ΚΟΣΜΟΣ

Γιόσκα Φίσερ: Να αποφύγουμε το Grexit -Βοηθώντας την Ελλάδα, βοηθάμε και την Ευρώπη

Το τελευταίο διάστημα ο πρώην αντικαγκελάριος της Γερμανίας και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, έχει ασκήσει έντονη και σκληρή κριτική στον τρόπο που διαπραγματεύεται η Ελλάδα.

Φαίνεται, όμως, πως το επείγον του πράγματος τον έκανε να αλλάξει στάση και να ακολουθήσει μια πιο μετριοπαθή οδό ζητώντας -ουσιαστικά- να λυθεί άμεσα στο πρόβλημα της Ελλάδας και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο του Grexit.

Με άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, o κ. Φίσερ, σε αντίθεση με τη γενικότερη ανάγνωση των δεδομένων από τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της Γερμανίας, κάνει λόγο ντόμινο που θα προκύψει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν αποχωρήσει η Ελλάδα, κατακεραυνώνει την ΕΕ για τον τρόπο που έχει διαχειριστεί το θέμα της Ελλάδας και της Ουκρανίας και γράφει πως «όποιος βοηθάει την Ελλάδα, βοηθάει και ολόκληρη την Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον κ. Φίσερ, η πρώτη προτεραιότητα της Ευρώπης πρέπει να είναι η αποτροπή του Grexit, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα είναι θέμα χρόνου να συμβεί ένα Brexit (να αποχωρήσει και η Μ. Βρετανία), ενώ στο βάθος υπάρχουν και οι ισπανικές εκλογές όπου ουδείς γνωρίζει τι είδους εξελίξεις θα προκαλέσουν.

Αναποτελεσματικές παρεμβάσεις

Έντονη είναι και η κριτική του προς την ΕΕ στο θέμα της Ελλάδας και της Ουκρανίας, κάνοντας λόγο για «αναποτελεσματικές και ακατάλληλες παρεμβάσεις που όξυναν τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ένωση. Οι πολίτες ζητούν λύσεις που -προφανώς- η ΕΕ δεν μπορεί να προσφέρει. Αν συμβεί το Grexit, θα τεθεί σε κίνδυνο ολόκληρη η υπόσταση και η ύπαρξη της ΕΕ. Οι ευρωσκεπτικιστές σε όλη την Ευρώπη θα αρχίσουν να υποστηρίζουν και να μάχονται υπέρ της αποχώρησης των χωρών τους από την ΕΕ.

»Αυτός ο συνδυασμός του Grexit και του Brexit θα είχε θανατηφόρες επιπτώσεις στη σταθερότητα όχι μόνο της Ευρωζώνης, αλλά ολόκληρου του οικοδομήματος της ΕΕ και είναι ίσως η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Φίσερ.

Ο γεωπολιτικός κίνδυνος

Παράλληλα, αποδέχεται κι αυτός την γεωπολιτική διάσταση του θέματος σημειώνοντας πως ο ρωσικός παράγοντας καραδοκεί. Για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός, ο κ. Φίσερ γράφει πως πρέπει να δοθούν χρήματα στην Ελλάδα κι εκείνη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Αν δεν συμβεί αυτό, σημειώνει, τότε η Ευρώπη θα βιώσει την καταστροφή. Γι’ αυτό και η πλευρά των δανειστών πρέπει να επιδείξει την κατάλληλη ευελιξία προς την Ελλάδα και τη Μ. Βρετανία. Σε αντίθετη περίπτωση, αντί να σώσει τις δύο χώρες θα κληθεί να σώσει τον εαυτό της.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact