ΔΙΑΦΟΡΑ

Γιατί τα αεροπλάνα δεν πετούν πάνω από το Θιβέτ;

Τα αεροπλάνα δεν πετούν πάνω από το Θιβέτ για διάφορους λόγους.

Αυτοί οι παράγοντες δημιουργούν σημαντικές προκλήσεις για την ασφάλεια και την υλικοτεχνική υποδομή των αεροπορικών εταιρειών, και πολλές επιλέγουν να αποφεύγουν τις πτήσεις πάνω από την περιοχή συνολικά ή να περιορίζουν τις πτήσεις τους σε ορισμένες εποχές του έτους.

Μεγάλο υψόμετρο

Το μέσο υψόμετρο του Θιβέτ ξεπερνά τα 4.500 μέτρα, πράγμα που σημαίνει ότι η πυκνότητα του αέρα είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι σε χαμηλότερα υψόμετρα. Σε μεγάλα υψόμετρα, ο αέρας είναι αραιότερος, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την πτήση των αεροπλάνων, ιδίως όσον αφορά τη διατήρηση του ύψους και της ταχύτητάς τους.

Ο λόγος αυτής της δυσκολίας βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο τα αεροπλάνα δημιουργούν ανύψωση. Τα αεροπλάνα παράγουν άνωση μέσω της χρήσης των φτερών τους, οι οποίες είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να δημιουργούν μια περιοχή χαμηλής πίεσης πάνω από το φτερό και υψηλής πίεσης κάτω από αυτό Αυτή η διαφορά πίεσης δημιουργεί την άνωση που κρατά το αεροπλάνο στον αέρα. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή εξαρτάται από την πυκνότητα του αέρα. Σε μεγαλύτερα υψόμετρα, ο αέρας είναι λιγότερο πυκνός και υπάρχει λιγότερος διαθέσιμος αέρας για τη δημιουργία άνωσης. Αυτό σημαίνει ότι τα αεροπλάνα πρέπει να πετούν ταχύτερα για να παράγουν την ίδια άνωση, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τους κινητήρες και τα συστήματα πλοήγησης του αεροπλάνου.

Επιπλέον, η χαμηλή πυκνότητα του αέρα σε μεγάλα υψόμετρα σημαίνει ότι ο αέρας είναι λιγότερο ικανός να αποβάλει τη θερμότητα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα συστήματα ψύξης των κινητήρων. Σε ακραίες περιπτώσεις, οι κινητήρες μπορεί ακόμη και να παρουσιάσουν βλάβη, η οποία θα μπορούσε να είναι καταστροφική για το αεροπλάνο και τους επιβάτες του.

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες

Το Θιβέτ βρίσκεται σε μια περιοχή όπου οι καιρικές συνθήκες μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολες, με ισχυρούς ανέμους και αναταράξεις, καθώς και αλλαγές του καιρού που μπορεί να συμβούν πολύ γρήγορα. Οι αναταράξεις, ειδικότερα, μπορεί να αποτελέσουν σημαντική πρόκληση για τα αεροπλάνα που πετούν πάνω από το Θιβέτ. Οι αναταράξεις προκαλούνται από την κίνηση του αέρα στην ατμόσφαιρα, η οποία μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, όπως ο άνεμος, η θερμοκρασία και η πίεση. Σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο, οι αναταράξεις μπορεί να είναι ακόμη πιο σοβαρές, καθώς η αραιή ατμόσφαιρα διαταράσσεται ευκολότερα από τον άνεμο και άλλες ατμοσφαιρικές συνθήκες. Οι ισχυρές αναταράξεις μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνες για τα αεροπλάνα, καθώς μπορεί να προκαλέσουν απώλεια ύψους ή ακόμη και βλάβη στη δομή του αεροπλάνου.

Εκτός από τις αναταράξεις, το μεγάλο υψόμετρο και οι χαμηλές θερμοκρασίες στο Θιβέτ μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα στα αεροπλάνα. Σε μεγάλα υψόμετρα, η θερμοκρασία του αέρα μπορεί να είναι πολύ χαμηλή, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την απόδοση των κινητήρων του αεροπλάνου και την ακρίβεια των συστημάτων πλοήγησης. Οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί επίσης να προκαλέσουν πάγο στις επιφάνειες του αεροπλάνου, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά του να πετάξει και να δημιουργήσει πρόσθετους κινδύνους για την ασφάλεια.

Περιορισμένη υποδομή

Η περιορισμένη υποδομή στο Θιβέτ είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο τα αεροπλάνα δεν πετούν πάνω από την περιοχή. Το Θιβέτ είναι μια απομακρυσμένη και αραιοκατοικημένη περιοχή, με περιορισμένους πόρους για τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, μπορεί να είναι δύσκολο για τα αεροπλάνα να λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται, η οποία θα μπορούσε να είναι ενδεχομένως απειλητική για τη ζωή τους. Για παράδειγμα, εάν ένα αεροπλάνο παρουσιάσει μηχανική βλάβη ή ιατρικό επείγον περιστατικό, μπορεί να είναι δύσκολο για τους πιλότους να επικοινωνήσουν με τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας ή τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, οι περιορισμένες υποδομές στο Θιβέτ σημαίνουν ότι υπάρχουν λίγα αεροδρόμια ή διάδρομοι προσγείωσης στην περιοχή, γεγονός που μπορεί να καταστήσει δύσκολη την επείγουσα προσγείωση των αεροπλάνων.

Μια άλλη δυσκολία με την περιορισμένη υποδομή είναι ότι μπορεί να είναι δύσκολη η πρόσβαση στην περιοχή εξ αρχής. Το Θιβέτ είναι μια πολιτικά ευαίσθητη περιοχή και υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με το ποιος μπορεί να εισέλθει στην περιοχή και πού μπορεί να ταξιδέψει. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι δύσκολο για τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να έχουν πρόσβαση στην περιοχή και να παρέχουν βοήθεια.

Πολιτικοί λόγοι

Η κινεζική κυβέρνηση έχει θέσει περιορισμούς στις πτήσεις πάνω από ορισμένες περιοχές του Θιβέτ, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας.
Πηγές:
RealLifeLore
simpleflying
Interesting Engineering

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact