερού και μετάλλων στο σώμα σας. Προβλήματα υγείας: Μερικοί άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο νερό για λόγους υγείας, για να αποτρέψουν τον σχηματισμό πετρών στα νεφρά, για παράδειγμα.

Το νερό είναι απόλαυση

Αν κρίνετε ότι πρέπει να αυξήστε την ποσότητα του νερού που καταναλώνετε, μην το πάρετε σαν αγγαρεία. Ένα ποτήρι δροσερό νερό όταν διψάτε είναι το απολαυστικότερο ποτό στον κόσμο. Και μπορείτε να βρείτε διάφορα εμφιαλωμένα νερά, φυσικά ή μεταλλικά, με γεύσεις, ανθρακούχα, κτλ, που θα σας βοηθήσουν να πιείτε περισσότερο με ευχαρίστηση. Στα σούπερ μάρκετ θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από μεταλλικά νερά με ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, όπως τα Ζαγόρι, Αύρα, Σαμαριά ή το το νέο φυσικό μεταλλικό νερό Saguaro, το οποίο παράγει αποκλειστικά η Βίκος για την Λιντλ (1). Στο kimbino.gr μπορείτε να συγκρίνετε τις τρέχουσες προσφορές για εμφιαλωμένο νερό, που προτείνουν οι αλυσίδες ειδών διατροφής στα φυλλάδιά τους.

Πώς θα ωφελήσει το νερό την υγεία σας;

Το σώμα ενός ενήλικα αποτελείται κατά 60% από νερό, ενώ το αίμα περιλαμβάνει 90% νερό. Αυτό δείχνει τη σημασία της αναπλήρωσης των ποσοτήτων που χάνονται με την αναπνοή, με την εφίδρωση, κτλ. Κάποια από τα πολλά πλεονεκτήματα (2) της αυξημένης κατανάλωσης νερού είναι τα εξής:

Το νερό λιπαίνει τις αρθρώσεις Οι χόνδροι των αρθρώσεων και των σπονδύλων αποτελούνται κατά 80% από νερό. Η μακρόχρονη αφυδάτωση (3) μπορεί να μειώσει την ικανότητά τους να αποσβένουν τους κραδασμούς.

Πιο καθαρό δέρμα με λιγότερες ρυτίδες

Η κατανάλωση επιπλέον νερού είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τα σπυράκια ή την ακμή, ενώ παράλληλα θα αποτρέψει ή θα καθυστερήσει την εμφάνιση των ρυτίδων, που σχετίζονται με την απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος.

Πείτε αντίο στη δυσκοιλιότητα

Μερικές φορές, η δυσκοιλιότητα σχετίζεται με την έλλειψη νερού, ειδικά για τα άτομα που δεν καταναλώνουν αρκετά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Περισσότερη ενέργεια

Η κόπωση μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας ήπιας αφυδάτωσης. Όταν πίνετε περισσότερο νερό θα δείτε την ενέργειά σας να αυξάνεται όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Προλάβετε τις πέτρες στα νεφρά

Οι γιατροί συστήνουν να πίνουν περισσότερο νερό άτομα που έχουν παρουσιάσει πέτρες στα νεφρά ή έχουν ανάλογο οικογενειακό ιστορικό.

Αποτρέψτε την υψηλή αρτηριακή πίεση

Το νερό μειώνει τα επίπεδα νατρίου στο σώμα και βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης με φυσικό τρόπο. Αν όμως είναι αυξημένη η πίεσή σας θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος θα κρίνει αν χρειάζεται κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Χάσετε βάρος πίνοντας νερό

Αν πίνετε αρκετό νερό όλη τη μέρα και αποφύγετε την ενυδάτωση, θα νιώσετε ένα αίσθημα πληρότητας και θα αποφύγετε τα περιττά σνακ και τσιμπολογήματα. Επιπλέον, λαμβάνοντας την σωστή ποσότητα νερού θα επιταχυνθεί ο μεταβολισμός σας, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την καύση θερμίδων. Τέλος, το νερό μειώνει την κατακράτηση υγρών και επιταχύνει την καύση του λίπους. Ακόμη και μια ήπια αφυδάτωση μπορεί να σας επηρεάσει, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετό νερό κάθε μέρα, είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τη γενικότερη υγεία σας.

Βιβλιογραφία

  1.  Λιντλ – Φυλλάδια και προσφορές στο kimbino.gr https://www.kimbino.gr/lidl/
  2.  Popkin, B. M., D’Anci, K. E., & Rosenberg, I. H. (2010). «Νερό, ενυδάτωση και υγεία» Nutrition Reviews. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x
  3. Peter Crosta (2017) «Τι πρέπει να ξέρετε για την αφυδάτωση» https://www.medicalnewstoday.com/articles/153363

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact